Öyle bir yağdı ki!

872
Çanakkale, su problemi yaşadığı 2020 yılını geride bıraktı. 2021 yılı Çanakkale için korona virüsünden kurtulmanın yanı sıra su sorununun bol yağış olarak çözüldüğü bir yıl olması dilekleri ile karşılandı. Ocak ayı itibariyle yüksek kesimlere, özellikle Kirazlı/Balaban bölgesi olan Çanakkale`nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı Atikhisar Barajı su havzasının kar yağışı alması kente bir nebze de olsa nefes aldırdı, barajdaki su oranını önemli bir biçimde artırdı. Kar yağışının bir süredir kenti etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava da su sorunun çözümü noktasında umut verdi. Önceki gün ise, Çanakkale merkezi başta olmak üzere, Gökçeada, Bayramiç, Lapseki, Ezine, Ayvacık ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış etkisini gösterdi. 
 
Çanakkale`ye 45.7, Gökçeada`ya 82.5 kilogram yağış düştü 
Önceki gün gerçekleşen kuvvetli sağanak yağış, kenti etkisi altına aldı. Birkaç saat boyunca yağan yağmur nedeni ile Kepez`de ve Bayramiç`te taşkınlar meydana geldi. Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre; Çanakkale kent merkezinde, kısa sürede metrekareye 45.7 kilogram yağış düştü. Önceki günün rekortmeni ise 85.2 kilogram ile Gökçeada oldu. Yağışlar; Ayvacık`ta 47.8, Bayramiç`te 42.6, Ezine`de 38.9, Biga`da 24.8, Eceabat`ta 28, Gelibolu`da 34. Lapseki`de 40.2, Yenice`de 28.7 ve Çan`da 15 kilogram olarak kayıtlara geçti. 
 
Yağış miktarları ortalamanın üzerinde 
Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre; Çanakkale`nin Şubat ayı yağış ortalamasının 71.9 olduğu öğrenilirken, bir aylık ortalamanın yarısından fazlasına tekabül eden 45.7 kilogram yağış ile ulaştı. Meteoroloji tahminleri ise yağış miktarının mevsim normalleri üzerinde olacağını öngörüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerinde; "Hava sıcaklığının, güneybatı kesimlerde mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 2 ila 3 derece üzerinde seyredeceği beklenmektedir. Yağışın, Marmara`nın batısı ile Kıyı Ege`de mevsim normallerinin üzerinde, güneydoğu kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında gerçekleşeceği öngörülmektedir" ifadelerine yer verildi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş