Önen: “Birlikte hareket etmeliyiz”

Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen Çanakkale ve Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen Türkiye ekonomisinin olumlu bir tablo çizdiğini ifade ederek özellikle 2013 yılına dikkat çekti. Çanakkale’nin gelişmesi ve kalkınması açısından da “Elimden Geleni Yapmaya Hazırım” dedi.

674
Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Türkiye ekonomisinin olumlu bir tablo çizdiğini bildirdi. Türkiye’nin geliştiğini ancak aynı gelişmeyi Çanakkale de göremediğini ifade eden Önen; “Çanakkale’ de yapılan yatırımların küçük, beklentilerin ise büyük olduğunu görüyoruz. Yani sanayinin gelişmesi için bu konuda da önemli yatırımlar yok. Burada yapılması lazım gelen müteşebbislerin harekete geçirilmesidir. Bu üst düzey bürokrasimiz tarafından yapılabilir, teşvik edilebilir. Siyaset kanalı ile teşvik edilebilinir. Yatırımların önü açılabilir. Özellikle tarımsal sanayi olmak üzere bir takım konularda da Çanakkale’de yatırımlar yapılır diye düşünüyorum” dedi. Çanakkale de birlik beraberliğin olmadığını da vurgulayan Önen, kıskançlıkların bir kenara bırakılması gerektiğini ifade etti.
 
“2013 yılı daha zor bir yıl olacak”
Dünya da en iyi giden ekonomiler içerisinde Türkiye’nin de olduğunu ifade eden Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen; “ Hepimizin tüm iş dünyasının tahminlerinin ötesinde ve üstesinde Türkiye’nin ekonomisi olumlu bir tablo çiziyor. Rakamlar olarak da baktığımızda bazı parametrelerde sıkıntılar var bunlar ilerde dar boğazlar yaratır mı yaratmaz mı? Tespit etmek çok zor. Ben bir iş adamı ve iş dünyasının içinde olarak şu anda Türkiye ekonomisinin en iyi giden ekonomilerin içinde en iyi giden ekonomilerden biri diye adlandırabiliriz. Bunu da zaten rakamlardan görebiliyoruz” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “İstihdam işsizlik oranlarında düşmeler, yatırımların giderek artması bankacılık sisteminin şuanda son derece sağlam olması, kredi limitimizin yüksek olması çok önemli bir şey. Yalnız burada finans konuları ile ilgili parantez açmak isterim Türkiye’nin kendisinden kaynaklanan değil. Dünyadaki diğer ekonomilerin özellikle bankacılık sektöründe güçlü olan ülkelerin kötüye gitmesi Türkiye’nin buradan sağladığı uzun vadeli sendikasyon kredilerin hem maliyetlerinde yükselmeler hem de bu kredilerin limitlerinde azalmalara sebep açıyor. Dolayısıyla uzun vadeli ve ucuz kredi bulmak önceki yıllara göre 2012’de ve takip eden 2013 ile biraz daha zor olacak. Bu da yatırımlarımızda daralma meydana getirebilecek.
 
Ekonomi ile son noktayı koymadan önce şuna değinmek istiyorum hükümetimizin, bakanlar kurulumuzun çok kısa süre içersinde açıklayacağı bir teşvik paketi var. Bu teşvik paketinde gerçi belirli bir miktarı paylaşıldı. Ama tam açıklanmadı. Tahmin ediyorum hükümetimiz yatırımları çok daha fazla hızlandıracak bir takım önlemler alacak. Bazı sektörlere özellikle bazı yörelere bir takım yatırım imkânları sunacak tahmin ediyorum. Bunu da bekleyip görmemiz lazım. Bu paketten eğer biz kendi yöremize ve sektörümüze bakıyoruz. Kendi sektörümüzde de kendi yöremizde de olumlu sonuçlar yaratacak maddeler olursa önümüz çok daha fazla açılır diye düşünüyorum.”
 
“Çanakkale’de yeni yatırımlar göremiyoruz”
Çanakkale ekonomisini ve yatırımları da değerlendiren Önen; “Aynı gelişimi ben şahsen Çanakkale’de göremiyorum. Uzun yıllardan beri Çanakkale’de bazı büyük firmalarımızın kendi yörelerinde yapmış olduğu yatırımların dışında yeni önemli yatırımlar olmadığını görüyoruz. Çanakkale ekonomisinde köklü değişiklikler, köklü değişimler meydana gelmiyor” dedi.
 
Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde çok fazla sanayi üretimini reel anlamda yapan firmanın yok denebilecek düzeyde olduğunu ifade eden Önen; “OSB Daha çok hizmet sektöründe, depolama,  bir takım KOBİ ile büyük sanayi kuruluşları için  bir takım ara malları, şekillerini değiştirerek yeniden kullanıma sunan firmalar var. Özetle Çanakkale Organize Sanayi Bölgesine beklediğimiz yatırımları bulmuş durumda değiliz. Çanakkale’nin tümüne bakıyoruz bu yatırımlar var mı?  Yok mu? Maalesef büyük yatırımlar yok. Ama bazı ilçelerimizde Çan’da Çanakkale Seramik Fabrikaları, Biga’da İÇDAŞ Firması, Ezine’de Çanakkale Çimento ve Biga’da DOĞTAŞ firması, Çanakkale merkezde Dardanel’in dışında çok fazla bir gelişim olduğunu maalesef görmüyoruz. Çanakkale tercihini yaptı mı  yapmadı mı bilmiyorum. Üniversitenin çok ciddi yatırımları var. Bir takımda olması lazım gelen devlet yatırımları oluyor. Bunların dışında bir sanayici olarak sanayi ile ilgili bir yatırım istihdam yaratacak bir yatırımı maalesef Çanakkale’de göremiyorum.
 
Diğer taraftan bakacak olursak sanayide strateji olarak gelişmeyi düşünüyorsak Çanakkale de yapılan yatırımların küçük, beklentilerin ise büyük olduğunu görüyoruz. Yani sanayinin gelişmesi için bu konuda da önemli yatırımlar yok. Burada yapılması lazım gelen müteşebbislerin harekete geçirilmesidir. Üst düzey bürokrasimiz tarafından yapılabilir, teşvik edilebilir. Siyaset kanalı ile teşvik edilebilinir. Yatırımların önü açılabilir. Özellikle tarımsal sanayi olmak üzere bir takım konularda da Çanakkale’de yatırımlar yapılır diye düşünüyorum. Çanakkale yatırım açısından ve stratejik açıdan çok önemli bir yer.”
 
“Birlik ve bütünlük içinde hareket edemiyoruz”
Anadolu da bir çok şehirde birlik bütünlük içerisinde harekete dildiğini başarının da beraberinde geldiğini bildiren Niyazi Önen;  “Tam bir birlik bütünlük içinde birlikte hareket etmemiz lazım. Paylaşmayı bilmek lazım, kıskançlıkları, birbirini çekememek, birbirini yıpratmaya çalışmak, biraz sivrilenleri paçasından tutup da aşağıya çekmeği bırakarak bütün iş adamlarımız farklı daha olumlu birbirini seven inanan birlik bütünlük içinde hareket eden bir ruh bir iklim yaratmamamız gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “Ben artık Çanakkale’nin müteşebbise ve genç iş adamlarına da sahip olduğunu düşünüyorum. Eğer bu insanların önü açılırsa Çanakkale bir birlik bütünlük ruhu havası yaratılırsa çok farklı değişimler olacağına inanıyorum. En önemli noksanlıklarımızdan birisi belki de bu. Birlik bütünlük içinde biz hareket edemiyoruz. Hep örnek olarak Anadolu’daki diğer şehirleri görüyorum Gaziantep, bir Kayseri bunlar hakikaten benim gıpta ettiğim şehirler. Bu iş adamları birlikte yatırımlarda veya birbirlerini destekleme konusunda örnek davranışlar sergiliyorlar. Bizim bölgemizdeki iş adamlarımız, müteşebbislerimiz hepimizin bunu örnek alması lazım. Tam bir birlik bütünlük içinde birlikte hareket etmemiz lazım. Paylaşmayı bilmek lazım, kıskançlıkları, birbirini çekememek, birbirini yıpratmaya çalışmak, biraz sivrilenleri paçasından tutup da aşağıya çekmeyi bırakarak bütün iş adamlarımız farklı daha olumlu birbirini seven inanan birlik bütünlük içinde hareket eden bir ruh bir iklim yaratmamamız gerekiyor diye düşünüyorum. Burada hepimize düşen görevler var ben şahsen şu anda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak ayrıca yıllardan beri Çanakkale de yaşayan ve Çanakkale’nin yarattığı bir sanayici ve iş adamı olarak bunun için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım.”
Paylaş