havadurum

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam Şoku! İşte Yeni Fiyatlar

Karayolları Genel Müdürlüğü, otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yüzde 26 oranında zam yaptığını duyurdu. Zam, 25 Ekim 2023 Çarşamba günü saat 00.00’dan itibaren geçerli olacak. İşte yeni fiyatlar…

1763

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yüzde 26 oranında zam yapıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü, zam kararını Twitter hesabından duyurdu. Zam, 25 Ekim 2023 Çarşamba günü saat 00.00’dan itibaren geçerli olacak. Zammın nedeni artan maliyetler olarak gösterildi. Sürücüler ise zama tepki gösterdi. Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin yeni fiyat listesini ve zammın detaylarını öğrenmek için haberimizi okuyun.

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam haberi sürücüleri şoke etti. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Otoyol ve köprü ücretleri, 25 Ekim 2023 Çarşamba günü saat 00.00’dan itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir” dedi. Açıklamada, zamlı fiyatların listesi de paylaşıldı.

Zam oranı yüzde 26 olarak belirlendi. Buna göre;

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden otomobil ile geçiş ücreti 10,50 TL’den 13,25 TL’ye yükseldi.
Osmangazi Köprüsü’nden otomobil ile geçiş ücreti ise 117 TL’den 147,5 TL’ye çıktı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden otomobil ile geçiş ücreti de 22 TL’den 27,5 TL’ye yükseldi.
Diğer araç sınıfları için de benzer oranda zam yapıldı. Yeni fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Zam neden yapıldı?

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan zamın nedeni ise artan maliyetler olarak gösterildi. KGM’nin açıklamasında, “Otoyol ve köprü ücretleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da maliyet artışlarına bağlı olarak belirlenmiştir” denildi.

Zam kararı, seçim sonrası yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından geldi. Dolar kuru seçimden sonra rekor seviyelere çıkarken, enflasyon da yüzde 30’u aştı. Bu durum, otoyol ve köprü işletmecilerinin maliyetlerini arttırdı.

Özellikle Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyol ve köprülerin işletmecileri, döviz kuru artışından olumsuz etkilendi. Bu projelerde devlet ile işletmeciler arasında imzalanan sözleşmelere göre, devlet işletmecilere belli bir garanti veriyor. Bu garanti de döviz cinsinden belirleniyor. Dolayısıyla döviz kuru arttıkça devletin ödemesi gereken tutar da artıyor.

Sürücüler ne diyor?

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan zam kararı sürücüler tarafından tepkiyle karşılandı. Sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda yorum yapıldı. Bazı sürücüler zammın haksız olduğunu belirtirken, bazıları da alternatif yollar kullanacaklarını söylediler.

Öte yandan bazı sürücüler de zammın kaçınılmaz olduğunu ifade ettiler. Bu sürücüler, otoyol ve köprü kullanmanın bir tercih olduğunu ve zorunlu olmadığını dile getirdiler.

Paylaş