havadurum

Mobil araçla kısırlaştırma ve sağlık kontrolü için adım atıldı

406
Çanakkale İl Genel Meclisi Ocak ayı toplantılarının 4`üncü birleşiminde görüşülen konulardan biri de sokak hayvanları oldu. Kontrolsüz üremenin önüne geçmek, hayvanların sağlık kontrolünü yapmak ve sokak hayvanlarının yaşadığı bölgelerde vatandaşların güvenliğini sağlamak adına geliştirilen projeyle ilgili bilgi veren İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, "Ülkemizin ve Çanakkalemizin kanayan yarası; yasa çıkmasına rağmen sokak hayvanları çaresiz. Tüm hayvanlara çip takılması, aşılarının yapılanması gerekirken; gittiğimiz her yerde; hayvan sürüleri ile karşılaşıyoruz. Özel İdare olarak Milli Parklar Müdürlüğümüz ile Valimizin de desteği ile bir proje hazırladık.. Kırsal kesimde yaşayan sokak hayvanlarının yaşadıkları alanda mobil sağlık aracıyla yerinde kısırlaştırma projesi; Çanakkale merkez belediye ve ilçe belediyelerinin mücavir alanı dışında kalan bütün köylerimizde, kırsal ve ormanlık alanlarda, çöplük, otoyol ve köy yollarında mecburen yaşamlarını idare ettiren sahipsiz sokak hayvanlarımızın refahını arttırmak amacında olan bir proje" sözlerine yer verdi.
 
"Projeye destek vermeye hazırız"
İl Genel Meclis Başkanı Önder, meclis üyelerinin de desteğini alarak; Çanakkale`de faaliyet yürüten 4 Katı Atık Birliğine üye belediyelere maddi ve personel ile araç desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade etti. Sorunun çözümü için Çanakkale Valisi İlhami Aktaş`ın tayin olduğu Nevşehir`de de aynı uygulamanın izlendiğini ve Vali Aktaş`ın bu konuda deneyimli olduğunu ifade eden Önder, "2001 yılında sokak hayvanlarının korunmasıyla ilgili yasadan sonra 2022 sonuna kadar, yerel yönetimlere yüklenen görevler doğrultusunda sokak hayvanlarının sağlıklı yaşam sürmeleri adına yerel yönetimlere yükümlülükler getirilmişti. Bizlerde bu yasadan hareketle; İl Genel Meclisi olarak oy birliğiyle 4 Katı Atık Birliğinde de yapılacak ufak değişikliklerle bu sorunu çözmek adına İl Genel Meclis`i olarak katkı sunmaya hazır olduğumuzu karara bağlamıştık. Karar doğrultusunda Katı Atık Birliklerine yazılı olarak 4 birliğe yazılı olarak kararımız bildirildi. Valimiz, bu konuda çözümü bulmuş bizlerle paylaşmıştı. Bende ÇAKAB`ta dile getirdim. Basına da yansıdı. Bizim projemize sıcak bakılmadığını, "topu taca" attıklarını söylemiştim. Yıl dolmasına rağmen hazırlıklarını tamamlayan bir tane yerel yönetim Çanakkale`de yok" ifadelerine yer verdi.
 
"Milli Parklar Müdürlüğümüz ile Valimizin de desteği ile bir proje hazırladık"
Projenin içreğine dair Önder, "Ülkemizin ve Çanakkalemizin kanayan yarası; yasa çıkmasına rağmen sokak hayvanları çaresiz. Tüm hayvanlara çip takılması, aşılarının yapılanması gerekirken; gittiğimiz her yerde; hayvan sürüleri ile karşılaşıyoruz. Özel İdare olarak Milli Parklar Müdürlüğümüz ile Valimizin de desteği ile bir proje hazırladık. Kırsal kesimde yaşayan sokak hayvanlarının yaşadıkları alanda mobil sağlık aracıyla yerinde kısırlaştırma projesi; Çanakkale merkez belediye ve ilçe belediyelerinin mücavir alanı dışında kalan bütün köylerimizde, kırsal ve ormanlık alanlarda, çöplük, otoyol ve köy yollarında mecburen yaşamlarını idare ettiren sahipsiz sokak hayvanlarımızın refahını arttırmak amacında olan bir proje. Projemiz; sokak canlılarının yaşadıkları alanlarda mobil araç ve ekiplerimiz ile yerinde tedavilerinin ve kısırlaştırma çalışmalarının yapılmasını kapsamaktadır" ifadelerine yer verdi.
 
"Geçici bakım üniteleri kurulacak"
Mobil aracın denetler yaparak işlemlere devam edeceğini kaydeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür Vekili Ozan Hacıalioğlu,, "Kırsal alanda faaliyet gösterecek kırsal araçlarımızda bir adet veteriner hekimimiz veteriner sağlık teknikerimiz, en az 2 hayvan bakıcımız hayvanları yakalamak için gerekecek, şoförümüz bulunması gerekiyor. Ameliyat ünitesi ve ekipman ile donanımı sağlanacak aracamız belirlenen köylerde hizmet verecektir. Köy muhtarlarımızca hazırlanacak terkedilmiş bina ve bina bulunmayan köylerde kurulacak çadırlar ile kırsal alanlarda tabiri caizse sahra hastaneleri kuracağız. Kurulacak olan geçici bakım üniteleri öncelikle Çanakkale DKMP ile kontrol edilerek, daha sonra Tarım İl Müdürlüğün de çalışan veteriner hekimlerin de desteğini alarak gün içinde denetlemeler yapılacak" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)
Paylaş