"Neden İntepe'nin gelişimine göz diktiler?"

1692

 İntepe’de yapılmak istenen RES’lere karşı İntepe halkının tepkisi devam diyor. İntepe halkı tepkilerinin RES’lerin yapılmasına değil, 10 bin dönümlük proje alanı bulunurken, İntepe’nin en güzel ‘boğaz manzaralı’ alanına yapılmasına karşı olduklarını belirttiler. Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Doğan Perinçek;   “10 bin dönümlük alanın boğaza bakan 2 bin dönümünden çekilin. Arka sırtlarda 150 - 200 rüzgar gülü dikecek alan var. Neden Erenköy (İntepe) köyünün gelişme alanına göz diktiniz?” diye sordu. Mahkeme süreci devam etmesine rağmen, kesilen ağaçlara değinen Perinçek;  “Orman yok edilmez. Tarım alanları yağmalanmaz. Yerleşme alanları yakınında gürültü kirliliği yaratan ‘RES’ yapılmaz” dedi.    

 
“Boğaza bakan alandan çekilin”
Perinçek; “10 bin dönümlük alanın boğaza bakan 2 bin dönümünden çekilin. Arka sırtlarda 150 - 200 rüzgar gülü dikecek alan var. Neden Erenköy (İntepe) köyünün gelişme alanına göz diktiniz. Amacınız ne? Biz, Erenköy`lüler bu alanı kendi gelişme alanı olarak korumak istiyoruz. Çanakkale için, ülkemiz için halka açık tutulmasını istiyor. Yetkililer size sesleniyoruz, Türkiye’yi Avrupa Birliğine sokmak istiyorsunuz. Gidin bakın oralara; ‘değil ağaç kesmek, ormanın içinde bir tek rüzgar gülü göremezsiniz’. Tarım alanlarında rüzgar gülü varsa yapımcı şirket 100-200 metrekarelik alan için toprağın sahibine kira verir, çiftçi kalan alanda tarıma devam eder. Avrupa`da asla binlerce dönümlük alan kamulaştırılamaz. Devlet sadece sınırlı alanlarda ve karşılığında kirası verilmek şartıyla sınırlı alanlarda rüzgar gülü için izin verir. Kalan alanda tarım, hayat, hayvancılık devam eder. Asla ve asla yabancı sermayeye bizde olduğu gibi ülkenin kanını emecek şekilde imkan tanınmaz, hiç bir şekilde kapitülasyon gibi sömürge düzenine izin verilmez, zemin hazırlanmaz” dedi. 
 
“Halka rağmen RES konulamaz"
“Halka rağmen iş yapılamaz” diyen Perinçek; “Devlet, ‘RES ile ilgilenen firmalara, gidin lokal belediyelere ortaklık teklif edin. Kazanacaksanız hep birlikte halk ile beraber kazanın’ der. En önemlisi, Avrupa’da yasalar çiğnenmez.  Halka rağmen iş yapılmaz, (Erenköylülerin 500 imzası hiç dikkate alınmadan ormanımız tarım alanımız 3-5 kandırılmış oyu ile birilerine peşkeş çekilmiştir). Orman yok edilmez. Tarım alanları yağmalanmaz. Yerleşme alanları yakınında gürültü kirliliği yaratan ‘RES’ yapılmaz.  Bizleri, bu ülkeyi gerçekten sevenler, her yerde temiz enerjiyi destekliyoruz ama ormanı tarım alanını yok etmeden” dedi.         (Eren Aşnaz)
Paylaş