Tüketiciler çileden çıktı
Türkiye’de doğalgaz, elektrik ve akaryakıta gelen zamlar tüketicileri çileden çıkartmaya yetti. Aşırı zamlar nedeniyle AKP hükümetine ateş püsküren tüketicilerden bazıları, yiyecek masraflarını karşılamak amacıyla ekmek parası için sokakta dilenmek zorunda kalacaklarını kaydederken, bazı tüketiciler ise zamları AKP hükümetinin, ekonomik yönden tüketicileri kıskaca almanın bir taktiği olarak yorumladı. Vatandaşlar; “Vatandaşın tükettiği her şeye zam yapıyorsun. Vatandaş nasıl geçinecek diye düşünen yok. Aldığımız parayı zamlara veriyoruz, ekmek parası kalmıyor. Ekmek parası için de gidip dileneceğiz. Başka çaremiz yok” diyerek hükümete tepki gösterdi.
İşadamları da kaygılı
ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız; “Zamlar ile hiç kimsenin yüzü gülmez. Ne sanayicinin yüzü güler ne de tüketici ile esnafın yüzü güler. Çünkü hepsi birbirine bağlı olarak gelişir. Eğer bir maliyet artıyorsa bu maliyetin yansıyacağı sonuçlar toplumu bir bütün olarak etkiler” dedi...
Doğalgaz ve elektriğe gelen zamların ardından AKP hükümetine tepkilerini dile getiren vatandaşlar, son zamlarla birlikte çocuklarının sofrasındaki lokmayı alıp zamları karşılamaya çalışacaklarını belirttiler. Aldıkları maaşlarla doğalgaz ile elektrik faturalarını ödediklerini ifade eden tüketiciler, yiyecek masraflarını karşılamak amacıyla ekmek parası için sokakta dilenmek zorunda kalacaklarını kaydettiler. Son günlerde yapılan zamlar nedeniyle AKP hükümetine tepki gösteren sendika ve dernek temsilcileri ise tüketicilerin ciddi orandaki zamlarla birlikte daha da olumsuzlaşacak ekonomik koşullarda insanca yaşama şartlarının yok olduğuna dikkat çektiler.
Tüketiciler çileden çıktı
Türkiye’de doğalgaz, elektrik ve akaryakıta gelen zamlar tüketicileri çileden çıkarttı. Çanakkale Olay Gazetesi olarak, yapılan son zamları sokaktaki vatandaşa sorduk. AKP hükümetine ver yansın eden vatandaşlar, AKP hükümetiyle birlikte dışa bağımlı bir ülke olmanın sonucunu yaşadıklarını dile getirirken, bazı vatandaşlar ise her geçen gün tüketicilerin belini büken bu zamları AKP hükümetinin, ekonomik yönden tüketicileri kıskaca almanın bir taktiği olarak yorumladı. Bir türlü istedikleri oranda zam yapılmayan maaşlarla sadece faturaları karşıladıklarını kaydeden vatandaşlardan bazıları da, ekmek parası için sokakta dilenmek zorunda kalacaklarını belirterek AKP hükümetini sert bir dille eleştirdiler. İşte sokakta vatandaşların son zamlara karşı verdiği tepkiler;
Rafet Turan
“Dışa bağımlı bir ülke olursak, tabii ki bunun sonucu bu şekilde olur. Bunun cezası torunlarımıza ve çocuklarımıza yansıyacak. Torunlarımızın lokmasını alıp, oraya yatırmak demek bu zamlar. İktidarın beceriksizliğinin damgasıdır. Bunun acısını torunlarımız çekecek. Dışa bağımlı bir ülkeyiz. Gerektiği yerde rahatça konuşamıyoruz. Zam dolara bağlı diyorlar. Peki niye bağladın? Niye bağımsız enerji üretme politikası uygulamadın? Maaşlar yerinde sayıyor ama zamlar alabildiğine gidiyor. Bu şekilde olunca vatandaş, torununun sofrasındaki yiyeceğini alıp, öbür tarafa veriyor.”
İbrahim Afacan
“Vatandaşlar olarak zamlara artık yeter diyoruz. Bu zamların resmi bir dayanağı yok. Türkiye’de plansız yapılan bir çok şeyin getirdiği sonuç. Enerji yetmiyor görüyor musunuz zam yapıyoruz Hidroelektrik santralleri, nükleer santralleri termik santralleri yaparsak zam yapılmaz gibi bir gerekçe yaratmaya çalışıyorlar diye düşünüyorum. Bu zamlar tüketicilerin belini büküyor. Emekli maaşına ve memura zam yok ama elektriğe, doğalgaza ve akaryakıta sürekli zam yapılıyor. Bu zamlar, vatandaşı ekonomik yönden bir kıskaca almanın bir taktiği olsa gerek diye düşünüyorum.”
Ramazan Gülhan
“Zamları iyi bulmuyoruz. Her şeye zam yapılıyor. Doğalgaz, elektrik ve akaryakıtın yanı sıra diğer temel tüketim ürünlerine zam yapılıyor. Yani her şeye zam var. Ama maaşlara zam yok. Her geçen gün yaşam koşulları ağırlaşıyor. Gider fazla ama gelir hiç yok.”
Kamil Görür
“Zamlar bir zülümdür. Başka hiçbir şey değil. Bu kadar zam mı olur? Zaten geçinemiyoruz. 550 lira emekli parası alıyoruz. Bununla nasıl yaşayacağız. Bu para bugünkü hayat koşullarında bir insana yeter mi? Yetmez. Emekli bir milletvekili alıyor 7-8 milyar, biz alıyoruz 550 lira. Bu adalet mi? Vatandaşın tükettiği her şeye zam yapıyorsun. Vatandaş nasıl geçinecek diye düşünen yok. Aldığımız parayı zamlara veriyoruz, ekmek parası kalmıyor. Ekmek parası içinde gidip dileneceğiz. Başka çaremiz yok.”
Fahrettin Çamur
“Hayat şartları çok ağır. Çünkü sürekli bir şeylere zam yapılıyor. Ancak maaşlara hiç zam yok. Aldığımız para belli. Türkiye’de hayat şartları çok ağır. Çalışana %5 zam, elektriğe ve doğalgaza %10-15 zam var. Bu memleket nasıl düzelecek? İnsanlar aldıkları maaşlarla faturalarını zor ödüyor. Elektrik kaçağı ücretlerini de vatandaşlardan alıyorlar. Bizim suçumuz ne burada?”
Berkit; “Herşeyi tüketicinin üzerine yüklemeyin”
TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ise, AKP hükümetinin önce vergileri gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Akaryakıtta litre fiyatının 5 lira olması halinde tüketiciler olarak davul zurna çalmayı planladıklarını yineleyen Berkit; “Hükümet lütfen vergileri gözden geçirsin. Vergileri azaltsın. Herşeyi tüketicinin üzerine yüklemesin. Türkiye’deki en pahalı akaryakıtı biz kullanıyoruz. Bunu herkes biliyor. En pahalı doğalgazı da biz kullanıyoruzdur. Elektrikte tüketimin yarısı da vergi. Hükümetin bunları bir daha gözden geçirmesi lazım diye düşünüyorum. Bu zamlar her zaman dediğimiz gibi tüketicilerin belini büküyor. Bükmeye de davam edecek” dedi.
Sendika temsilcileri de tepkili
Disk Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, AKP hükümetinin yapmış olduğu ciddi orandaki zamlar nedeniyle hem çalışanların hem de emeklilerin ezildiğini ifade etti. Doğalgaz, elektrik ve akaryakıta uyguladığı zam hassasiyetini AKP hükümetinin asgari ücretin yanı sıra memur ve işçilere verilecek maaş zam içindea göstermesi gerektiğini vurgulayan Uslan; sendika olarak hükümetin zam kararlarını protesto ettiklerini belirterek; “Çalışanlar olarak vergi yüküyle ezilirken bir taraftan da hükümetin yapmış olduğu ciddi anlamdaki rahatsız edici zamlardan dolayı ezilmeye devam ediyoruz. Aynı hassasiyeti keşke asgari ücretin belirlenmesinde, memur ve işçilere verilecek olan maaş zammında da gösterseler. Yaşanabilir bir ülke haline gelmek için atılımlar yaptığını kamuoyuna iddia ederlerken, artık bir yerde çelişki olduğunu düşünmeye başladık. Ülke olarak iyiye gitmiyoruz. Bu son zamlarla da maalesef düşük gelir seviyesindeki insanların çok ciddi anlamda yükleri artmış durumda. Bu anlamda zamları kesinlikle anlamsız ve gereksiz buluyorum. İnsanlar artık başka dertlerini bırakmış durumdalar. Yapılan zamlara da çok fazla tepki vermeyen bir topluluk ile karşı karşıyayız. Başka bir ülkede, bu oranlarda yapılan zamlar karşısında ortalık ayağa kalkmıştı. Ama bizim ülkemizde maalesef herkes suskun kalıyor. Emek örgütleri olarak hükümetin bu zam kararlarını protesto ediyoruz” diye konuştu.
Koç; “Zamların zamanlaması ilginç”
AKP hükümetinin 4+4+4 öncesinde elektrik ve doğalgaza zam uygulamamasına dikkat çeken Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Süreç bizim tahmin ettiğimiz gibi gidiyor. Ama bunu halkımıza anlatamıyoruz. Özellikle bu zamların zamanlaması dikkate alınmalı. Çünkü, zamlar özellikle 4+4+4 öncesinde gündeme getirilmiyor. 4+4+4 ile zam tepkisi üst üste birikecek diye özellikle gündeme getirilmiyor. 4+4+4 yasası meclisten geçtikten sonra zam konusu gündeme geliyor. Bir anlamda gündemi değiştirmek ve unutturmak için bu zamlar gündeme getiriliyor. Yeni yılda maaşlara zam vermediler ve emekçileri hedef göstermek içinde toplu sözleşme taleplerine bağladılar. Kaybeden hep emekçiler oluyor. Toplu Sözleşme Yasası’nı da bugünlerde çıkarmaysa çalışıyorlar. Çıkardıktan sonra da bunu Ocak ayından başlatacaklar ama verilecek olan yüzdelik zamlar hiçbir zaman yaşadığımız yaşamda karşılaştığımız enflasyonu karşılamayacak. Onun için toplumdan talebimiz buna siyasi bir tavır almasıdır” dedi.
Yıldız; “Zamlar ile iç kimsenin yüzü gülmez”
ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız ise; “Zamlarda hiç kimsenin yüzü gülmez. Ne sanayicinin yüzü güler ne de tüketici ile esnafın yüzü güler. Çünkü hepsi birbirine bağlı olarak gelişir. Eğer bir maliyet artıyorsa bu maliyetin yansıyacağı kesim tüketici kesimidir. Özellikle son zamanlarda doğalgaza %18 elektriğe ise %8-9 civarındaki zam ile hemen hemen haftada iki defa benzine gelen zam ister istemez insanlarda bir umutsuzluk doğuruyor. Diğer ülkelerde bazı şeyler düşerken, niye biz dünyanın en pahalı benzinini kullanalım. Sürekli zam politikalarıyla devleti daire etmek gerçekten sorun yaratır. Vatandaşın ekonomik durumu zaten belli. Asgari ücretin durumu belli. Böyle bir ortamda bu insanların yaşam koşulları ne hale gelir iyi düşünmek lazım. Bu yüzden zamlar ülke için hoş bir görüntü vermiyor. İnsanların suskunluğu ve sessizliği ciddi fırtınalara gebe. O anlamda zam yapılırken vatandaşın durumu göz önünde bulundurulmalı” şeklinde konuştu.