Neden Çanakkale?

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç`un geçtiğimiz gün açıkladığı Parti Meclisi`nin aday belirleme yöntemlerine ilişkin Çanakkale kararı kentte tepkiyle karşılandı. 2011 seçimlerinde yapılan üye bazındaki önseçimde büyük bir oy artışı yakalayan CHP`nin, delegelerle yapılacak önseçimde oy kaybı tehlikesinin bulunduğu ileri sürüldü. 10 ilçe başkanı ve 10 milletvekili aday adayı ile bugün Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüşmeye hazırlanan Çanakkale heyeti “önseçim” konusunda ısrarını yineleyecek!

957
Cumhuriyet Halk Partisi, geçtiğimiz gün açıklanan aday belirleme yöntemini tartışıyor. Çok sayıda ilde üye bazında önseçim kararı alan CHP Parti Meclisi`nin sadece Çanakkale`de `delgeyle` önseçim yapacak olması tepki çekti. 2011 seçimlerinde üye bazında önseçim yaparak büyük bir oy artışı yakalayan ve iktidar partisi AKP`yi yakalayarak makası daraltan CHP`nin, 2015 seçimlerinde il genelinde birinci parti olma hedefinin olmazsa olmaz koşulu olarak “üye bazında ve hakim huzurunda” önseçim gösteriliyor. Ancak CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç`un aday belirleme yöntemine ilişkin açıkladığı Parti Meclisi kararları Çanakkale`de büyük bir şoka neden oldu. Aday adaylarından ilçe başkanlarına, parti üyelerinden belediye başkanlarına kadar herkesin üye bazında önseçim beklediği aday belirleme yönteminin, `delegeyle` olacağı açıklandı.
 
13 bin üyeye güvenilmiyor mu?
Çanakkale genelinde 13 bine yakın üyesi olan CHP`nin adayını 3 bine yakın önseçim delegesi ile belirleyecek olması kamuoyunda da şaşkınlık yarattı. Kent kamuoyunda “CHP 13 bin kişilik üye yapısına da mı güvenmiyor?” sorusu sorulmaya başlanırken, neye göre ve kime göre delegeyle önseçim yapılması kararının alındığına bir anlam verilemedi. “Üyelerinin taleplerine görmezden gelerek, Ankara`da yapılan siyasi kulislere göre karar veriliyor” değerlendirmesini yapan partililer ve kamuoyu, “2011`deki başarının yolu, CHP`li üyenin ne dediğidir” yorumunu yaptı.
 
Genel merkez çıkarması
Aday belirleme yöntemi ile ilgili olarak `delegeyle` önseçim yapılmasına karşı çıkan Çanakkale heyeti dün Ankara`ya gitmek üzere kentten ayrıldı. Aralarında Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder`in de bulunduğu 10 ilçe başkanı ve yine 10 milletvekili aday adayı ile Ankara`ya giden Çanakkale heyetinin bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceği ileri sürüldü. Özellikle aday adaylarının şaibesiz ve demokratik bir seçimin önkoşulu olarak hakim gözetiminde üye bazında önseçim istedikleri öğrenilirken, aday adaylarının “Üye bazında önseçimde birinci de olsak, sonuncu da olsak `üyemizin kararıdır` deyip canla başla çalışacağız” diyecekleri öğrenildi. İlçe başkanlarının ise parti tabanının önseçim talebini genel başkana iletecekleri bilgisi edinildi.
 
Üyeden korkanlar kimler?
Çanakkale`de 15`e yakın aday adayı bulunan Cumhuriyet Halk Partisi`nde 10 aday adayının “üye bazlı önseçim” talebiyle Ankara`ya gidiyor olması başka bir konuyu da gündeme getirdi. “Delegeler üzerinden milletvekilliği hesabı yapan ya da `delegeler`i kendi hakimiyetinde gören kimi aday adaylarına destek olmak amacıyla Ankara`ya gitmeyen aday adaylarının isimlerini ise açıklanması istendi. Kamuoyunda “Üyeden korkarak Ankara`ya kapak atmayı amaçlayan aday adayları, Çanakkale halkından nasıl oy isteyecek?” yorumu gündeme geldi. CHP heyetinin “önseçim” talebiyle Ankara çıkarmasına, Muharrem Erkek, Hakkı Öztürk, Erol Sazcı, Barış Atadan, Bülent Öz, Metin Ümit Ural, Mehmet Çetin Ersan, İsmail Ağa ve Fehmi Erenoğlu`nun katıldığı öğrenildi.
Paylaş