Milletvekili Ceylan "Çiftçi mazot parasını karşılamaktan uzak"

1703

 CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, domates üreticilerine dair açıklamada bulundu.  Çanakkale domates üreticilerinin kar etmesinin artık bir hayal olduğunu ifade eden Milletvekili Ceylan, “Çiftçinin kar etmesinin bir tarafa bugün tüccarın tarlada verdiği fiyat çiftçilerimizin gübre ve mazot parasını dahi karşılamaktan uzak. Piyasanın acımasız şartlarıyla yüz yüze bırakılan çiftçilerimiz, artan girdi maliyetleri ve piyasa koşulları nedeniyle ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyorlar” dedi.  Domatese tarla başında teklif edilen fiyatın 70 ila 80 kuruşta seyrettiğini ifade eden Milletvekili Ceylan; “Bu fiyatlar ile domates tarımının sürdürülmesi mümkün değildir” diye konuştu. Özgür Ceylan,  ülkeyi yöneten mutlu azınlığın iş başına geldiği 2002 yılında mazotun ortalama fiyatının 1 lira 23 kuruş civarındayken bugün gelinen noktada, pompa fiyatının 6.20’nin üstüne çıktığını belirterek, “Girdi maliyetlerinin fahiş bir şekilde yükseldiği ve çoğu yerde ilaç, gübre, mazot gibi girdileri tüccara borçlanarak karşılayan üreticilerin durumu daha da vahim durumdadır” dedi.

 

“Çanakkale domatesi talep görmekte”

Milletvekili Ceylan, kamunun çiftçiyi koruyacak şekilde piyasaları regüle edecek önlemleri almasının kaçınılmaz bir hale geldiğini belirterek, “Devleti yönetenler ithalat peşinde koştuklarından ve bu ülkenin üreticisinin rahatlıkla daha kalitelisini üretebileceği ürünlere gümrük vergisini sıfırlamakla meşgul olduklarından günün sonunda çiftçi defteri zararla kapatmak durumunda kalıyor” dedi. Çanakkale’de üretilen domatesin kendine has aroma, tat ve lezzetinin onu diğerlerinden ayırdığını belirten Özgür Ceylan, “Çanakkale’de üretilen domates bu özelliklerinden dolayı, ilimiz dışındaki büyük pazarlarda Çanakkale Domatesi olarak tanınmakta ve talep görmektedir” dedi.

 

“Domates tarlada 70 – 80 kuruş”

Özgür Ceylan, domatesin tarlada 70-80 kuruşa alıcı bulabilmesine karşın, aynı domatesin büyük şehirlerde 5-6 lira fiyat aralığında satıldığını ifade ederek, “Çanakkale 2019 yılında 604 bin ton domates üretimi ile ülke üretiminin yüzde 4,7’sini gerçekleştirmiştir. Çanakkale’de 2019 yılında 213.454 dekar alanda sebze yetiştiriciliği yapılmıştır. TÜİK verilerine göre; 2004 yılında Çanakkale’de 119.240 dekar alanda domates tarımı yapılıyorken, 2019 yılında 54.070 dekar alanda sofralık, 28.245 dekar alanda salçalık olmak üzere toplam 82.315 dekarda domates tarımı yapılmaktadır” dedi.

 

“Domates üreticisinin, üretimden vazgeçmek durumunda kalıyor”

Özgür Ceylan yaşanan olumsuzluklar ve uygulanan tarım politikalarının etkisiyle 15 yıl içerisinde yaklaşık 36 bin 945 dekarlık alanda domates üreticisinin, üretimden vazgeçmek durumunda kaldığına dikkat çekerek, “Bu şu demektir; Çiftçi emeğinin karşılığını alamaz ise ilerleyen yıllarda ekim alanları daha da daralacak ve insanımız Çanakkale Domatesine hasret kalacak. Çanakkale’de, Biga, Merkez, Ezine, Bayramiç, Gelibolu, Ayvacık, Lapseki, Yenice, Eceabat ve Çan ilçelerinde domates üretiminin yoğun şekilde yapıldığın belirten Özgür Ceylan, “Çanakkale’nin ve ülkemizin geleceği tarım ve hayvancılık ile sanayinin uyum içinde gelişimine bağlıdır. Bunu sağlayacak olan da merkezi hükümet ve onun hayata geçireceği çağcıl tarım politikalarıyla mümkün olabilir” diye konuştu. Özgür Ceylan, çiftçinin şansızlığının iktidarın tüccar mantığıyla hareket etmesi olduğunu belirterek, “Bu anlayışın ülkeyi getirdiği nokta borç batağıdır. Benim çiftçim üretmiyorsa, sıfırlarız gümrük fiyatlarını, yandaş iş insanları, yandaş marketlerde köşeyi döner diyenler çiftçilerimizin sorununu çözemez” dedi.

 

“Tarlada 70-80 kuruş tezgahta 5-6 TL”

Milletvekili Özgür Ceylan, çiftçinin tarlasından 70 - 80 kuruşa alınan domatesin, tezgâhlarda 5 - 6 liradan satıldığını belirtirken, çiftçinin de bir sonraki yıl ne yapacağını düşündüğünü söyledi. CHP’li Özgür Ceylan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2023’te iş başına geleceğini ileri sürerek, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönetim anlayışında; Tarım Bakanlığının ilgili birimleri üreticinin yanında olacak, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve karlılığın artırılması için üreticileri doğru destekleme araçlarıyla destekleyecek ve sıfır gümrükle yabancı ülke çiftçilerinin desteklenmesine son verilecektir” dedi.

(Haber Merkezi)

Paylaş