ÖDP Çanakkale’de kadınlarla yola çıktı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi`nin (ÖDP) Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, Çanakkale`de yerel seçimler için İl Genel Meclis adayı olarak belirlediği kadın adaylarla birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. AKP hükümetini sert bir dille eleştiren Çetinkaya, Çanakkale`de siyaseten kadınların temsil oranını yükseltmek amacıyla ÖDP`nin tüm adaylarının kadın olduğunu kamuoyuna açıkladı.

1220
 
ÖDP Çanakkale İl Genel Meclis adayı Özlem Ergün Açanal, Ezine İl Genel Meclisi adayı Mehtap Narin Polat, Lapseki İl Genel Meclis adayı Emine Güderel ve Bayramiç İl Genel Meclis adayı Yasemin Koç`un da katıldığı basın toplantısında konuşan ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, Çanakkale`de %0 olan İl Genel Meclisi`nin kadın temsil oranını yükseltmek amacıyla ÖDP`nin adaylarını kadın aday olarak belirlediğini söyledi. ÖDP olarak yerel seçimlerde Çanakkalelilerin desteğini beklediklerini ifade eden Çetinkaya; “Kadınlardan yana olan siyasi tercihimizi yaptık. %0 olan İl Genel Meclisi`ndeki temsil oranımızı yükseltmek amacıyla Çanakkale`nin üzerindeki bu ayıbı kaldırmak maksadıyla ÖDP adaylarını kadın aday olarak belirledik” dedi.
 
“Elvan`ın hesabını kadınlar soracak”
AKP hükümetine yüklenen Bilge Seçkin Çetinkaya, Berkin Elvan`ın ölümüne neden olanların bir an evvel yargı önünde hesap vermesi gerektiğini ifade ederek; “Yerel seçim atmosferi içerisinde öncelikle çok büyük yolsuzluk skandallarıyla karşı karşıya kaldık. Öğrendik ki, aslında bu AKP hükümeti hırsızdır. Bunu çok net öğrendik. Biz onların sadece hırsız değil, aynı zamanda çocuklarımızın katili olduklarını da biliyoruz. Çocuklarımızdan bir tanesi 16 kiloya düştü ve hayatını kaybetti. Öncelikle Berkin Elvan`ın ailesine baş sağlığı diliyoruz. Bir an evvel bu ölümün sorumlusu olanların hesap vermesini bekliyoruz. Bu insanların hesap vermeyeceğini de biliyoruz. Çünkü, hukuk çerçevesinde yaptıklarının hesabını vermiyorlar. Bu hesabı herşeyden önce biz kadınlar soracağız” diye konuştu.
 
“Senden ahlak dersi almayacağız”
“AKP hükümeti bizim hayatımızı çok daha berbat bir hale getirdi. `Sizin yeriniz eviniz, işiniz de çocuk doğurmak` diyerek bizi eve kapatmaya çalıştılar” diyen Çetinkaya; “Bu hükümet sonra `Her kurtaj bir Uludere`dir. Kız mı kadın mı belli değil. Ananı da al git` dedi. Bizim etek boyumuza, rujumuza, nasıl giyineceğimize karıştı. Biz de buna karşı geri bas Tayyip, senin afran tafran bize sökmez. Biz çocuklarımızı katleden bir katilden, tapeli, kasetli düşkün bir ahlaksızdan ahlak dersi alacak değiliz. Senden ahlak dersi almayacağız” şeklinde konuştu.
 
“Bizim öfkemiz çok büyük”
Çetinkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bize ait bir hayat var mı? Ve bunun olmadığını görüyoruz. Kendimize ait bir hayat istediğimizde de öldürülüyoruz. Bu hükümet döneminde kadın cinayetleri son derece arttı. Bizim öfkemiz çok büyük. Kadınlar olarak bu öfkenin çok küçük bir bölümünü gezi ayaklanması sırasında gösterdik. Ancak bizim öfkemiz siyasete hiç bir biçimde yansımıyor. Siyasiler bizi daima gözardı ediyorlar. Bu maalesef Çanakkale içinde geçerli bir tutum.”
“Siyasi tercihimizi kadınlardan yana kullandık”
Çanakkale`de siyaseten kadınların temsil oranını yükseltmek için ÖDP`nin İl Genel Meclisi adaylarını kadın aday olarak belirlediğini açıklayan Çetinkaya; “Çanakkale`nin İl Genel Meclisi`nde kadın yok. Aslında Çanakkale, sigortalı ve kadın işçi sayısının son derece yüksek olduğu bir yer. 67 bin kayıtlı çalışan var. Ama siyasi katılımın düşük olduğu bir yer. Türkiye`ye baktığımız zaman parlemanto da en yüksek siyasi temsilin Diyarbakır ve Iğdır da olduğunu görüyoruz. Diyarbakır da 10 milletvekilinin 5`i, Iğdır da 2 milletvekilinin 1`i kadın. Çanakkale sosyo erkonomik gelişmişlik düzeyi ile Türkiye`nin 14. sırasında yer alıyor. Diyarbakır 67. sırasında Iğdır ise 69. sırasında yer alıyor. Çanakkale son derece aslında gelişmişlik düzeyi yüksek olan bir iliz. Ama toplumsal cinsiyet eşitliği anlamında da Diyarbakır ve Iğdır`dan iyi durumdayız. Ama Çanakkale`de siyasi temsil oranlarının son derece düşük olduğunu görüyoruz. Çanakkale`de Belediye Meclisi`nde kadın oranı sadece %11, İl Genel Meclisi`nde %0. Belediyede kadın çalışan oranı %18. Çanakkale`de okuma yazma bilmeyen kadın sayısının oranı %4`tür. Yani Çanakkaleli kadınlar eğitimliler, çalışıyorlar ama siyaset alanında hiç bir şekilde temsil edilmiyorlar. Buna Çanakkale`nin hazır olmadığı söyleniyor. Diyarbakır ve Iğdır Çanakkale`de daha fazlamıdır ki, orada siyaseten kadınların temsil oranı daha yüksek. Bu bir siyasi tercihtir. Biz de kadınlardan yana olan siyasi tercihimizi yaptık. %0 olan İl Genel Meclisi`ndeki temsil oranımızı yükseltmek amacıyla Çanakkale`nin üzerindeki bu ayıbı kaldırmak maksadıyla adaylarımızı kadın aday olarak belirledik. Çanakkale`de kadınların oylarını istiyoruz ama sadece oy vermelerini değil; yardımlarını da bekliyoruz. Evet biz bu işi elimizin hamuruyla yaparız. Siyasette de iyi olabiliriz. Çanakkale halkı lütfen ÖDP`nin kadın adaylarının yanında olun. Çanakkale`de siyaset artık bu adaylıktan sonra bu kadar kolay erkek egemen olamayacak. Biz bunu aynı zamanda bütün siyasi partilere bir uyarı olarak da yapıyoruz. Kadınları; sistematik olarak siyasetten, karar alma mekanizmalarından dışlamaktan vazgeçiniz” dedi.
Açanal; “Kazanacağız”
ÖDP Çanakkale İl Genel Meclis adayı Özlem Ergün Açanal ise; “Çanakkale`den 10 kadın ile birlikte, ÖDP`den il genel meclis adayı olduk. Bu işe gönül verdik. Gerçekten umutlumusunuz? diye sorular soruluyor. Umutlu olmasaydık ve bu mücadeleye inanmasaydık, bugün burada olmazdık. Erkin siyaseti kırmaya uğraşan bir partiden aday olarak yola çıktık. Çanakkale`nin her mücadele alanında kadın dayanışmasıyla ilgili çalışmalarda bulunmaya devam edeceğim. Bu direnişten asla çekilmeyeceğim. `Kazanır mısınız?` diye sorular soruldu. Tabi ki kazanacağız” diye konuştu. ÖDP Ezine İl Genel Meclisi adayı Mehtap Narin Polat, Lapseki İl Genel Meclis adayı Emine Güderel ve Bayramiç İl Genel Meclis adayı Yasemin Koç da ÖDP`den İl Genel Meclisi`ne aday olduklarını ve seçmenlerin oylarını beklediklerini dile getirdiler.
Paylaş