Nalbant’tan Feshane tepkisi

CHP İl Genel Meclisi Gurup Başkan Vekili Hicri Nalbant, Feshane`de düzenlenen Çanakkale Tanıtım Günleri`nde ürünleri sergilenen zeytin ağacına karşı herkesi duyarlı olmaya davet etti. İl Genel Meclis Toplantısı`nda gündem dışı söz alan Nalbant, Çanakkale`nin tüm değerlerinin Feshane`de sergilendiğini ancak sergilenen değerlerin ilde kurulmaya başlanan termik santraller, işletilmeye çalışılan metalik madencilik (altı-gümüş) yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek; “Feshanede ürünlerini sergilediğimiz zeytin ağacına karşı duyarlı olmalıyız. Özellikle il Genel Meclisimiz bu konuda tepki göstermelidir. Eğer sessiz kalırsak Soma Yırcada yaşanan zeytin katliamının benzerleri yakın gelecekte ilimizde de olacaktır” dedi.

962
İl Genel Meclisi`nin Ocak ayı toplantısında yer alan gündem maddeleri görüşüldü. İl Genel Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Aytop önderliğinde toplanan meclis üyeleri gündemde yer alan maddeleri görüşerek karara bağladı. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından CHP İl Genel Meclisi Gurup Başkan Vekili Hicri Nalbant, 2014 yılını değerlendirmek için gündem dışı söz aldı. 2014 yılını Türkiye açısından felaket bir yıl olarak değerlendiren Nalbant, 2015 yılının ise sorunların daha da ağırlaşacağı bir yıl olacağını söyledi. Nalbant; “2014 Türkiye`de demokrasinin duvara tostladığı, yoksulluğun diz boyunu aştığı, yolsuzlukların tavan yaptığı, ekonominin çuvalladığı, insanlarımızın iki kutba ayrılıp birbirine düşman edildiği felaket bir yıl idi. 2014 yılında da bu sorunların düzeleceğine dair hiçbir belirti bulunmamaktadır. Aksine 2015 sorunların daha da ağırlaşacağı bir yıl olacaktır” dedi.
 
 
“İl Genel Meclisimiz tepki göstermelidir”
Çanakkale`nin tüm değerlerinin Feshane`de sergilendiğini ancak sergilenen değerlerin ilde kurulmaya başlanan termik santraller, işletilmeye çalışılan metalik madencilik (altı-gümüş) yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Nalbant; “Geçtiğimiz günlerde Çanakkale`nin tüm değerleri feshane de sergileniyor. Ancak sergilenen değerler ilimizde kurulmaya başlanan termik santraller, işletilmeye çalışılan metalik madencilik (altı-gümüş) yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çanakkale`den Bandırma`ya kadar sayıları 11`e varan termik santral kurma çalışmaları sürdürülüyor. Kazdağlarının tamamı ruhsatlandırılarak vahşi madenciliğe açık hale getiriliyor. Siyasi iktidarda bu olumsuzlukların arkasında duruyor, destekliyor. 24 Aralık 2014 de Lapseki Şahinli de Batı Anadolu Madencilik A.Ş. önceki kapasitesini 2700 kat arttırıyor. CED halkı bilgilendirme toplantısına Şahinlilerin bile girmesini engelliyor. Yanlarında da iktidar partisinin ilçe yöneticisi korumalık yapıyor. Bugüne kadar altın madenleri ile ilgili 11 dava açılmış bu davalardan 10 nunda Çanakkale idare Mahkemesi CED iptal kararı vermiştir. 11. dava yeni açıldığından dava süreci devam etmektedir.Küçük ölçekli CED raporları yargıdan geri dönmüşken 2700-3000 kat büyükleri için aynı alanlarda CED süreci başlatmak Karadağ köyünde iptal edilen altın-gümüş işletmesinin hemen yanına Dondurma Köyüne yeni ruhsat vermek hukuk tanımazlıktır. Termik santraller içinde CED sürecini tamamlayan bütün şirketler aleyhine CED iptal davaları açılmış, tümünde davalar iptal ile sonuçlanmıştır.Bu alanda da hukuk tanımazlık sürmekte , aynı alanlar için yeni CED süreçleri başlatılmaktadır. Çanakkale`yi Çanakkale yapan değerlerin başında zeytin önemli bir yer tutmaktadır. 6000 yıldır insanlığın hizmetinde olan barışın, bereketin, sağlığın simgesi olarak bilinen kutsal ağaca karşı bu iktidar döneminde beş kez saldırı düzenlenmiş 6. Saldırıda önümüzdeki günlerde torba yasa ile yapılmak istenmektedir. Feshanede ürünlerini sergilediğimiz zeytin ağacına karşı duyarlı olmalıyız. Özellikle il Genel Meclisimiz bu konuda tepki göstermelidir. Eğer sessiz kalırsak Soma Yırcada yaşanan zeytin katliamının benzerleri yakın gelecekte ilimizde de olacaktır” şeklinde konuştu.
 
“Feshane`de keşkek kararak Çanakkale değerleri korunamaz”
“Çanakkale`de yaşayan herkesin kutsal ağaç zeytine ve İda Dağına borcu vardır. Gün borç ödeme günüdür. Feshane`de keşkek kararak Çanakkale değerlerinin korunamayacağını biliyoruz. Bu yüzden katılan iş adamlarımız ile yetkilileri Kazdağlarına Karabigaya bekliyoruz” diyen Nalbant şu şekilde konuştu: “Yine geçtiğimiz günlerde Çanakkale Valiliğinde düzenlenen madencilikle ilgili toplantıya Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri , kamuoyunu yanıltmak için yanlı haber yaptıran ,ilanlar veren "maganda" madenciler derneği bugünkü rektör döneminde çevre birimini kapatan On Sekiz Mart Üniversitesinin yetkilileri katılmışlardır.Adı geçen toplantıda ağırlıklı olarak metalik madencilik görüşülmüştür.Katılımcıları dikkate alındığında toplantı tek yanlıdır.Eksiktir.Bu yapıdan sağlıklı karar beklenemez. Buradan kesin ifadelerle söylüyorum. Termik santraller ve metalik madencilik (vahşi madencilik) doğaya ve turizme zararlıdır. Sayın Valinin hukuka uygun davranacağından şüphemiz yoktur.Yine Sayın Valinin daha önce belirttiği gibi olayın vicdani ve ahlaki boyutu da vardır. Hukuk ve demokrasi adına iyi dileklerin , beklentilerin yeterli olmayacağına, mücadele etmek gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden daha güzel bir ülke, daha yaşanır bir dünya için, insanlık için, doğa için, kuşlar, böcekler, kurtlar, kuzular, dereler, denizler, foklar, ormanlar ve tün canlılar için yeni yılda umutla mücadeleye devam edeceğiz. Bu duygularla yeni yılınızı kutluyorum.”
Paylaş