Uzun yıllar Çanakkale Belediye Meclisi üyeliği, CHP Merkez İlçe Başkanlığı gibi çeşitli görevlerde bulunan Dr. Celal Karakaş, Merkez İlçe Belediye Başkan aday adayı olarak, başvurusunu CHP Merkez İlçe Başkanlığına yapmıştı. CHP Çanakkale Belediye Başkan aday adayı Dr. Celal Karakaş, dün Truva Otel’de düzenlediği toplantıda basın mensupları ile araya geldi. Adaylık süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Karakaş, projelerini kamuoyu ile paylaştı. Çanakkale’nin en büyük sorununun trafik ve otopark sorunu olduğunu belirten Karakaş, trafik sorununun çözümü için; “Sarıçay üzerinde tekne ulaşımı, tramvayın yanı sıra deniz ulaşımını hizmete koymak zorundayız” dedi. Çanakkale’de 40 bin araç olduğunu ifade eden Karakaş, öncelikli sorun olan otopark sorununu çözmek içinse; “Bunun içinde kentin belirli merkezlerine yer altına, kapalı otoparklar yapacağız” dedi. Kentin kongre merkezine ihtiyacı olduğunu belirten Karakaş, Yerel Yeşil Binası’nın bu ihtiyacı karşılayabileceğini ifade etti. Bilişim çağında binanın belediye hizmet binası olarak kullanılmasının gereksiz olduğunu belirten Karakaş; “Seçilmem halinde Yeşil Yerel Yönetim Binasını kongre merkezi haline getireceğim” dedi. Çanakkale’de 50 bini aşkın üniversite öğrencisi olduğunu belirten Dr. Celal Karakaş, kent merkezinde gençler için aktivite ve sosyal etkinlik alanları yaratacağını söyledi. Turizm kenti olmasına rağmen kent merkezinde denize girilemediğine dikkat çeken Karakaş; “Askeri Hastane belediyeye devredilsin diye 7 yıldır mücadele veriyoruz. Bu bölgeyi askeri alan olmaktan çıkartacağız ve insanların şehir merkezinde de denize girmelerini sağlayacağız” dedi. Şehrin sorunlarının uzlaşı ve diyalog kurarak çözülebileceğini söyleyen Karakaş; “Amacımız Çanakkale’ye hizmet etmek ise, uzlaşmak ve diyalog sağlamak zorundayız” dedi.
“ÇOMÜ Kavşağına iskele yaparak, merkezden 20 dakika da ulaşımı sağlayabiliriz”
Kentin öncelikli sorununun trafik ve otopark sorunu olduğunu belirten Karakaş, trafik sorunun karayolu dışında hizmete girecek denizyolu ve raylı sistemle çözülebileceğini belirterek; “ Sarıçay üzerinde 6 yaya geçidinin yanı sıra, denizden içeriye 5 km boyunca Sarıçay üzerinde ulaşımı teknelerle sağlamayı hedefliyorum. Aynı zamanda Atatürk Caddesi ile ÇOMÜ Kavşağı-Troya Caddesi hattında da tramvay sistemi kurularak toplu taşımacılıkta alternatif yöntemleri uygulamaya sokacağız. Sarıçay üzerinde tekne ulaşımı, tramvayın yanı sıra deniz ulaşımını hizmete koymak zorundayız. Araştırmalarımıza göre Çanakkale İskele Meydanı ile ÇOMÜ arasında çok büyük bir ulaşım yoğunluğu var. Önümüzdeki yıllarda bu yoğunluk katlanarak devam edecek. Bunun için ÇOMÜ Kavşağının olduğu yere bir iskele yaparak; Çanakkale iskelesinden buraya 20 dakika da ulaşımı sağlayabilecek deniz ulaşım hizmetini uygulamaya sokmalıyız” dedi.
“Kapalı-katlı otopark alanlarıyla vatandaşların park sorununu çözebiliriz”
Kent merkezinde 40 bin araç olduğunu söyleyen Karakaş, kent merkezindeki otopark sorununun da acilen çözülmesi gerektiğini belirterek; “Otopark sorunu ilk önce çözmemiz gereken sorunların başında görüyorum. Kentin belli merkezlerinde yapılacak kapalı-katlı otopark alanlarında uygun ücretlerle vatandaşların park etmelerini sağlayabiliriz. İnsanlarımızı AVM’den kurtarıp Çanakkale çarşısına geri döndürmemiz gerekiyor. Bunun içinde kentin belirli merkezlerine yer altına, kapalı otoparklar yapacağız. İlk 3-4 saati ücretsiz olacak bu otoparklar, belli süre sonrasında cüzi miktarda ücretli hale gelecek. İnsanlar 3 saatte çarşı içerisindeki tüm işlemlerini yapabilir, alışveriş edebilirler. 3 saat sonrasını da çok cüzi miktarda ücretler alırsak vatandaş aracını bu otoparklara bırakabilir, bu sorunu da çözmüş oluruz” dedi.
“Kongre merkezi için en uygun yer, Yeni Yerel Belediye Hizmet Binası”
Şehrin kongre ve turizm merkezine ihtiyacı olduğunu ifade eden Karakaş, bunun içinse en uygun yerin, yapımına üç yıl önce başlanan ve Yeşil Yerel Yönetim Binası olduğunu söyledi. Üç yıl önce bu binanın belediye hizmet binası olarak gerekli olduğunu ancak, bilişim çağında artık bu binanın hizmet binası olarak fazla olduğunu ifade eden Karakaş; “Çanakkale tarihi ve doğası ile eşsiz bir kent. Bu kentin Kongre Turizm Kenti olması gerektiğine inanıyorum. Uluslar arası standartlarda bir kongre merkezi ve turizm yatırımlarını yaparak, iş bulmak adına başka kentlere giden gençlerimize iş alanı yaratmak, aynı zamanda turizm etkinliğini 365 güne yaymak ve Çanakkale’nin turizm ve kongreler şehri olması en önemli hedeflerim arasındadır. Fakat bunun için de kentte Kongre Merkezleri yapılması gerekiyor. Seçilmem halinde Yeşil Yerel Yönetim Binasını kongre merkezi haline getireceğim. İçerisinde birçok toplantı salonu olacak şekilde yeniden planlanabilir. Bunun çok büyük bir maliyeti de yok. İçyapısında yapılacak değişiklikler ile Çanakkale’ye çok önemli bir turistik yapımı kazandırabiliriz” dedi.
“Gençler, engelliler ve yaşlılar için yaşamı kolaylaştırmalıyız”
Çanakkale’de 50 Bini aşkın üniversite öğrencisi olduğunu belirten Dr. Celal Karakaş, gençler için kent merkezinde aktivite ve sosyal etkinlik alanları yaratacağını söyleyerek; “Bu yaratılacak sosyal ve kültürel aktivite alanları tamamıyla ücretsiz olarak gençlerimizin kullanımına sunulacak. Engellilerimizin ulaşımı dahil çağdaş toplu taşımacılık sağlayacağız. Yeşil alanları arttırarak halkın günlük yaşamını kolay ve keyifli hale getirmek önceliğim olacak. Spor alanlarını her semtte arttırarak halkın kullanımına sunacağız. Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip üç ilden biriyiz. Altın yıllar Yaşam Merkezi artık ihtiyacı karşılamıyor. Gerekirse yeni bir tesis yapacağız ve bu konaklamalı olmak zorunda. İnsanlar aile büyüklerini gözleri arkada kalmayacak şekilde bu tesislere gönül rahatlığı ile bırakabilecekler. Gece konaklamalı, gündüz yaşlı bakımevi olarak hizmet vereceğiz” dedi.
“Kent merkezinde denize girecek alan yaratacağız”
Denize kıyısı olan turizm kentlerinin en büyük özelliklerinden bir tanesinin de şehir merkezlerinde denize girilebiliyor olduğunu belirten Dr. Celal Karakaş; “Çanakkale bir turizm kenti ama şehir merkezinde denize girilemiyor! 7 yıl boyunca mücadele veriyoruz; Askeri Hastane belediyeye devredilsin diye. Uzlaşıyla çözemiyoruz, hukuka başvurmak zorundayız. Bu bölgeyi askeri alan olmaktan çıkartacağız ve insanların şehir merkezinde de denize girmelerini sağlayacağız. Buradan başlayarak sahil bandı halkın kullanımına açılarak turizm bölgesi ilan edeceğim. Eskiden olduğu gibi Çanakkale merkeze bir plaj kazandırmak, Barbaros sahilindeki betonlaşma anlayışını ortadan kaldırarak yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda denize girilebilir doğal plaj alanı yaratacağım” dedi.
“Kimseyle tartışmak, kavga etmek gibi düşüncem yok”
Şehrin sorunlarının uzlaşı ile çözülebileceğini belirten Karakaş; “Amacımız Çanakkale’ye hizmet etmek ise uzlaşmak ve diyalog sağlamak zorundayız. Kentin sorunlarını çözmek için gerektiğinde dört milletvekillimiz ile oturup konuşup anlaşabilmeliyiz. İktidar partisinin milletvekilleri var; onların desteğini de alabilmemiz gerekir. Kimseyle tartışmak, kavga etmek gibi düşüncem yok. Ben her zaman uzlaşı ve diyalogdan yana oldum. Aynı fikirde aynı düşünce de olmayabiliriz ama Çanakkale söz konusu ise; amaç Çanakkale’ye hizmet etmek ise sorunları oturup konuşabilmeli, anlaşabilmeliyiz” dedi.
(Eren Aşnaz)