Nereden çıktı bu zamlar?

GESTAŞ`ın boğaz ulaşımında uyguladığı ileri sürülen zamlar tepki çekiyor. TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ve `Ada Kargası`nın gündeminde boğaz taşımacılığındaki zamlar vardı. 65 yaş üstü vatandaşların ise ücretsiz yararlanamaması da eleştirildi. Berkit, “ Bu zamların bir anlamı yok. Yani neye göre zam yapıldı? Hangi giderler arttı?” sorularını yöneltirken, Ada Kargası ise, “GESTAŞ, iki yerine üç sefer yapmak zorunda kalmasının mali külfetini Adalılara yıkmaya mı çalışmaktadır?” diye sordu.

609
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, 65 yaş üstü vatandaşlardan boğaz geçişlerinde para talep edilmesine tepki gösterdi. Berkit, “Son yıllarda 65 yaş üstü vatandaşların, şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz olarak yararlanması kararı, tüketiciler açısından yararlı, sosyal devlet ilkesine uygun bir düzenlemedir. Ama ne hikmetse GESTAŞ, bu yasa ve uygulamanın etrafından dolanarak, `bizim ulaşım sistemimiz şehirlerarası` söylemi ile 65 yaş üzerindeki insanların ücretsiz geçişinin yapılmadığı duyumunu aldık. Bu doğru bir yaklaşım değildir. GESTAŞ; bu halkın, tüketicilerin kaynakları ile kurulmuş kuruluştur. Ticari bir amacı olsa bile kamusal bir yapısı da var. Böyle bir anlayışı doğru bulmuyoruz ve GESTAŞ yönetim kuruluna da çağrı yapıyoruz; lütfen ilgili yasayı uygulasınlar, Adalar arasında da Gelibolu-Lapseki, Çanakkale-Eceabat ve Kilitbahir arasında da 65 yaş üstü vatandaşlarımızdan ücret talep edilmesin” dedi.
 
Neye göre zam yapıldı?
“Dünyadaki petrol fiyatları yarı fiyatına düşerken, Türkiye`de merkezi hükümet son bir haftadır akaryakıt fiyatlarına zam yapmaya devam ediyor” diyen Berkit, “Bugün itibariyle de (dün) yine mazot ve benzine zam yapıldı. Yani kendi aralarındaki geçimsizliklerin, yani Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanı arasındaki çekişme vatandaşa yansımamalıdır. Dolar yükseliyor diye akaryakıtın yükseltilmesi doğru bir yaklaşım değil. Daha fazla makam arabası, daha fazla uçak ve saray yerine vergileri indirerek akaryakıtı ucuzlatsınlar. Buradan hareketle de sormak istiyorum; ne oldu de GESTAŞ ulaşımlarına zam yaptı? Bunu da anlamak mümkün değil. GESTAŞ tam anlamıyla ticari bir kuruluş değildir. Örnek alınacak bir kuruluş olması gerekiyor. Bu zamların bir anlamı yok. Yani neye göre zam yapıldı? Hangi giderler arttı?” ifadelerini kullandı.
 
 
Karga`nın kafasında türlü sorular!
Ada Kargası isimli sosyal medya hesabı ise; “GESTAŞ, on gün önce Gökçeada Feribotuyla otomobil taşıma ücretini sessiz sedasız 29 liradan 35 liraya çıkardı. Bu artış, yüzde 20`lik bir artışa tekabül ediyor. Enflasyonun yıllık yüzde 7 civarında olduğu düşünülürse, GEŞTAŞ`ın bir anda 3 kat fazla zam yaptığı görülebilir. Üstelik, en büyük gideri olan akaryakıta toplamı yüzde 15`i aşan bir indirim yapılmışken, Gökçeada feribot fiyatlarına yapılan zam fahiştir. Gökçeadalılar şimdi bu zamma ses çıkarmazsa, GESTAŞ her yıl aklına estiği oranda zam yapmaya devam edecektir. Gökçeada deniz ulaşımı devlet tarafından desteklenmektedir. GESTAŞ`ın kasasında halen 15 milyon lira parası var Gökçeada’nın. GESTAŞ, iki yerine üç sefer yapmak zorunda kalmasının mali külfetini Adalılara yıkmaya mı çalışmaktadır? Gökçeadalılara ulaşımın ücretsiz sağlanması gerekirken, akaryakıt ucuzladığı için en azından indirim yapılması gerekirken zam yapılmıştır” ifadeleri ile duruma tepki gösterdi.
Paylaş