Mutay`dan işçilere yazılı görev emri

Bozcaada Belediyesi`nde çalışan ve DİSK Genel İş Sendikası`na bağlı işçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı`nda çalıştırılması tepkilere yol açtı.

841
Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay`ın yazılı emriyle işçilerin 1 Mayıs günü öğle saatlerine kadar çalıştırılması dikkat çekti. İş kanunu gereği, zorunlu haller de resmi tatil günlerinde de işçilerin çalıştırılabileceğini belirtenDİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, ancak bunun karşılığında işçilere ücret ödenmesi gerektiğini söyledi. Uslan; “Bozcaada Belediyesi`nde görev alan işçiler, DİSK Genel İş Sendikası ile çalışmayı tercih ettiler. Bizim çatımızda örgütlendiler. Belediyede bir bayram günü işçiler çalışmaz diye bir kural yoktur. Çalışabilirler. Ama bunun karşılığında bir ücreti vardır. Yani iş kanunu gereği, eğer zorunlu haller var ise tatil günlerinde ya da resmi tatil günlerinde işçiler çalıştırılabilir. Bu hak belediyelerde vardır. Blediyelerde olduğu gibi diğer kuruluşlarda da vardır. İş günü olmayan tatil günü eğer işçi çalıştırılıyorsa, iş kanunu gereği bunun ücretinin ödenmesi gerekir. Arada toplu iş sözleşmesi yapılsın yapılmasın, iş kanunu bu anlamda işçinin haklarını korumuştur” dedi.
 
“Eğer ödenmezse hukuki işlem başlatırız”
Tatil gününde çalışan belediye işçilerinin maaşlarına 1 Mayıs ücretinin yansımaması halinde hukuki işlem başlatacaklarını kaydeden Erdinç Uslan; “Bozcaada Belediyesi`ndeki işçilerimiz, 1 Mayıs günü öğle saatlerine kadar Belediye Başkanı Mustafa Mutay`ın yazılı emriyle zorunlu bir halden dolayı çalışmışlardır. Dolayısıylşa yazılı emrin karşılığında şu anda biz, işçi arkadaşlarımızın aylık maaşlarına 1 Mayıs günü yapmış oldukları çalışma ücretinin yansıyıp yansımayacağını bekliyoruz. Eğer yansımayacak olursa, bu konuyla ilgili hukuki işlem başlatacağız. Ama eğer belediye bu zorunluluktan doğan çalışma hakkından dolayı işçilerimizin ücretlerini öderlerse herhangi gibi bir sorun yok” diye konuştu. Uslan, ayrıca Bozcaada Belediyesi`nde çalışan işçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı`na katılım sağladığını da sözlerine ekledi.
Paylaş