"Nankörlüktür, densizliktir, kendini bilmezliktir"

1134
Mersin Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mustafa Kemal Atatürk`ün Nutuk eserinin okullarda öğrencilere dağıtılmasını sakıncalı buldu. Milli Eğitim Müdürlüğünün yazısında, kitabın dağıtımının engellenmesinin gerekçesi olarak Atatürk`ün elinde sigaranın görülmesi ve Atatürk`ün Osmanlı padişahı Vahdettin`e yönelik "soysuzlaşmış, alçak" sözleri ile bir fotoğraf gösterildi. Yaşanan bu duruma ADD Çanakkale Şubesi`nden tepki gecikmedi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti olarak nerelere getirildiğimizin ortaya konması bakımından son derece dikkat çekicidir. Şöyleki: Nutuk/Söylev, Büyük Atatürk tarafından yazılmıştır. Nutuk, 1919 yılının 19. günü Samsun`a çıktım diye başlar. Mustafa Bakkal, Büyük Atatürk Samsun`a neden çıktı bilmiyor olamazsın! Ama yine de sana ve sana bu cesareti verenlere anımsatalım. O tarihte, Anadolu işgal altındaydı ve işgal tüm hayasızlıklarıyla devam etmekteydi. İşgalin yaşandığı bölgelerde can, mal ve namus güvencesi kalmamıştı. Vahdettin, işgalciyle işbirliği yapmaktaydı, atadığı Damat Ferit de adeta işgalcinin tetikçiliğini yapmaktaydı. Büyük Atatürk, vatanın işgalden kurtarılması için Kuvvayı Milliye örgütlenmesini yaparken Osmanlı Hükümeti, katli vaciptir fetvaları yayımlıyordu. Sözde Osmanlı Hükümetinin gözleri önünde İşgalcinin uçaklarından atılan bildirilerle halka, işgalciye teslim olun çağrıları yapılıyordu. Osmanlı Hükümeti dediğin göstermelik hükümetin yöneticileri aracılığıyla, vatansever Kuvvayı Milliyecilerin yok edilmesi amaçlı olarak Kuvvayı İnzibatiye örgütü kurulmuştu. O hükümetin destekleriyle Kuvvayı Milliye`ye karşı Anzavur ve benzeri ayaklanmalar destekleniyor, işgalcilere yaranmak için namuslu vatanseverler Damat Ferit`in isteğiyle Nemrut Mustafa hainlerinin sözde mahkemelerinde idam ediliyordu." 
 
"Hesabını sormaya çağırıyoruz"
"Mustafa Bakkal, sana soruyoruz: Ne yani şimdi bütün bunları yapanlara büyük Atatürk, Nutuk`ta `soylu, onurlu, cesaretli, haysiyetli` mi demeliydi? Bunu mu istiyorsun? Ulusal tarihlerini işgalcilerin söylemleriyle karalamaya çalışanları, bu topraklarda çok gördük. 2016 yılı 15 Temmuz tarihini de unutmadık. Bu bağlamda senin böylesi yazılar yazman da bizlere hiç yabancı gelmedi. Bu müdürün, Bağımsızlık savaşının lideri, bugünlerimizin sağlayıcısı büyük Atatürk`ü aklınca kurnazlık da yapmaya çabalayarak hedef almaya çalışması, nankörlüktür, densizliktir, kendini bilmezliktir. Cumhuriyet Savcılarını ve Türkiye Cumhuriyeti`nin yöneticilerini, bu kişiyle ilgili gereğini yapmaya, yaptığı densizliğin hesabını sormaya çağırıyoruz."

Soruşturma başlatıldı
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı`ndan konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada; "Mersin ili Çamlıyayla İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü`nün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün "Nutuk" eserinin okullarda dağıtımıyla ilgili medyaya da yansıyan yazışmasına ilişkin Bakanlığımız Maarif Müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmış olup süreç devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.
(Atakan Alkış)
Paylaş