Öğretmenler, toplumun geleceğini inşa eden, nesilleri yetiştiren, bilgi ve beceri kazandıran, öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerine rehberlik eden değerli insanlardır. Öğretmenlik mesleği, saygınlık ve takdir gerektiren bir meslektir. Öğretmenler Günü, öğretmenlere hak ettikleri saygıyı göstermek, onların emeklerini takdir etmek ve onlara teşekkür etmek için bir fırsattır. Pek çok ülkede 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de ise her yıl 24 Kasım günü Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu iki tarih arasındaki farkın nedeni ve anlamı nedir? İşte Öğretmenler Günü’nün tarihçesi ve önemi hakkında bilmeniz gerekenler.
5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen "Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı"nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi"nin oy birliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür1. Bu tavsiye, öğretmenlerin haklarını, sorumluluklarını, yetkinliklerini, çalışma koşullarını ve mesleki gelişimlerini belirleyen uluslararası bir belgedir. Bu belge, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını ve kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. UNESCO, 1994 yılından itibaren her yıl 5 Ekim gününü Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan etmiştir. Bu gün, dünyanın dört bir yanındaki öğretmenlere teşekkür etmek, onların sorunlarına dikkat çekmek ve eğitimin önemini vurgulamak için farklı etkinlikler düzenlenmektedir.
Türkiye’de ise Öğretmenler Günü’nün tarihi, Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmenliği ile ilgilidir. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra eğitime büyük önem vermiş ve yeni Türk alfabesinin yaygınlaştırılması için Millet Mektepleri adı verilen okulları kurmuştur. Bakanlar Kurulu, Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” ünvanını 11 Kasım 1928 tarihinde yaptığı toplantıda vermiştir. Bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayınlanması ile resmileşmiştir. Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü olan 1981 yılında ise, “başöğretmen” olduğu günün ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu karar, 26 Şubat 1981 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği” ile yürürlüğe girmiştir. Öğretmenler Günü’nün amacı; öğretmenin toplumdaki yeri, rolü, önemi ve değerini anlamak, öğretmeni bulunması gereken yüce yerine oturtmaktır. Öğretmenler arasındaki bağı kuvvetlendirmek, öğrencileri ile aralarındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmektir.
Benzer içerikler için tıklayın; Dünya Öğretmenler Günü Nedir? Tarihçesi, Önemi ve Kutlama Şekilleri
(Esra Güller)