Otizmin farkındayız, onların yanındayız!

1143

 Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile hazırlanan ‘Otizm Farkındalık Günü’ etkinlikleri kordon boyunda yapıldı. ‘Otizm Farkındalık Günü’ etkinliklerinde, Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Belediye Başkanvekili Rebiye Ünüvar, Aile ve Sosyal İl Müdürü Ersin Fırat, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, otizmli aile bireyleri ve kentli vatandaşlar yer aldı. Etkinlik, Golf Aile Çay Bahçesi önünden Truva atına kadar süren yürüyüşün ardından basketbol sahasında yapılan çeşitli gösterilerle devam etti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan etkinlik, Aile ve Sosyal İl Müdürü Fırat, İl Milli Eğitim Müdürü Özkan’ın konuşmalarıyla devam etti. Etkinlik kapsamında yapılan konuşmaların ardından otizmli çocuklar, Ali Haydar Önder Anadolu Lisesi öğrencileri ile şarkı söylediler. Etkinlik, Özlem Kayalı İlkokulu 4’üncü sınıf kız ve erkek öğrencilerinin halk oyunu gösterilerine sahne oldu. Otizmli çocuklar ile öğrencilerin sergilediği gösteriler vatandaşlardan beğeni topladı. Etkinlik kapsamında Güzel Sanatlar Lisesi Stajyerleri ile otizmli çocukların söylediği şarkılar, vatandaşlar tarafından ayakta alkışlandı. Aile ve Sosyal İl Müdürü Fırat, burada yaptığı konuşmasında, 2 Nisan etkinlikleri kapsamında herkesin maviye kıyafetler giyip mavi balon taşımasının farkındalık oluşturmak için olduğunu söyledi. 

 
“Otizm, çevresel ve genetik faktörlerle oluşuyor”
Her 20 dakikada bir, bir çocuğun otizme yakalandığını söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Fırat; “Otizmi biz, böyle basite indirgiyoruz ama BM, otizmin çok ehemmiyetli olduğunu ve bunun için 2 Nisan’ın farkındalık günü olarak kabul etmiştir. Aynı zamanda bu 2 Nisan’ı kabul ettiğimiz için maviye bürünmemizin amacı da bir farkındalık oluşturmaktır. Dünyada her 20 dakikada bir çocuk otizme yakalanıyor ama her 10 kişiden 8’i de otizmin farkında değil. Türkiye’de 1 milyon 412 bin’i aşkın otizmli çocuğumuz var. Bundan etkilenen 4 milyon 586 bin aile fertlerimiz var. Farkındalık oluşturmanın en önemli şeylerinden birisi, bilimsel araştırmalar, şunu gösteriyor ki, çevresel faktörler ve genetik faktörler, bu nedenlerden dolayı otizmin oluştuğunu görüyoruz. Fakat, bunlardan da yüzde 50 başarı elde etmek mümkün” dedi. 
 
“Bütün aile fertlerine şunu ifade ediyoruz, çocuğumuzla ilgilenelim”
Otizmli bireylerin yüzde 50’sinin ergenlik çağına geldiği zaman akranlarıyla hiçbir farkı olmadığını gördüğünü söyleyen Fırat; “Bilimsel araştırmalarda şunu gösteriyor ki, erken tanı. Yoğun bir eğitimle yüzde 50 çocuğumuzu ergenlik çağına geldiğinde diğer ergenlik çağına gelen arkadaşlarıyla hiç farkı olmadığını görüyoruz. Bütün aile fertlerine şunu ifade ediyoruz, çocuğumuzla ilgilenelim, farkındalığını görelim ve bunun için de yoğun ve özel bir eğitim sayesinde eğer otistik çocuğumuz varsa bunun başarısını ve bunun eğitimini sağlamış olacağız. Bu vesileyle 2 Nisan Otizmle Farkındalık gününü kutluyorum ve tüm aile bireylerimize başarılar diliyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak her zaman yanlarında olacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi. 
 
“Otizm, farklılık değil, bir zenginliktir”
Otizmin insan hayatının ilk 3 yılında fark edildiğini vurgulayan İl Milli Müdürü Özkan; “2 Nisan Dünya Otizm Günü, farkındalığa, farklılığa dikkat çekmek üzere düzenlediğimiz bu etkinlik aynı zamanda otizm ile ilgili bir anlam ve farklılığı oluşturmak içindir. Otizm, doğuştan gelen ve hayatın ilk 3 yılı da fark edilen karmaşık bir gelişimsel farklılıktır. Her 68 çocukta bir görülür. BM tarafından kabul edilen Dünya Otizm Farkındalık gününde otizm konusunda bilinçlendirme çalışmalarıyla, aslında bir farklılık değil, bir zenginlik olduğu hatırlatılmak istenmektedir. Özelinde otizm ve genelinde de özel eğitim çalışmalarımızda tüm bireylere eğitim imkanımızı sonuna kadar sunmak temel görevlerimiz arasındadır. Eğitimle her engeli aşabildiğimiz unutulmamalıdır. Bu kardeşlerimizi fark edelim, acıma değil şefkat ve ilgi istiyoruz. Tüm bireyler gibi değer görmek istiyoruz” dedi.
(Oya Koyuncu)
Paylaş