Milli eğitimde neler oluyor?

Çanakkale’de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Merkez İlköğretim Okulu’nun yerine yapılacak ortaokul binasının İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmeye çalışıldığı iddia edildi. Merkez İlköğretim Okulu binasının okul biçiminden çıkarılarak, yeni bir imar planıyla Müdürlük binası biçimine uygun duruma getirilmeye çalışıldığı konuşulurken, inşaatın olduğu alanda levha olmaması da soru işaretlerine neden oluyor.

1101
Merkez İlköğretim Okulu binasının okul biçiminden çıkarılarak, yeni bir imar planıyla Müdürlük binası biçimine uygun duruma getirilmeye çalışıldığı konuşulurken, inşaatın olduğu alanda levha olmaması da soru işaretlerine neden oluyor. Ulusal ölçekte yayın yapan Sol Gazetesi’nin haberine göre; Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hizmet binası olarak Merkez İlköğretim Okulu’na yapılan ek binayı seçtiği ileri sürüldü. Söz konusu iddianın ortaya atıldığı Merkez İlköğretim Okulu, iki yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılmış, okulun öğretmenleri ve öğrencileri başka okullara gönderilmiş ve bu okullarda “ikili öğretim” biçiminde dersler sürmüştü. Bu süre içinde ihalesi yapılan okulun eski binası yıkılarak, yerine okul bahçesinin ortak olarak planlandığı ilkokul ve ortaokul olmak üzere 20’şer derslikli iki adet okul binası yapılmaya başlanmıştı. 4+4+4 düzenlemesi sonucunda Merkez İlköğretim Okulu ilkokul olmuş, 2. Kademe (ortaokul) öğretmenleri ve öğrencileri başka bir okula gönderilmiş ve bu çerçevede mağduriyet yaşanmıştı. Dahası, öğretmenlerin ve öğrencilerin gönderildiği Gazi İlköğretim Okulu’nun da depreme dayanıksız olmasına karşın bu taşınma işleminin gerçekleştiği de o dönem iddia edilmişti.
Levhasız, sessiz, derinden
Bugün ise, mağduriyetin giderilerek söz konusu ortaokulun yıkılan Merkez İlköğretim Okulu’nun bahçesinde yükselen iki binadan birisi olması beklenirken, ortaokul binasını İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendisine tahsis etme çalışmaları yaptığı iddia edildi. İnşaat ruhsatında “Merkez Ortaokulu” yazmasına karşın yapıldığı söylenen bu çalışma çerçevesinde yeni bir imar planı hazırlandığı, binanın Müdürlüğe uygun duruma getirilmeye çalışıldığı söyleniyor. Dahası, inşaat çevresinde güvenlik uyarıları dışında tek bir levhanın olmaması, “yüklenici firma”nın yanı sıra, kurulan binanın adının ve niteliğinin herhangi bir biçimde belirtilmemesi de bu çerçevede soru işaretlerine neden oluyor. Fotoğrafını çektiğimiz aynı alandaki iki binadan yapımı tamamlanan ilkokul binasının yanında levhasız ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sessizce verileceği iddia edilen bir bina yükseliyor.
Binaya el mi konuldu?
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bir eğitim emekçisi ise, söz konusu iddiayı doğrulayarak, binanın oldubittiye getirilip İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verileceğini öğrendiğinde çok şaşırdığını, ortaokulun var olan mağduriyetini pekiştirecek böyle bir dayatmayı mağdur olanlar başta olmak üzere kimsenin kabul etmemesi gerektiğini kaydetti. Eğitim emekçisi şunları söyledi: “Çanakkale’de okula ve dersliğe ihtiyaç varken, öğretmenler okullara dağıtılıp norm fazlası durumuna düşürülüyorken, sınıflar kalabalıklaşıyorken, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ortaokul olarak yapılmış binayı kendilerine tahsis edebiliyor. Siz de gidip görmüşsünüz, fotoğraflar çekmişsiniz, iki binanın olduğu koca inşaatta bir tanıtıcı levha bile yok. Binaya sessizce el konulmuş adeta”
Paylaş