Öğrencilerinin mediko tedirginliği

ÇOMÜ’de Mediko Sosyal Sağlık Merkezi’nde sağlık hizmetlerine son verilmesine, sağlık hakları ellerinden alındığını iddia eden öğrenciler tepki gösterdi.

1197
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampusu içinde sağlık hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri anlamında ilk başvuru noktası olan Mediko Sosyal Sağlık Merkezi’nin kapatılması kararını değerlendiren öğrenciler, uygulamayı AKP Hükümeti`nin ve Rektör Laçiner`in zulmü olarak yorumladı.
 
15 bin öğrenci ve çalışanı bulunan Terzioğlu Kampusu’nda sağlık hizmeti veren Mediko Sosyal Sağlık Merkezi çalışmalarının durdurulmasının üniversitelerin hızla ticarileştirilmesi, piyasalaştırılması anlamına geldiğini belirten öğrenciler; “Bu öğrenciler sana boyun eğmez Rektör Laçiner” dedi.
 
 
"Ücretsiz muayene olmak ve ücretsiz ilaç almak istiyoruz"
Damla Yeltekin: Medikonun kapatılması öncelikle sosyal güvencesi olmayanlar için ciddi sıkıntı yaratacak. Bizler zaten öğrenciyiz, gelirimiz yok. Ailemizden aldığımız cüzi harçlıklarla geçiniyoruz. Son zamanlarda zaten Medikoya gittiğimizde devamlı ÇOMÜ`ye yönlendiriliyorduk. Muayene ücreti ve ilaç ücreti öğrenciye yük. Bir ilacı 20 liraya aldığımı biliyorum. Biz hem ücretsiz muayene olmak, hem de önemli ilaçlara üniversite içinde ücretsiz ulaşmak istiyoruz. Hatta Medikonun daha işlevsel hale getirilmesi gerektiğini ve fakülte içinde bir çok noktada sağlık birimleri olması gerektiğini düşünüyorum. Sağlık koşulları daha iyi duruma getirileceği yerde, sağlık hakkından mahrum bırakılmak çok yanlış. Sağlık sistemi alenen ticari bir şekle dönüştürülüyor. Parası olan sağlık hizmeti alsın deniyor. Sağlık çalışanları açısından da durumun kritik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aile hekimleri de bugün işten çıkarılma endişesi ile çalışıyor. Sağlık sisteminde hekimin hastasına ayırdığı süre kısa, molaları az. Bu çerçevede hekim ve hasta arasındaki iletişim de bozuluyor. Sağlık emekçilerin de çok çalıştırıldığı, az ücret aldığını düşünüyorum.
 
 
"İnsanlar kapitalist sisteme hapsedilmek isteniyor"
Melek Sönmez: Ben Medikoya bir kez gittim, 1 lira ödedim. Bence Mediko öğrenciler için ilk durak ve acil bir durum olabilir. Örneğin geçende bir arkadaşım astım krizi geçirdi. Bu tip durumlarda ambulans üniversiteye çıkana kadar yaşanacak bir sorunda şimdi nereye başvuracağız? Sağlık sektörünü şirketleştirmeye çalışmalarına karşıyız. İnsanlar kapitalist sisteme hapsedilmek isteniyor. Parası olan sağlık hizmeti alıyor, ezilen kesime senet imzalatılıyor. Biz her fakültede bir sağlık görevlisi ve doktor olsun istiyoruz.”
 
 
"Öğrenciyi zor durumda bırakacak bir uygulama"
Sergen Tortamiç: Ben daha önce Medikodan yararlanmadım, ama yararlanan çok arkadaşım var. Sonuçta öğrencinin maddi durumu belli. Bu öğrenciyi zor durumda bırakacak bir uygulama. Türkiye`de sağlık ve eğitime yeterli bütçe ayrılmıyor. Öğrencilerin üniversite içinde acil müdahale gerektiren durumlarda ne yapması bekleniyor?
 
 
"Sağlık hakkımızın elimizden alınmasına tepkiliyiz"
Yeliz Köseoğlu: AKP`nin sağlıkta dönüşüm, talan ve kapitalizm politikalarının bir örneği. Kararın tepki yaratmaması için de özellikle yaz mevsimine, öğrencilerin dönüşüne denk getirilmesi de son derece manidar. Mediko`nun kapatılması ve sağlık hakkımızın elimizden alınmasına kesinlikle tepkiliyiz. Ambulansın da olmaması vahim.
 
 
"AKP`nin emeğe ve emekçiye saldırısı"
Tanju Kahraman: AKP 10 yıldır emek düşmanlığı yapıyor. İktidarda olan AKP`nin emeğe saldırısını, emekçiyi sosyal haklarından mahrum etmesinin örneklerini sıkça görüyoruz. Sıra öğrencilere gelmiştir. Medikonun kapatılması emekçinin sağlık hakkından mahrum kalmasıdır. Sağlık ve eğitim ücretsiz olmalıdır.
 
"Üniversite içinde Mediko bir pırlantaydı"
Utku Özer: Medikonun kapatılması AKP`nin öğrenciye yaptığı zulmün göstergesi. Ama şaşırmadık. Maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin 1 lira`ya başvurduğu ilk kapıydı. AKP`nin izlediği politika sonucunda sağlıkta, eğitimde ve birçok alanda ezilen kesim daha da mağdur hale getirilmiştir. Üniversite içinde Mediko bir pırlantaydı. Halk nasıl sokaklara dökülüp: "Bu halk sana boyun eğmez Tayyip" diyorsa öğrencilerin de aynı şekilde Rektör Laçiner`e : "Bu öğrenci sana boyun eğmez" mesajını en kısa zamanda vereceğini düşünüyorum.
Paylaş