havadurum

Ocak Ayında Sofralarınızı Şenlendirecek En Lezzetli Sebzeler

Ocak ayı, kış mevsiminin en soğuk ve karlı ayıdır. Bu ayda vücudumuzun direncini artırmak ve hastalıklara karşı korunmak için bol bol sebze tüketmek gerekir. Peki ocak ayının en lezzetli sebzeleri nelerdir? Hangi sebzelerle hangi yemekleri yapabilirsiniz? İşte size ocak ayına özel sebze rehberi ve lezzetli tarifler.

844


Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek hem sağlığımız hem de bütçemiz için önemlidir. Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler daha taze, daha besleyici ve daha lezzetlidir. Ayrıca mevsiminde tüketmek, doğanın dengesine de saygılı olmamızı sağlar. Ocak ayı, kış mevsiminin en soğuk ve karlı ayıdır. Bu ayda vücudumuzun direncini artırmak ve hastalıklara karşı korunmak için bol bol sebze tüketmek gerekir. Peki ocak ayının en lezzetli sebzeleri nelerdir? Hangi sebzelerle hangi yemekleri yapabilirsiniz? İşte size ocak ayına özel sebze rehberi ve lezzetli tarifler.

Ocak Ayının En Lezzetli Sebzeleri

  • Pazı: A, C, E ve K vitaminleriyle magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bakımından zengin olan pazı, sindirim sistemini düzenler, idrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelir, beyin sağlığını destekler. Pazıyı sarma, börek, çorba, salata gibi farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Örneğin, pazı sarması tarifine göz atabilirsiniz.
  • Brüksel lahanası: Potasyum ve kalsiyum deposu olan, A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından da zengin olan Brüksel lahanası, kan şekerini dengeler, sindirimi kolaylaştırır, kilo vermeye yardımcı olur. Brüksel lahanasını fırında, haşlama, kızartma, salata gibi farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Örneğin, narenciye soslu Brüksel lahanası tarifine göz atabilirsiniz.
  • Brokoli: A, C, E, K, B2, B3, B6 vitaminleriyle demir, potasyum, magnezyum, çinko, fosfor ve kalsiyum mineralleri bakımından zengin olan brokoli, kolesterolü dengeler, vücudu zararlı maddelerden arındırır, zayıflamaya yardımcı olur, tokluk hissi sağlar. Brokoliyi çorba, salata, graten, kızartma gibi farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Örneğin, brokoli kızartması tarifine göz atabilirsiniz.
  • Havuç: A, C, E ve K vitaminleriyle potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri bakımından zengin olan havuç, göz sağlığını korur, bağışıklığı güçlendirir, cildi güzelleştirir, sindirimi kolaylaştırır. Havucu salata, çorba, pilav, kek, püre gibi farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Örneğin, havuçlu kek tarifine göz atabilirsiniz.
  • Karnabahar: C, K, B6 vitaminleriyle potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri bakımından zengin olan karnabahar, bağışıklığı güçlendirir, kansere karşı korur, sindirimi kolaylaştırır, kilo vermeye yardımcı olur. Karnabaharı çorba, salata, graten, kızartma, köfte gibi farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Örneğin, karnabahar grateni tarifine göz atabilirsiniz.
  • Ispanak: A, C, E, K, B1, B2, B6 vitaminleriyle demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve çinko mineralleri bakımından zengin olan ıspanak, kan yapar, bağışıklığı güçlendirir, kemik sağlığını korur, sindirimi kolaylaştırır. Ispanağı börek, çorba, salata, yahni, makarna gibi farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Örneğin, ıspanaklı makarna tarifine göz atabilirsiniz.
  • Pırasa: A, C, E, K, B1, B2, B6 vitaminleriyle potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri bakımından zengin olan pırasa, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür, kan şekerini dengeler, bağışıklığı güçlendirir. Pırasayı yemek, çorba, salata, börek, kavurma gibi farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Örneğin, pırasa yemeği tarifine göz atabilirsiniz.

Ocak ayında sofralarınızı şenlendirecek en lezzetli sebzeleri sizler için sıraladık. Bu sebzelerle yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tariflere de göz attık. Bu sebzeleri mevsiminde tüketerek hem sağlığınızı hem de bütçenizi koruyabilirsiniz. Afiyet olsun.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş