O afişlerin ardından tanıdık bir isim çıktı!

Ulusal basına dün düşen habere göre Mersin`de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali ihalesini Cengiz Holding`in kazandığı öğrenildi. Çanakkaleliler Cengiz Holding`i Karabiga`daki CENAL Termik Santrali`nden tanıyor. Bilindiği gibi Akkuya Nükleer Santrali ile ilgili Çanakkale`de de `çocuk` görsellerinin bulunduğu bir reklam çalışması yapılmış, çevre örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmış ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın talimatı ile sökülmüştü.

906
Çanakkale`de bir süredir reklam panolarını `süsleyen` Mersin`de kurulma çalışmaları devam eden Akkuyu Nükleer Santrali`nin ihalesini kimin aldığı ortaya çıktı. Çanakkale`de reklam panolarına `çocuk` görselleri ile birlikte Akkuyu Nükleer Santrali`nin reklamının asılması başta çevre örgütleri olmak üzere çeşitli meslek kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Böylesi bir enerji yatırımında çocukların fotoğrafının kullanılmasına izin veremem” diyerek Akkuyu Nükleer Santrali görsellerini Çanakkale`deki bilboardlardan kaldırılması talimatını vermişti. Reklamlardan Çanakkale`ye özel bir ilgi olduğu anlaşılıyordu.
 
İhale Cengiz İnşaat`ın!
Mersin`e yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali`nin, deniz hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini Cengiz Holding`in sahibi Mehmet Cengiz`in şirketi Cengiz İnşaat`ın aldığı öğrenildi. Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi’nin satın alma komisyonu kararı tarafından yapılan açıklamada "Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., ‘Akkuyu NGS deniz hidroteknik yapılarının ‘Anahtar Teslimi’ projelendirilmesi ve inşası’ konulu iş ve hizmetleri gerçekleştirecek olan tedarikçi olarak seçilmiştir." ifadeleri kullanılırken, ihalenin mali değeri hakkında bilgiler verilmedi. Toplam maliyeti 20 milyar dolarlık santralin kurulukapasitesi 4,800 MW olacak olan Akkuyu Nükleer Santrali projesinin hidroteknik işlerini satın alan Cengiz İnşaat`ın sahibi Mehmet Cengiz, 17-25 Aralık operasyonları sırasında ortaya çıkan ses kayıtları ve "Milletin a... koyacağız" sözleriyle gündeme gelmişti.
 
Çanakkale`ye olan `özel` ilginin sebebi!
Mersin`e yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali`nin, deniz hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini alan Cengiz Holding`in Çanakkale`de bir yatırımı bulunuyor. Karabiga`da kurulma çalışmaları devam eden, İdare Mahkemesi tarafından önce yürütmeyi durdurma ardından da `ÇED olumlu` kararının iptal edilmesi ve gösterilen tepkilerle gündeme gelen CENAL Enerji`ye ait termik santralin ortaklarından biri de Cengiz İnşaat. Dün açıklanan ihale sonucu ile Çanakkale`de, “O afişlerin sırrı ortaya çıktı” yorumları yapıldı.
Paylaş