havadurum

Naim Babüroğlu Kimdir? Emekli Tuğgeneralin Hayatı ve Kitapları

Naim Babüroğlu, emekli tuğgeneral, yazar ve siyasetçi. Milli Güvenlik ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi Bilimsel Danışmanı olarak çalışıyor. 1960 yılında Hatay’da doğan Babüroğlu, Kuleli Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. Birleşmiş Milletler ve NATO’da görev yaptı. 2011 yılında emekli olduktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimine devam etti. Cumhuriyet tarihi, Çanakkale Savaşı ve Türkiye’nin dış politikası üzerine kitaplar yazdı. 2015 yılında CHP’den Hatay milletvekili aday adayı oldu.

4346

Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan kitaplarıyla tanınan Naim Babüroğlu, emekli bir tuğgeneraldir. Askerlik kariyeri boyunca pek çok önemli görevde bulunan Babüroğlu, emeklilik sonrasında da Milli Güvenlik ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi Bilimsel Danışmanı olarak çalışmaya devam etmektedir. Aynı zamanda yazar ve siyasetçi olan Babüroğlu, Cumhuriyet tarihi, Çanakkale Savaşı ve Türkiye’nin dış politikası üzerine kitaplar yazmıştır. 2015 yılında CHP’den Hatay milletvekili aday adayı olmuştur. Peki, Naim Babüroğlu kimdir? Emekli tuğgeneralin hayatı ve kitapları hakkında merak edilenler bu yazıda.

Naim Babüroğlu’nun Hayatı

Naim Babüroğlu, 1960 yılında Hatay’da doğmuştur. 1977 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1981 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. 1992 yılında Kara Harp Akademisi’ni, 1995 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirmiştir12. 1992 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun olduktan sonra, Hakkari dağ ve komando tugay komutanlığında görev yapmıştır. Ardından, Kara Harp Akademisinde öğretim üyeliği ve Plan subaylığı görevlerini sürdürmüştür.

Naim Babüroğlu, 1996-1997 yıllarında, Türk silahlı kuvvetlerini temsilen Kuveyt ve Irak’ta Birleşmiş Milletler askeri gözlemci subayı olarak görev yapmıştır12. 1998-2001 yıllarında, Mons-Belçika’da NATO Karargâhında Kuvvet Plan subayı görevinde bulunmuştur12. 2001-2004 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı karargahında çalışmıştır. 2004-2006 yıllarında, Iğdır-Yüksekova arasında yaklaşık 300 kilometrelik sınırdan sorumlu Van Hudut alay komutanlığı görevini yapmıştır.

Naim Babüroğlu, 2006 yılında Tuğgeneralliğe yükseltilmiş ve 2006-2009 yılları arasına Manisa 1.Piyade Eğitim Tugay Komutanlığına atandı. 2009-2011 yıllarında Ege Ordusu Harekat Kurmay Yarbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nda Karargâh Subayı görevlerinde bulunmuştur. Tuğgeneral rütbesinde iken 2011 yılında emekli olmuştur.

Naim Babüroğlu, ABD Oklahoma Üniversitesinde İnsan İletişimi ve İlişkileri (Human Relations) konusunda Yüksek Lisans yapmıştır. Cumhuriyet tarihi alanında doktora çalışmasına devam etmektedir. İngilizce, Arapça ve Osmanlıca bilen Babüroğlu, evlidir. İki çocuğu vardır.

Naim Babüroğlu’nun Kitapları

Naim Babüroğlu, emekli olduktan sonra yazarlık yapmaya başlamıştır. Cumhuriyet tarihi, Çanakkale Savaşı ve Türkiye’nin dış politikası üzerine kitaplar yazmıştır. Kitaplarında, Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan bilgiler, belgeler ve analizler sunmuştur. Babüroğlu’nun kitapları şunlardır:

  • 2016 - Bir Devletin Çöküşü, Stratejik Derinlikten Bozguna: Bu kitapta, Türkiye’nin dış politikasının son 15 yılda nasıl çöktüğünü, stratejik derinlik adı altında nasıl bozguna uğradığını, Türkiye’nin bölgesel ve küresel aktörlerle ilişkilerinin nasıl bozulduğunu, Türkiye’nin nasıl yalnızlaştığını ve nasıl bir çıkmaza girdiğini anlatmaktadır.
  • 2016 - Beni Hatırlayınız, Cumhuriyet’in Sonbaharı: Bu kitapta, Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne kadar yaşanan süreçleri, Cumhuriyet’in değerlerini, Cumhuriyet’in karşılaştığı tehlikeleri, Cumhuriyet’in nasıl yozlaştırıldığını, Cumhuriyet’in nasıl savunulması gerektiğini anlatmaktadır.
  • 2017 - Çanakkale 1915 Almanların Büyük Tuzağı: Bu kitapta, Çanakkale Savaşı’nın gerçek nedenlerini, Almanların Çanakkale’yi nasıl bir tuzağa çevirdiğini, Türk milletinin Çanakkale’de nasıl bir destan yazdığını, Çanakkale’nin Türkiye’nin kaderini nasıl değiştirdiğini anlatmaktadır.

Naim Babüroğlu, aynı zamanda, Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan kitaplar yazmaya devam etmektedir. Babüroğlu, 2018 yılında Kemalyeri isimli kitabını yayınlamıştır. Bu kitapta, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, kişiliğini, liderliğini, fikirlerini, eserlerini, devrimlerini, ilkelerini, mirasını ve Türkiye’ye kazandırdıklarını anlatmaktadır1. Babüroğlu, kitabında, Atatürk’ün Türkiye’nin kurucusu, kurtarıcısı, modernleştiricisi ve önderi olduğunu vurgulamaktadır.

Naim Babüroğlu, emekli bir tuğgeneral, yazar ve siyasetçidir. Askerlik kariyeri boyunca pek çok önemli görevde bulunmuş, emeklilik sonrasında da Milli Güvenlik ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi Bilimsel Danışmanı olarak çalışmıştır. Cumhuriyet tarihi, Çanakkale Savaşı ve Türkiye’nin dış politikası üzerine kitaplar yazmış, CHP’den Hatay milletvekili aday adayı olmuştur. Türkiye’nin iç ve dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babüroğlu, Atatürk’ün hayatını ve eserlerini anlatan Kemalyeri isimli kitabını yayınlamıştır. Naim Babüroğlu, Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan bir isimdir.

(Haber Merkezi)

Paylaş