Mutluay "Firma, Atikhisar'ın suyunu kullanacağını itiraf etti"
Atikhisar Su Havzası’nda yapılmak istenen siyanürlü altın madeni iletmesi için siyanür kuyularının çekildiği ve gerekli su için boru hatlarının çekildiği haberleri yer almıştı. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale’ OLAY’a açıklamada bulundu. Açılan kuyuların siyanür kuyusu olmadığını belirten Mutluay, bilgi kirliliği olduğunu ifade etti. Kumarlar’a bir gölet projesi olduğu ve buraya su basmak amacı ile boru hatlarının çekildiğini belirten Mutluay, çekilen su ile şantiyenin su ihtiyacının karşılanarak, 3-4 köye içme suyu sağlayacağını söyledi. Kumarlar göletinin DSİ tarafından arazilerin sulanması amacı ile yapılması planlanan bir gölet olduğunu ifade eden Mutluay, Bu göletin firma tarafından DSİ’den protokolle alındığını söyledi. Burada toplanan suların tarımsal sulamada kullanılacak su miktarına yetmeyeceğini tahmin ettiğini belirten Mutluay; “Bu göletler kış suları ile dolar. Yazın da tarımsal sulamada kullanılır ve boşalır. Kendileri madencilik faaliyetini kışın değil, yazın yapacaklar. Açık işletme olduğu için kışın burada bir faaliyet yapamazsın. Dolayısı ile bu suyu da yazın kullanacaklar. Yazında tarımsal sulamada kullanılması gereken su madencilik faaliyetinde kullanılacak” dedi. Firma ile yapılan görüşmelerde ‘siyanür için yağmur suyu kullanılacağını’ söylediklerini, yağmur suyu biriktirme havzasının Atikhisar Su Havzası olduğunu belirten Mutluay; “Akışa geçen su bizim Atikhisar Barajımızı dolduruyor. Demek ki bunlar bizim Atikhisar barajımıza gelen suyu kullanacaklarını itiraf ettiler” dedi.
“Kumarlar suyu onlara yetmez”
Konuyla ilgili bilgi kirliliği olduğunu belirten Mutluay; “Onlar siyanür kuyusu değil. Bildiğim kadarı ile Kumarlara gölet yapılıyor. Kumarlar’a su basacaklar. Burada da onun boru hattını döşüyorlar. İçme suyu boru hattı. Tahminen buradan 3-4 köye de içme suyu verecekler. Oradaki botu hattı hem içme suyu, hem de şantiyenin su ihtiyacını karşılamak amacı ile yapılmış. İşletmenin ciddi bir su ihtiyacı var. O cevheri kırdıktan sonra öğütmek için seyreltilmiş siyanür püskürtüyor ve yıkama yapıyorlar. Bunun için de barajı inşa ettiler. Kendileri Kumarlar’da tarımsal sulama yapacaklarını belirtiyorlar. Göletin 3 milyon 250 metreküp depolama hacmi var. Bu su onlara da yetmez” dedi.
“Yağmur suyu demek Atikhisar demek”
Firmanın Atikhisar Barajı suyunu kullanacağını itiraf ettiğini belirten Mutluay; “Bizi ziyarete geldiklerinde, ‘hangi suyu kullanacaklarını ben sordum.’ Kendileri, ‘yağmur suyu kullanacaklarını’ söylediler. Burada yağmur suyu kullanılacaksa, bu bizim Atikhisar Barajına gelmesi gereken su anlamına geliyor. Her düşen damla filtre oluyor, sızıyor, buharlaşıyor ve akışa geçiyor. Akışa geçen suda bizim Atikhisar Barajımızı dolduruyor. Demek ki bunlar bizim Atikhisar barajımıza gelen suyu kullanacaklarını itiraf ettiler. Dolayısı ile siyanür kuyuları demek çok iddialı bir durum. Şu anda böyle bir şey diyemem” dedi.
“Tarımda kullanılacak su madencilik faaliyetinde kullanılacak”
Mutluay; “ÇED’de Altın Zeybek Barajı’ndan su alacaklarını söylüyorlar. Kumarlar’dan da DSİ ile bir protokol yapmışlar. Bu protokolde Kumarlar Göleti DSİ tarafından planlanan bir gölet. Ancak bu gölet Kumarlar’ın altındaki arazilerin sulanması için planlana bir gölet. Bu göleti DSİ’den protokolle almışlar. ‘Planlanan göletin inşasını yapalım’ demişler. ‘Kumarlar’a su vereceklerini, 3-4 köyün içme suyu ihtiyacını’ karşılayacaklarını belirtmişler. Köylerin içme su ihtiyacı azdır ama tarımsal sulamada kullanacağın su miktarı çok fazladır. Bu suyu da terfi ile yukarı basıyorlar. Bu göletler kış suları ile dolar yazında tarımsal sulamada kullanılır ve boşalır. Kendileri madencilik faaliyetini kışın değil, yazın yapacaklar. Açık işletme olduğu için kışın burada bir faaliyet yapamazsın. Yapsan bile zemin şartlarından dolayı kısıtlı olur. Dolayısı ile bu suyu da yazın kullanacaklar. Yazında tarımsal sulamada kullanılması gereken su madencilik faaliyetinde kullanılacak” dedi.
(Eren Aşnaz)