Muhasebecilere kanun bilgilendirmesi

Çanakkale Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen seminerde 6552 sayılı Torba Kanunu ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

848
 
 
Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı Salonu`nda gerçekleştirilen seminere Çanakkale Sosyal Güvenlik İl Müdürü Basri Tümsek, Çanakkale Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakkı Alacaoğlu, Vergi Dairesi Müdürü Sedat Vatansever, Sosyal Güvenlik Denetmeni Hilmi Ercan ve çok sayıda oda üyeleri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Çanakkale Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakkı Alacaoğlu; "6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun (TORBA KANUN) 11 Eylül 2014 Tarihli ve 29116 Sayılı Resmî Gazete`nin Mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 54 yıl içinde 35 tane af ve af niteliğinde yeniden yapılandırma düzenlemesi yapılmış, Yani bir bucuk yılda bir düzenleme yapılmıştır. Borçların yeniden yapılandırılması hükümleri kamuya olan borçlarını ödemekte sıkıntı çeken mükellefler açısından olumlu bir yaklaşımdır. Fakat borcunu zamanında ödeyen mükellefler açısından kamuya olan güveni zedeleyen ve haksızlığa uğradıkları düşüncesinin oluşmasına neden olmaktadır. Düzenlemeye Küresel krizlerden dolayı piyasaların ihtiyacı olduğu düşüncesindeyiz. İnşaat sektörü ve Hizmet sektörünün ağırlıklı olduğu ilimiz de bu krizlerden etkilenmektedir. Bundan sonraki dönemde Yerli ve Yabancı Turist sayısı, Öğrenci, Fabrika sayısı artmaz ise zor durumda olan esnafımız yeni alış veriş merkezleri açılınca çok daha zor duruma düşecek ve bundan bütün Çanakkale ve bizde çok etkileneceğiz. Yukarıda saydıklarımızı yapamazsak bu beklentinin devam edeceği hatta Vergi dairesine ve Sosyal güvenlik kurumuna Zor Durum Hali taleplerinin çok artacağı düşüncesindeyim. Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini zamanında ödeyenlere %5`lik indirim uygulanmaktadır. Vergi borçlarını zamanında ödeyenlere az da olsa bir indirim uygulanması veya bu kanun ile bir indirim getirilmesi bundan sonra zamanında ödeme için bir teşvik olacağı ve sık sık Af veya Af niteliğinde yeniden yapılandırma yapma talebinin çok azalacağı düşüncesindeyim" dedi. "Mükelleflerin vergi dairesine Olan borçlarını 01.12.2014 tarihine kadar Bağlı oldukları Vergi Dairelerine başvurmaları veya internet ortamında yapmaları halinde gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek, 6,9,12 ve 18 taksitte yapılandırmaları halinde (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplama yapılacaktır" diyen Alacaoğlu; "İlk taksiti Aralık Ayının sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarını 31.12.2014 tarihine kadar Bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne başvurmaları halinde gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek, 6,9,12 ve 18 taksitte yapılandırmaları halinde (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplama yapılacaktır, ilk taksiti 31.01.2015 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Basri Tümsek ise; "6552 sayılı yasa ile öncelikle Soma`da hayatını kaybeden madencilerin SSK`ya her türlü borçları silindi. Ölüm aylığı için gerekli olan 900 gün prim sayısı tamamıyla ortadan kaldırıldı. Bir gün dahi sigortalı olsa, herkese ölüm aylığı bağlandı. Maden sektöründe çalışan tüm işçilerin emeklilik yaşı 55`ten 50`ye indirildi. Türkiye ile arasında ikili sözleşme bulunan ülkelerde yaşayan vatandaşlardan emeklilik işlemleriyle ilgili olarak esas alınacak süre diğer ülkelerde ilk işe giriş tarihi olarak belirlendi. Eskiden yurt dışında çalışmalar dikkate alınmıyordu. Borçlanmaya geldiğinde borçlanmadan geriye doğru geliyordu. Şimdi yurt dışında çalışmaları sanki Türkiye`de işe başlamış gibi esas alınacak. Bu da yurt dışında anlaşmamız bulunan 18 ülkeyle olacak. Diğer ülkelerde olmuyor. Bayanlarla ilgili düzenlemelerde daha önce 2 çocuk için geçerli olan doğum borçlanması 3`e çıkarıldı. Daha önce SSK`lı olan bayan sigortalılarımız borçlanma yapabiliyordu. Şimdi 6552 ile Bağ-kur, SSK ve Emekli Sandığı 3 çocuğa kadar borçlanma yapabilecek. Borçlanma yapabilmeleri için öncelikle doğum yapmadan önce mutlaka sigortalı olmaları gerekiyor. En büyük şartı bu. Ayrıca tüp bebek deneme sayısı 2`den 3`e çıkarıldı. Diğer bir değişiklik 6 ay boyunca bankadan emekli aylığı çekilmediği için durdurulan aylıkların süresi bir yıla çıkarıldı. Genel sağlık sigortası ile ilgili 6 ay süre verilecek" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından geniş bir mükellef kesimini ilgilendiren 213 Sayılı Vergi Usul Kanunundaki alacaklar, 6183 Sayılı Kanun kapsamında takip edilen alacaklar, idari para cezaları, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kasa ve ortaklar hesabına ilişkin düzenlemeler, Kanunun 73. ve 74. maddeleri ile ilgili düzenlemeler hakkında Vergi Dairesi Müdürü Sedat Vatansever; Sosyal Güvenlik Kurumu`na olan borçların yapılandırılması kanunun 81. maddesi ile ilgili ise Sosyal Güvenlik Denetmeni Hilmi Ercan tarafından katılımcılara detaylı bilgiler verildi.
Paylaş