Özay’ın çağrısı

CHP’nin deneyimli siyasetçisi İsmail Özay parti örgütüne yaptığı ziyaret ile önemli mesajlar verdi. Öncelik ile hiç bir beklentisi olmadığını belirterek; partisinin kendisine vereceği görevleri yerine getirmeye hazır olduğunu açıkladı.

457
Şimdi bunu iki yönlü olarak ele almak gerekecek.
 
CHP örgütü, Özay’ın  bu girişimini nasıl değerlendirecektir? Özay, Çanakkale CHP içersinde bugüne kadar süren siyaset yapma noktasındaki tarzı değiştirebilecek midir?
 
Herhangi bir kişisel beklentisi olmadan, ülkemizin demokrasi ve özgürlükler alanındaki sorunlarına çözüm getirecek mücadele kavrayışı ile Özay, Çanakkale siyasetine yeni bir soluk getirebilir mi?
 
CHP örgütü Özay’ın bu yaklaşımına karşı; Özay’ın deneyimlerinden yararlanarak bugüne kadar Çanakkale’de eksik kaldıkları siyasal alanda analiz ve yerel siyasetin gerekleri konusunda Özay’ı mücadelenin içersine çekmelidir.
 
Bu olması gerekli bir durumdur, bir siyasi parti için başka türlüsü de düşünülemez. Fakat Çanakkale’de CHP örgütü bugüne kadar siyasi parti gibi değil de, daha çok bazı hesapların yapıldığı bir menfaat kulübü anlayışı ile yönetildiği için Özay’ın bu yaklaşımının cevapsız kalma ihtimali söz konusudur.
 
Özay bu yaklaşımı ile esasında yeni bir sayfanın açılmasına da aracılık etmiştir. CHP örgütü bir an önce kendisini toparlayarak siyasal mücadelenin öznesi olmak durumundadır. Özay bu girişimi ile CHP’nin Çanakkale’de bugüne kadar sürdürmüş olduğu kişilere ve buna bağlı olarak bazı beklentilere göre yapılan siyaset anlayışına da  son vermek için bir kapı aralamıştır.
 
CHP,  Kılıçdaroğlu ile birlikte; sol, sosyal demokrat bir parti olma konusunda bir değişim içersinde iken bu Çanakkale’ye yansımamıştır. Kongreler sürecinde kendisini değişimci grup olarak sunan ekip de yaptığı stratejik hatalar nedeniyle bu alandaki merkezi rüzgârı Çanakkale’ye yansıtamamıştır.
Mevcut örgütün ideolojik yapısı da henüz bu değişimi yansıtmamaktadır.
 
Böylesi koşullarda CHP örgütünün kendi içinde yaşadığı değişim sürecinin Çanakkale’ye yansıması için yeni bir başlangıç ihtiyacı vardır. İsmail Özay ile bu alanda nasıl bir gelişme sağlanır bunu izleyeceğiz.
 
Bunun hayata geçirilmesi konusunda karşılaşılabilecek bazı sıkıntıları da şimdiden sizlere söyleyebilirim. Öncelikli olarak CHP örgütü Özay’ın bu yaklaşımına karşı isteksiz durabilir. Eski alışkanlıkların getirdiği bir disiplin ile siyasi mücadelenin gerekleri yerine, hala bazı kişisel beklentiler temelinde şekillenmiş hedefler ile hareket edilebilir.
 
Bunun dışında İsmail Özay’ın yeni dönemde siyasal mücadelenin gereklikleri temelindeki performansı konusunda bazı sorunlar yaşanılabilir. Üst düzeyde siyaset yapan tarzı ile Özay, yerel siyasetin gereklerine ne kadar uyum sağlar bu da başka bir handikaptır.
 
Tüm bunların ötesinde Çanakkale CHP örgütü derlenip toparlanmalıdır. İsimlerden, gruplardan ve bunların getirdiği ihtiyaçlardan farklı olarak ülkenin acil sorunlarına müdahil olacak bir performansa ulaşmalıdır. Bunu sağlayamaz ise kaybedecek olan sadece CHP örgütü olmayacaktır. Bir bütün olarak Çanakkale’nin bazı değerleri erozyona uğrayacak, gericilik Çanakkale’de  bir alan daha dolduracaktır.
Bu işin sorumluluğu ağırdır. Yarın bunun hesabını vermek gerçekten zordur. Onun için vakit kaybetmeden derlenip toparlanmanın dışında başka bir alternatif yoktur.
 
Bunları yazdığım için birçok CHP’li yönetici biraz rahatsız olacaklar, olsunlar…  Onlar zaten parti içi mücadele noktasında çok daha şiddetli fırtınalar yaşıyorlar. Ben sadece gerçekler ile yüzleşilmesi konusunda duyarlı bir birey olarak görevimi yerine getiriyorum, getirmeye de devam edeceğim. Çünkü benim kişisel hiçbir beklentim yok siyaset dünyasından, sadece demokrasi, özgürlükler ve insanca yaşam konusunda gelecek açısından kaygısı olan bir kişi olarak bu ilkelerin kazanımları için gördüğüm her türlü olumsuzluğu dile getirmeye devam edeceğim.
 
Bu sorumluluğum gereği Özay’ın parti ziyaretindeki tespitlerine ve yaklaşımına önem veriyorum. Çanakkale CHP’deki değişim hareketi için Özay’ın sorumluluk almasını da demokrasi özgürlükler adına, gericiliğe karşı, çağdaş değerler açısından oldukça değerli buluyorum.
Paylaş