havadurum

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır, Nedir? Yurt Dışına Çıkmak İsteyen Öğrencilerin Bilmesi Gerekenler!

Öğrenci pasaportu nedir? Nasıl alınır? Yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilerin bilmesi gerekenler bu makalede! Öğrenci pasaportu kimlere verilir, hangi belgeler gerekir, ne kadar ücret ödenir, hangi ülkelere vize kolaylığı sağlar? Öğrenci pasaportu hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde...

952

Öğrenci pasaportu, yurt dışına çıkmak isteyen ve öğrenimine devam eden 25 yaş altı kişilerin harç ödemeden alabileceği bir pasaport türüdür. Öğrenci pasaportu, bordo pasaportun bir çeşididir ve uluslararası kimlik belgesi olarak kullanılır. Öğrenci pasaportu almak için neler yapmanız gerektiğini, hangi belgeleri hazırlamanız gerektiğini ve öğrenci pasaportunun avantajlarını bu makalede bulabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Kimlere Verilir?

Öğrenci pasaportu, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kreş, ilkokul, ortaokul, lise veya üniversite öğrencilerine verilir. Ayrıca, açık öğretim veya uzaktan eğitim gören öğrenciler de öğrenci pasaportu alabilirler2. Öğrenci pasaportu almak için 25 yaşını doldurmamış olmak ve öğrencilik durumunu belgelemek yeterlidir. Öğrenci pasaportu almak için yurt dışına çıkış amacınızın ne olduğu önemli değildir. Eğitim, spor, kültür, turizm veya başka bir amaçla yurt dışına gidebilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Öğrenci pasaportu almak için öncelikle e-devlet üzerinden randevu almanız gerekmektedir. Randevu alırken bordo pasaport seçeneğini işaretlemeniz yeterlidir. Randevu tarihinde nüfus müdürlüğüne giderek gerekli belgelerinizi teslim etmeniz ve parmak izinizi vermeniz gerekmektedir. Pasaportunuz hazır olduğunda PTT aracılığıyla size teslim edilecektir.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öğrenci pasaportu için gerekli belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport defter ücretinin yatırıldığına dair dekont
  • Öğrencilik durumunu gösteren belge (e-devlet üzerinden alınabilir)
  • Varsa eski pasaportunuzun aslı ve fotokopisi
  • 18 yaşından küçükler için anne-baba muvafakatnamesi

Öğrenci Pasaportunun Avantajları Nelerdir?

Öğrenci pasaportunun en büyük avantajı harç ücretinden muaf olmaktır. Harç ücretleri, pasaport süresine göre değişmektedir. Örneğin, 2023 yılında 6 aylık bordo pasaport için 247 TL, 10 yıllık bordo pasaport için ise 1000 TL harç ücreti ödenmektedir. Öğrenciler ise bu ücretleri ödemeden istedikleri süreli pasaport alabilmektedirler. Öğrenciler sadece defter ücretini ödemektedirler. Defter ücreti ise 2023 yılında 125 TL’dir.

Öğrenci pasaportunun bir diğer avantajı ise vize kolaylığı sağlamasıdır. Bazı ülkeler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemektedir. Ancak, öğrenci pasaportu olanlar bu ülkelere vizesiz veya kolaylıkla vize alarak gidebilmektedirler. Örneğin, ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkeler öğrenci pasaportu olanlara eğitim amaçlı vize vermektedir. Ayrıca, Schengen bölgesine dahil olan 26 Avrupa ülkesine öğrenci pasaportu olanlar tek bir vize ile girebilmektedir.

Öğrenci pasaportu, yurt dışında eğitim görmek veya gezmek isteyen öğrenciler için büyük bir fırsattır. Öğrenci pasaportu almak için acele edin ve hayallerinizdeki ülkelere seyahat edin! (Erhan Taylan)

Paylaş