Nefret söylemine kınama

Gazetecileri hedef gösteren Yeni Akit’i Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Enstitüsü Derneği yaptıkları yazılı açıklamalar ile kınadı...

712
Yeni Akit Gazetesinde yayınlanan "Sakık`tan Bombalar" başlığıyla yayımlanan yazı gazeteci örgütlerinden tepki aldı. Basın Enstitüsü Derneği yaptığı yazılı açıklamada;” Haberin dilinde, mezhepsel ve ideolojik ayrımcılık gözleniyordu. İçeriği ve ele alınış biçimiyle bu “haberin”, nefret söylemi boyutuna varan bir hedef gösterme çabası olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesi yapılarak şunlar kaydedildi: ”Gazetenin 17. sayfasının tamamının ayrıldığı habere göre PKK’nın eski yöneticisi Sırrı Sakık, Yeni Akit muhabiri Erol Metin’e gönderdiği mektupta, başta gazeteciler Hasan Cemal ve Cengiz Çandar olmak üzere bir dizi ismin, “PKK ile göbekbağı olduğunu” iddia ediyordu.Ne gazeteciliğin evrensel ilkeleriyle bağdaşan, ne de ifade özgürlüğü sınırlarına sığan, ancak ne yazık ki son yıllarda çok sayıda örneği görülen bu tür “tetikçilik” vakaları, medya iklimini olumsuz etkiliyor.Fikirlerini beğenmediği gazetecileri susturmak amacıyla ağır ithamlar altında bırakarak hedef gösteren Yeni Akit’i kınıyor; bu gazeteyi, meslek etiğini ve basın özgürlüğünü ihlal etmeye son verip basın ahlak ilkelerine uymaya çağırıyoruz”
 
TGC gazetecilerin hedef gösterilmesini kınadı
90 dolayında gazetecinin tutuklu olduğunu, gazeteciler hakkında açılmış 10 bine yakın dava olduğunu hatırlatan TGC Yönetim Kurulu, dışarıdaki gazetecilerin de hedef gösterilerek baskı altında tutulduğuna dikkat çekti. Bugün 90 dolayında gazetecinin ceza evinde bulunduğunu, gazeteciler hakkında açılmış 10 bine yakın dava olduğunu hatırlatan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle; "Dışardaki gazeteciler de sözlü ve fiziksel şiddetle hedef alınmakta itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Birçok gazeteci korku ve tehdit dolu günler geçirmektedir. Gazetecilerin gazeteciler tarafından hedef gösterilmesi ayrıca üzüntü vericidir. Gazetecilik, hiçbir zaman, görüşlerini paylaşmadığımız insanların afişe edilmesi veya hedef gösterilmesi mesleği olamaz. Olmamalıdır. Meslektaşlarımızdan Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi`nin, `Gazeteci; bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur` ve `Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur` ilkelerine titizlikle uymalarını bekliyoruz. Hedef gösterilen gazetecilerin can güvenliklerinin korunması için yetkilileri göreve çağırıyoruz."
Paylaş