havadurum

Milli Güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, Dünya Şampiyonu Oldu! Altın Madalya Kazanan İlk Türk Kadın Güreşçi Kimdir?

Buse Tosun Çavuşoğlu, Sırbistan'da düzenlenen 2023 Dünya Güreş Şampiyonası'nda kadınlar 68 kiloda altın madalya kazanarak Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Yasemin Adar Yiğit'ten sonra dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın güreşçi olan Buse, aynı zamanda 2024 Paris Olimpiyatları'na kota aldı, Türkiye'ye büyük bir gurur yaşattı.

1285

Sırbistan’da düzenlenen 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 68 kiloda mücadele eden milli sporcu Buse Tosun Çavuşoğlu, altın madalya kazanarak tarihe geçti. Buse Tosun Çavuşoğlu, Yasemin Adar Yiğit’ten sonra dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın güreşçi oldu.

Buse Tosun Çavuşoğlu, 5 Aralık 1995 tarihinde dünyaya geldi. Güreşe 10 yaşında başlayan milli sporcu, 2016 yılında Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı. 2017 yılında Yaşar Doğu Turnuvası’nda altın madalya elde eden Buse, 2018 yılında Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya, U23 Dünya Şampiyonası’nda ise altın madalya kazandı. 2020 yılında Dünya Kupası’nda gümüş madalya alan Buse, 2021 yılında Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya, 2022 yılında ise Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya elde etti. Buse Tosun Çavuşoğlu, 13 Ağustos 2021 tarihinde Serkan Çavuşoğlu ile evlendi.

Altın Madalyanın Hikayesi

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da devam eden 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 68 kiloda mücadele eden Buse Tosun Çavuşoğlu, altın madalya için Moğolistan’dan Delgermaa Enkhsaikhan ile karşılaştı. Müsabakayı tuşla kazanan milli güreşçi, kariyerindeki ilk dünya şampiyonluğunu elde etti2. Buse Tosun Çavuşoğlu ayrıca Yasemin Adar Yiğit’ten sonra dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın güreşçi oldu.

Buse Tosun Çavuşoğlu, şampiyonada ilk maçında Moldovalı Irina Ringaci, son 16 turunda da Meksikalı Alejandra Rivera Arriaga’yı tuşla yendi. Çeyrek finalde Çek Adela Hanzlickova’yı 8-0 mağlup eden Buse, yarı finalde Japon Ami Ishii ile karşılaştı. Rakibini teknik üstünlükle yenerek finale yükselen milli sporcu, aynı zamanda 2024 Paris Olimpiyatları’na kota aldı.

Milli Gururumuz

Dünya şampiyonu olan milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, altın madalya kazandığı için çok mutlu ve gururlu olduğunu belirterek, “Rüya gibi bir gün yaşıyorum. Altın madalya alarak ülkeme dönüyorum. Şu anın hayalini o kadar kurdum ki Avrupa şampiyonalarında maçlarımı son saniyelerde kaybetmiştim.” dedi.

Buse Tosun Çavuşoğlu, kendisini destekleyen herkese teşekkür ederek, “Bugün burada onların desteği ve emeği sayesinde bu altın madalyayı boynuma taktım. Gerçekten çok mutlu ve gururluyum. İnşallah olimpiyatlarda da ülkeme altın madalya kazandırırım. Bunun için çok çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Buse Tosun Çavuşoğlu, rakipleri karşısında üstün bir performans ortaya koyduğunu ve maçlarının çoğunluğunu tuşla kazandığını belirterek, “Yaklaşık 10 aydır kamptayız, çok büyük fedakarlık yaptık. Eve gitmedik, bütün takım arkadaşlarım inanılmaz çaba sarf etti. Takımımla gurur duyuyorum. Bronz madalya maçına çıkan arkadaşlarım oldu. İnanıyorum ki onlar ileride bizden sonra bayrağı en iyi temsil edecek kişiler.” değerlendirmesinde bulundu.

Buse Tosun Çavuşoğlu, final karşılaşmasının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile telefonda görüştü. Bakan Bak, milli sporcuyu tebrik ederek, “Seninle gurur duyuyoruz. Ülkemize büyük bir sevinç yaşattın. Başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Buse Tosun Çavuşoğlu, 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 68 kiloda altın madalya kazanarak Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Buse Tosun Çavuşoğlu, Yasemin Adar Yiğit’ten sonra dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın güreşçi oldu. Buse Tosun Çavuşoğlu, aynı zamanda 2024 Paris Olimpiyatları’na kota aldı. Buse Tosun Çavuşoğlu, ülkemize büyük bir gurur yaşattı.

Yunus Erzincanlı

Paylaş