Nalbant; “Çanakkale`yi mekan tuttular”

Kazdağları ve Çanakkale` de 8’inci altın işletmesi de ÇED sürecini başlatıyor. Her zaman olduğu gibi çevreciler olarak doğaya zarar veren bu tür işletmelere karşı mücadele edeceklerini belirten Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “Çanakkale`yi mekan tutmaya çalışıyorlar. Ama buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

985
Koza Altın İşletmesi de bölgede faaliyete başlayacak. Çanakkale` ye içme suyu sağlayan Atikhisar baraj havzasındaki ikinci altın işletmesi olarak gündeme gelen Koza Altın İşletmesine Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant tepki gösterdi. Her zaman olduğu gibi çevreciler olarak doğaya zarar veren bu tür işletmelere karşı mücadelelerini sürdüreceğini belirten Nalbant; Çanakkale`nin altın tekellerinin mekanı haline geldiğini söyledi. Nalbant; “İlimizdeki altın madeni sayısını kimse bilmiyor. Çünkü, her gün bu rakam değişiyor. Artık Çanakkale`yi mekan tutmaya çalışıyorlar. Ama çok yanlış bir iş yapılıyor. Kesinlikle burada altın madenciliği yapılmamalı. Bunu her platformda söylüyoruz. Linyitle çalışan termik santral kesinlikle kurulmamalı. Dünyanın en kirli sanayileri bunlar. Bunlar bu bölgeye gelmemeli. Yeryüzü harikası bir bölgede bunlar olmamalı. Ama sanki inadına bunlar bölgemize kuruluyor. Çünkü, bugünki siyasi iktidar Çanakkale`de metalik madenciliği destekliyor. Termik santralleri destekliyor” dedi.
“Mevcut altın işletmeleri kesinlikle kapatılmalı”
Çanakkale bölgesinde faaliyette olan tüm altın işletmelerinin kapatılması gerektiğini ifade eden Nalbant; “Yerel yöneticiler, Çanakkale`ye turizm ve tarım kenti diye misyon belirlemeye çalışıyor. Ama gelişmeler tam tersi yönünde. Yani bu çarpıklığın ve anlaşılmaz durumun çözülmesi lazım. Bırakın yenilerinin açılmasını, kesinlikle mevcut olan işletmelerin tümünün kapatılması lazım. Çevreciler olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da altın tekellerinin çalışmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Paylaş