10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazetede Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin Müdürlük görev süresinin uzatılması başlıklı 15/1. Maddesinde “Görev sürelerinin uzatılmasını isteyen müdürler elektronik ortamda başvuruda bulunur. Müdürlükte dört yıllık görev süresini dolduranlar ile görev yaptıkları eğitim kurumunda sekiz yıllık görev süresini dolduran müdürler, Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu üzerinden değerlendirilir” deniyor. Yine yönetmeliğin Müdürlük görev süresinin görev yapılmakta olunan eğitim kurumunda uzatılması başlıklı 16/1. Maddesinde “Dört yıllık görev süresi sona eren müdürlerden halen görev yapmakta oldukları eğitim kurumundaki görevlerinin uzatılması için başvuruda bulunanların görev süreleri, ilgili Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 üzerinden 75 ve daha üstü puan almaları halinde, il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile uzatılır” ifadelerine yer veriliyor.
Formda puanlama nasıl oluyor?
Görev süreleri uzatılacak eğitim kurumu müdürleri için değerlendirme formu 7 kısma ayrılmıştır. 1. Kısım İlçe Milli Eğitim Müdürünün değerlendirmesi toplamda 25 puan, 2. Kısım İnsan Kaynaklarından Sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürünün değerlendirmesi toplamda 20 puan, 3. Kısım Değerlendirilecek Eğitim kurumundan Sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürünün değerlendirmesi toplamda 15 puan, 4. Kısım Eğitim Kurumundaki En Kıdemli Öğretmen ile En Az Olan Öğretmenin Değerlendirmesi toplamda 10 puan, 5. Kısım Öğretmenler Kurulunca Seçilecek İki Öğretmenin Değerlendirmesi toplamda 10 puan, 6. Okul Aile Birliği Başkanı ve Başkan Yardımcısının Değerlendirmesi toplam 10 puan, 7. Kısım Öğrenci Meclisi Başkanın Değerlendirmesi toplamda 10 puan olarak belirleniyor. Kısacası, görev süreleri uzatılacak eğitim kurumu müdürlerinin amirleri tarafından değerlendirilmesi toplamda 60 puan, eğitim kurumu öğretmeleri, öğrencileri ve okul aile birliği başkanın ve başkan yardımcı yani çalışma arkadaşlarının değerlendirmesi toplamda 40 puan olarak ifade ediliyor.
Olaylar da bundan sonra başladı!
Anılan yönetmelik maddesi nedeni ile birçok okul müdürü görev sürelerinin uzatılması için yönetmelik hükümleri uyarınca değerlendirmeye tabi tutuldu. Yapılan değerlendirme sonucunda 75 puan alamayan okul müdürlerinin görev süreleri de uzatılmadı. Kargaşa da bundan sonra başladı. Görev süresinin uzatılmasını isteyen, ancak puan alamadıkları için uzatılmayan okul müdürleri ise “Değerlendirme yapılırken objektif davranılmamış, puanlamalar tamamen değerlendirme yapan kişilerin takdir yetkisini kullanarak sübjektif değerlendirmelerine göre belirlenmiştir” diyerek isyanlarına dile getiriyorlar.
Daha vahimi `skandal` iddiası!
Aslında tüm herşey bundan sonra oluyor. Değerlendirme sürecinde okul müdürlerinin, amirlerinin “yasadışı” bir şekilde puanlamaları değiştirdikleri, bazı okul müdürlerini kayırdıkları ve hakkı olan okul müdürlerinin ise puanlarının düşürüldüğü iddiasını ortaya atarak Çanakkale İdare Mahkemesi`ne başvuruda bulundukları ileri sürüldü. Gelibolu, Ezine, Eceabat ve Ayvacık gibi ilçelerde bulunan bazı okul müdürleri, “Değerlendirme yapanların puanlamaları yaptıkları son gün olan 15 Ağustos 2014 saat 17.30’dan sonraki gün ve saatlerde puanların açıklandığı 21 Ağustos 2014 tarihine kadar geçen günlerde; bazı okul müdürlerinin puanlarının kayrılacak şekilde yükseltilmesi, onun dışında kalan okul/kurum yöneticilerinin puanlarının genellikle 50-60 puan aralığında olacak şekilde düşürülmesi için sonuçların değiştirildiği” iddiası ile mahkemeye başvuruda bulundukları öğrenildi.
“İşin vahameti görülebilir”
Yapılan başvurada “Mahkemeniz tarafından değerlendirme formu ve bakanlığımız internet sayfasında yayımlanmış olan puan girme ekranında yer alan sayfaya 15 Ağustos 2014 saat 17.30’dan sonra bilgi girişi yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa kimlere ait bilgisayarlardan bu bilgi girişlerinin yapıldığının dair bilgi ve belgelerin davalı idareden özellikle MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden bu durumu açıklayacak veriler istenildiği takdirde yapılan sübjektif değerlendirme ve işin vahameti görülecektir. Bu durum takdir yetkisi ile de açıklanamaz çünkü takdir yetkisi kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır ve idareler tesis ettikleri işlemleri somut ve hukuken kabul edilebilecek nedenlere dayandırmak zorundadır” ifadeleri dikkat çekti.