Mobbing’in böylesi!..
Bugüne kadar öğretim üyeleri arasında ayrımcılık yaparak ötekileştirilen öğretim üyeleri ve üniversite personeli üzerinde birbirinden ilginç mobbing iddialarıyla gündemde olan ÇOMÜ Rektörlüğü, bu seferde ÇOMÜ Sınav Yönetmeliğinde belirtilen kriterleri yok sayarak bir öğretim üyesi için başlattığı soruşturma ile yeni bir skandala imza attı.
ÇOMÜ’nün adeta bir soruşturma merkezine dönüştürüldüğü ve bu temelde sürdürülen mobbing uygulamaları ile mobbing kavramının hukukta yeni bir kavram olmasına rağmen, mobbingin kitabının yazılacağı bir merkez olarak ÇOMÜ, bundan böyle adından çok sık söz ettireceğe benziyor. Henüz hukuk fakültesi bölümünün olmadığı ÇOMÜ’nün uygulamış olduğu mobbing iddiaları ile gündeme gelmesi ilerideki hukuk fakültesi bölümü içinde mobbig hukuku konusunda zengin bir referans kaynağı olacağı şimdiden kendisini gösteriyor.
Zaman ve enerji, mobbing için
Fakülte dekanından, hukuk müşavirliğine soruşturma açılan öğretim üyesinden soruşturmacıya kadar bir çok insanın gündemini meşgul ederek zaman ve emek kaybına yol açan soruşturmalar üniversite içersinde öyle bir şekilde dillendirilmektedir ki; aynı zamanda soruşturmaların gizliliği ilkesi de ayaklar altına alınarak, özellikle haklarında soruşturma açılan öğretim üyeleri üzerinde ayrı bir baskı yaratılması hedeflenmektedir. Bu şekilde sızdırılan soruşturma bilgileri ile soruşturmaya uğrayan öğretim üyeleri hakkında kesin bir hüküm oluşmadan, karalanmaya çalışılmakta haklarında yaratılmak istenen olumsuz algı temelinde mobbing uygulaması katmerli bir hale getirilerek bir taşla iki kuş vurma mantığı ile hareket edilmektedir. Üniversite çevrelerinde mobbing uygulamalarının her fırsatta her kademede konuşulur olduğu bir ortamda; elde ettiğimiz bilgilere göre hakkında soruşturma başlatılan öğretim üyesinin, yapmış olduğumuz temaslara rağmen konuya ilişkin görüş bildirmemesi dikkat çekti. Haklarında soruşturma açılan öğretim üyeleri için aynı zamanda bu soruşturmaların sızdırılarak yaratılmak istenen algı ile öğretim üyesi üzerinde adeta mahalle baskısı yaratılmak istenmesi de son günlerde dikkat çeken uygulamalar haline geldi.
Yönetmeliği hiçe saymak
Üniversite içersinde ayyuka çıkan soruşturma terörü sonrasında hedef seçilen bir öğretim üyesi açıkça sınav yönetmeliğinde belirtilen zaman aşımı süresi olan iki yıllık bir süreye rağmen iki yıl öncesindeki bir gelişmeden dolayı hakkında soruşturma açılması konusundaki iddialar yeni bir skandal olarak değerlendirildi.
Geliştirilen ihbarcılık mekanizması
Yönetmelikte açıkça belirtilen 2 yıllık zaman aşımına rağmen 2 yıl öncesine ilişkin bir sınav için sözde bir öğrencinin sözlü ihbarı ile açıldığı iddia edilen soruşturma ile aynı zamanda ihbar mekanizmasının üniversitede geliştirilerek akademik barışın ve huzurun önemli ölçüde zarar göreceği belirtildi.
Soruşturma baskısı değil, bilimsel özerklik
Mobbing uygulaması altında baskı gören öğretim üyeleri yönetimin bu tavrının bilimsel özerk üniversite ile bağdaşmadığını bir takım gerekçeler yaratılarak hatta mevcut yönetmeliklerin dahi yok sayılarak açılan soruşturmalar ile yapılan baskılara son verilmesini talep ettiler.