Model Birleşmiş Milletler etkinliği ilk kez ÇOMÜ’de!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Model United Nations (MUN) etkinliğine ilk kez ev sahipliği yapıyor. Küresel sorunlara, münazaralar eşliğinde tartışarak çözüm üretmeyi amaçlayan etkinliğe öncülük eden iki ÇOMÜ öğrencisi, köklü bir gelenek başlatmayı umut ediyor.

1180

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), bünyesinde ilk kez gerçekleştirilen Model United Nations (MUN) etkinliğine ev sahipliği yaptı. İki öğrencinin girişimiyle düzenlenen ve Türkçesiyle ‘Model Birleşmiş Milletler’ olarak bilinen konferans ile ÇOMÜ öğrencileri; savaş, iklim değişikliği ve küresel ekonomi gibi sorunları, münazaralar eşliğinde tartışarak, çözüm üretmeyi amaçlıyor. Etkinliğin 10 Mayıs Cuma günü ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen açılış seremonisine; ÇOMÜ MUN Koordinatörü ve Sosyal Bilimler MYO Yerel Yönetimler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hafize Seçtim, ÇOMÜ Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi PR Kulübü Akademik Danışmanı Gökhan Bayram, İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, Konferans Başkanı Ferhat Sagüt, Organizasyon Başkanı Efsun Hacıoğlu ile öğrenciler katıldı. Öte yandan açılışta, MUN ekibinde delege olarak yer alan ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ÇOMÜ öğrencisi Zeliha Güneş de anıldı. Açılış konuşmalarının ardından, münazaralara start verildi.

MUN nedir?

ÇOMÜ MUN Konferans Başkanı ve aynı zamanda Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi olan Ferhat Sagüt, etkinliğe ilişkin bilgi verdiği bilgide, “Model Birleşmiş Milletler Simülasyonları bir nevi birleşmiş milletlerin aynısını küçük çapta uygulamak, oradaki güncel dünya meseleleri tartışmak, aynı zamanda NATO ve Dünya Sağlık Örgütü gibi komiteler kuruyoruz. Bu komitelerde öğrenciler sanki bir ülkenin delegesiymiş gibi o ülkeyi savunuyorlar. Örneğin NATO komitesinde bizim konumuz İsrail-Filistin Savaşıydı. NATO Komitemizde 25 delegemiz vardı. Bu 25 delegenin her biri Birleşmiş Milletler’in ve NATO’nun üyeleri olarak, gündem maddesi üzerine tartışmalar yürüyüp, kendi politikalarını savundu.” dedi.

Köklü bir gelenek ÇOMÜ’de…

Model Birleşmiş Milletler’in köklü üniversitelerde uygulanan bir kültür olduğuna değinen Sagüt, “Harvard, Stanford, Cambridge, ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerde uygulanan büyük bir konferanstır. 3 gün boyunca sürer. Sonuç bildirgesinde Avrupa Senatosuna uygun bir şekilde açılmış 10 sorunun çözümünü bulup ve bu sonuçta çözüm bildirgesinde yayınlıyoruz. Aynı zamanda çok köklü MUN’ler, bu sonuç bildirgesini, TBMM’ye ve aynı zamanda Avrupa Senatosu’na yolluyorlar. Bazı üniversitelerin Avrupa Senatosu’nda mahkeme kararı olarak kullandıkları çözüm kağıtları var. Akademik yanı olduğu kadar, eğlenceli bir yanı da var. Arkadaşlarımız hem akademik olarak hem de sosyal anlamda geliştiriyorlar. Normalde yüzde 100 İngilizce olan bir konferans ama ÇOMÜ’de ilk defa düzenlendiği için biz Türkçe yapıyoruz. Seneye; İngilizce, Fransızca, İspanyolca dillerinde de yapacağız. Hem dil anlamında hem sosyal anksiyetelerini kırma anlamında kendilerini geliştiriyorlar.“ şeklinde konuştu.

“Burada bir gelenek başlattık”

Etkinliğin ÇOMÜ’deki kuluçka aşamasını anlatan Sagüt, “Ben lisede MUN’e çok katıldım ve çok düzenledim. Geldiğimde kulübümüz yoktu. Normalde MUN Kulübü kuruluyor fakat ÇOMÜ’de olmadığı için ben Kariyer ve Gelişim Kulübü’nün Başkanlığına seçildim. Ben ve bir arkadaşım bu kültürü biliyorduk, ÇOMÜ öğrencilerinin de bu kültürü bilmeye, alışmaya ihtiyaçları olduğunu düşündük. Yaklaşık 7 ay süren yorucu bir süreçten geçtik. Akademik ekibin hiçbir deneyim yokken, 7 ay boyunca eğitimler verildikten sonra bu raddeye geldik. Aynı zamanda organizasyonda da bazı arkadaşlarımız deneyimli olduğu için diğer arkadaşlarımızı eğitti. Şu an 40 kişiyiz ekip olarak, her bölümden öğrencimiz var. Çünkü bu sadece siyaset öğrencilerin hitap eden bir şey değil, genel kültür anlamında insanı geliştiriyor. Seçme ve seçilme hakkı herkes içindir. Dünyada ve Türkiye’de gerçekleşen olaylar, hepimizi ilgilendirdiği için bizler de komitelerimizi kurarak, gündem maddelerimiz haline getirdik. Normalde ücretli olan bir konferans, katılımcılar belirli bir ücret ödüyorlar. Fakat bizler sponsorlar aracılığıyla, tamamen ücretsiz bir şekilde temin ettik. Başta İl Özel İdare ve Üniversitemiz Rektörlüğü bize sponsor oldu. Başka özel sponsorlarımız da var. Kendi aramızda da yarışmalar düzenliyoruz, ‘en iyi delege’yi seçeceğiz ve hediyelerimiz var. Burada bir gelenek başlattık, devamını da getirmek istiyoruz çünkü biz ÇOMÜ’de köklenmesini istiyoruz. Biz 2-3 yıl sonra gideceğiz buralardan fakat başlattığımız gelenek belki yıllar sonra devam edecek. Kulübümüzü de kurmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Umut ediyorum bu daha da büyüyecek”

Açılış etkinliğinin ardından kısa bir konuşma yapan ÇOMÜ PR Kulübü Akademik Danışmanı Gökhan Bayram ise verdiği destek ile öğrencilerin yanında olarak, “Gelişmiş, köklü üniversitelerde düzenlenen bir program, üniversitemizde ilk kez düzenleniyor. Her açıdan çok kıymetli, öğrencilerin dünya ve kültür penceresini geliştirmesi, münazara, ikna ve grup çalışmasını desteklemesi adına, global bir perspektif katma manasında muhteşem bir etkinlik. Kulübün etkinliğini tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Umut ediyorum bu daha da büyüyecek ve Türkiye’de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu konuda, öncülerden biri olacak.” dedi.

Açılış etkinliğinin akabinde; temsili delege öğrenciler, oturumlara girerek, belirlenen konulara ilişkin münazaralar gerçekleştirdi. Toplamda 3 gün sürecek etkinliğin sonunda gerçekleştirilecek olan kapanış seremonisi eşliğinde, ‘en iyi’ seçilen delegelere, sponsorlar aracılığıyla temin edilen ödüller dağıtılacak.

(Sevi Gözay Uğurlu)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş