"Öğrencilerimiz barınma duvarına tosladılar"

308
CHP İl Başkanlığı üniversite öğrencilerinin barınma sorununa ilişkin yazılı basın açıklamasında bulundu. Yapılan Açıklamada, "Yıllardır kamu kaynaklarıyla yapılan destekler sonucunda dini vakıf ve derneklere ait yurtlara daha fazla öğrencinin yönelmesi bu hükümet tarafından zorunluluk haline getirilmiştir. İktidar, KYK yurtları önündeki uzun kuyruklar karşısında, önümüzdeki birkaç yıl kendisine sıra gelmeyeceğini gören ve kirasını ödeyebileceği bir ev bulmaktan umudunu kesen öğrenci kitlesini bilinçli bir şekilde TÜRGEV, TÜGVA, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti vb gibi tarikat-cemaat yurtlarına doğru adeta itmektedir" sözlerine yer verildi.
 
"Gençlerimize barınma stresi bu hükümet tarafından reva görüldü"
Yapılan açıklamada öğrencilerin barınma stresine değinilerek, "Yıllarca istedikleri üniversiteye girmenin hayaliyle çalışan milyonlarca genç arkadaşımız, sonuçların açıklanmasıyla büyük bir mutluluk ve istedikleri mesleklerin bölümlerini okuyacaklarının vermiş olduğu heyecanı yaşadılar. Bu mutlulukları çok sürmeden onların hayallerinin yarıda kalmasına sebep olacak olan barınma sorunuyla karşı karşıya kaldılar. Hayallerinin önündeki ilk başarı duvarını aşan öğrencilerimiz barınma duvarına tosladılar. Öğrencilerimiz yeni ve farklı bir eğitim sistemine dahil olma mücadelesini vererek bunu başarmış olmakla birlikte, diğer taraftan da yaşadıkları ailelerinin yanından ilk kopuş, farklı bir şehirde ayakta kalma stresinin yanı sıra Cumhuriyetimizi emanet edeceğimiz gençlerimize barınma stresi bu hükümet tarafından reva görülmüştür" ifadelerine yer verildi.
 
"Öğrenciler, tarikat-cemaat yurtlarına doğru adeta itmektedir"
 Açıklamada ülke genelindeki yurt soruna değinilerek, "Yıllardır kamu kaynaklarıyla yapılan destekler sonucunda dini vakıf ve derneklere ait yurtlara daha fazla öğrencinin yönelmesi bu hükümet tarafından zorunluluk haline getirilmiştir. İktidar, KYK yurtları önündeki uzun kuyruklar karşısında, önümüzdeki birkaç yıl kendisine sıra gelmeyeceğini gören ve kirasını ödeyebileceği bir ev bulmaktan umudunu kesen öğrenci kitlesini bilinçli bir şekilde TÜRGEV, TÜGVA, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti vb gibi tarikat-cemaat yurtlarına doğru adeta itmektedir. Öğrencilerin barınma sorununu çözmek için yeni yurtlar yaptırmak, mevcut öğrenci yurtlarının fiziki ve altyapı koşullarını iyileştirmek için kaynak ayırmayan iktidar, yıllardır arka bahçesi olarak gördüğü tarikat-cemaat yurtları söz konusu olduğunda kamu kaynaklarını kullanmaktan geri durmamaktadır. Öğrencilerin yıllardır tarikat-cemaat yurtlarına yönlendirilmesi iktidarın "Dindar nesil yetiştirme" yönündeki siyasal-ideolojik hedeflerinden bağımsız değildir" ifadelerine yer verildi.
 
"Ekonomik kriz kira ve konut fiyatlarının en az iki kat arttırdı"
Ekonomik krizin yıkıcı etkilerinin yoksul halk kitlelerini derinden etkilediği ifade edilen açıklamada, "Üniversite öğrencilerinin genel olarak üretime katkıda bulunmaya başlamamış tüketici bir grubu oluşturması ve ihtiyaçları noktasında ailelerine bağımlı olmaları, ülke genelinde devlet yurtlarının yetersiz kapasitesi ve sağlıksız barınma koşulları yüzüne bunu fırsat bilen özel yurt ve konut sahiplerini de harekete geçirerek kiraların ödenemeyecek derecede yüksek olmasına sebebiyet vermiştir. Ekonomik krizin yıkıcı etkilerinin özellikle yoksul halk kitleleri üzerinde derinden hissedildiği, öncelikli kaygının aç kalmamak olduğu bu günlerde, kira ve konut fiyatlarının en az iki katı oranında artması, öğrenciler başta olmak üzere krizden en fazla etkilenen alt gelir gruplarının kiracı olarak tutunmasını da neredeyse olanaksız hale getirmiştir. Piyasa koşularının kira ve konut fiyatlarını dayatması ve müdahale edecek ne sosyal devlet politikaları ne de mekanizmalarının olmaması, devletin ranta dönük neoliberal politikaları, öğrencilerin barınma gibi en temel haklara ulaşmasını bile imkansız kılacak derin bir krizi yaşamasına neden olmuştur" diye belirtildi. 
 
"Yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur"
Açıklamada son olarak şu sözlere yer verildi, "Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin eğitim alma haklarını kullanmalarını sağlamak sosyal devlet olmanın ve toplumsal adalet ve fırsat eşitliği ilkelerinin temel gereklerindendir. Bunun için; talep eden tüm öğrencilere her kademede, ama özellikle orta ve yükseköğretimde yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur. Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır. Öğrencilerimizin insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı, anayasal bir hak, kamusal bir sorumluluktur. İktidarımızda gençlerimize ait olan tüm Anayasal haklar geri verilecek ve Cumhuriyetimiz onların ellerinde özgür, bağımsız ve laik günlerine kavuşacaktır."
(Atilla Akın)
Paylaş