'Mimari turizm yerel halkın kültürünü yansıtır'
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ortaklığı ile 4. Uluslararası Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi Safranbolu'da gerçekleşecek.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi ev sahipliğinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İzmir Kavram M.Y.O ortaklığı ile gerçekleşecek olan 4. Uluslararası Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi 12-14 Ekim 2023 tarihleri arasında Safranbolu'da düzenlenecek. Konferansın ana konusunu turizm disiplini ve turizm destinasyonlarının en önemli çekicilikleri olan kültür ve mimarlık oluşturacak.
Sıra dışı birçok deneyim elde edecekler
4. Uluslararası Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi'nin Safranbolu'da gerçekleşecek olmasının sebebi, bir UNESCO Dünya Miras olmasıyla beraber, yılda yaklaşık bir milyon turist ağırlıyor. Bu nedenle, konferansın Safranbolu'da düzenlenmesi katılımcıların sıra dışı bir deneyim elde etmeleri açısından önemli bir fırsat sunuyor. Konferans tüm dünyadan pek çok akademisyenin, araştırmacının, uygulamacının, yerel otoritelerin, turizm paydaşlarının ve mimarların bir araya gelmesine olanak sağlayacak. Böylece katılımcılar yeni araştırmalarını sunma, bilgi paylaşma ve bu alandaki konuları enine boyuna tartışma imkanına sahip olacaklar. Konferansın ana konusunu turizm disiplini ve turizm destinasyonlarının en önemli çekicilikleri olan kültür ve mimarlık oluşturacak.
Mimari turizmin çıkış noktası
Günümüz insanı rekreasyon, din, iş, kültür, spor v.b. amaçlarla seyahat etmektedirler. Şehirlerin sahip olduğu kültür, miras ve mimari eserler ziyaretçilerin ilgilerini bu destinasyonlara çekmektedir. Saraylar, tapınaklar, kiliseler, camiler, geleneksel konutlar, tiyatrolar, köprüler, anıtsal binalar bir destinasyonun tarih ve kültürünü yansıttığından insanların seyahat hareketinin önemli birer nedenidirler. Bunun yanı sıra, mimarlık, son yıllarda ünlü mimarlar tarafından tasarlanmış olan çağdaş binaların ve tarihi önemi olan ya da bir yerin geleneksel mimari özelliklerini yansıtan binaların ziyaret edilmesi için organize edilen ve "mimari turizm" olarak adlandırılan bir özel ilgi turizmi türünün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Mimari eserler, bir yerin tarihi ile ilgili bilgi edinmede önemli birer kaynaktırlar ve orada yaşayan yerel halkın kültürünü, yaşam biçimini ve ruhunu yansıtırlar. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan Safranbolu, bu kültürel zenginliğin ve geleneksel mimarinin en iyi örneklerinden de biridir. Bununla birlikte, günümüzde modern mimarinin en iyi örneklerinin (örneğin, Sydney Opera Binası gibi) bulunduğu şehirler turistik çekicilik anlamında önemli bir potansiyele sahiptir. Ayrıca, otellerden müzelere kadar pek çok binayı turizmin hizmetine sunan turizm mimarisi turizm sektörü açısından büyük önem taşımaktadır. Turistik ihtiyacın karşılanması için otel, restoran, havalimanı, müze, kongre ve sergi merkezi gibi turistik alt ve üstyapıya dikkate değer miktarda yatırım yapılmaktadır. Böylece, mimari eserler turistik tecrübeleri zenginleştirdiğinden, kültür, mimarlık ve turizm arasındaki bu karşılıklı ilişkinin incelenmesi önemlidir.
(Damla Yeltekin)