havadurum

Nisan Ayında Otomotiv Üretiminde Sürpriz Gerileme: Yüzde 1’lik Düşüş Kaydedildi

Nisan ayı, otomotiv üretiminde beklenmedik bir gerilemeye sahne oldu. OSD’nin açıkladığı verilere göre, bu dönemde üretimdeki düşüş, sektördeki toplam üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azaltarak 474 bin 947 adede indirdi.

814

Otomotiv sektörü, global ekonomide önemli bir yere sahiptir. Ancak son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, bu sektörü de etkilemiş görünüyor. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) raporlarına göre, Nisan ayında resmi tatillerin de etkisiyle otomotiv üretiminde yüzde 1’lik bir düşüş yaşandı.

Üretimdeki Düşüşün Nedenleri

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) verilerine göre, Nisan ayında resmi tatillerin etkisiyle aylık bazda üretimde gerileme yaşandı. İlk dört ayda sektördeki toplam üretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak 474 bin 947 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi yüzde 2 artışla 300 bin 109 adede ulaşırken, traktör üretimi dahil edildiğinde toplam üretim 492 bin 471 adede yükseldi. Ticari araç grubunda, yılın ilk dört ayında üretim yüzde 5, ağır ticari araç grubunda yüzde 7 ve hafif ticari araç grubunda ise yüzde 5 geriledi.

Sektörel Etkiler ve Gelecek Projeksiyonları

2023 yılının ilk dört ayına göre ticari araç pazarı yüzde 6, ağır ticari araç pazarı yüzde 8, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 5 azaldı. Yılın ilk dört ayında, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 oranında artarken, otomobil ihracatı paralel seyretti. 2024 yılının ilk dört ayında toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 386 bin 538 adetten kapandı. Otomobil pazarı da yüzde 17’lik artış sağladı ve 294 bin 837 adede ulaştı.

İhracat ve Pazar Dinamikleri

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde toplam otomotiv ihracatı, 2023 yılına göre yüzde 3 oranında artarak 11,9 milyar dolar oldu1. Euro bazında ise yüzde 2 artarak 10,9 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 3,4 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 2,6 oranında arttı.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş