havadurum

"Milletin yararına bir tek madde dahi yok"

945

 CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, ülke gündeminde uzun süredir tartışmalara neden olan ve Nisan ayında referanduma götürülmesi ön görülen Anayasa paketi hakkında dün CHP İl binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Öz’ün düzenlediği toplantıya CHP İl Başkanı Nejat Önder ve CHP İl Yöneticileri katıldı. Öz toplantıda yaptığı Anayasa değerlendirmesinde; “AKP Anayasa değişikliği görüşmelerinde başından beri iç tüzüğe aykırı olarak hareket etmiştir. Mecliste önergeler okunduktan sonra hemen oylamaya geçerek konuşma haklarını almak da iç tüzüğe aykırıdır. Gizli oy esasına aykırı davranılmıştır. AKP Milletvekilleri fişleri göstererek oy kullandı, bu da anayasa aykırıdır. Bu Amerikan Tipi dediğimiz tam demokrasiyi içeren sistemde bile başkan istediği gibi davranamaz, kararlar senatodan geçer. İsminden utanarak Cumhurbaşkanlığı Sistemi dedikleri sistemin demokrasi ile alakası yoktur. Ülke yönetimi bir kişinin eline bırakılamaz. Bu sistemde ülkeye yatırımcı da gelmez. Demokrasi, özgürlük ya da bağımsız yargı yoksa o ülkede yatırım olmaz. Kararnameler ile yürütülen bir yönetim varken, hiçbir yatırımcı riske girmez. Yatırımcıya tek adam rejimi ile güven veremeyiz. Cumhurbaşkanı acaba yarın ne kararname çıkaracak endişesi yatırımı keser. Bağımsız yargı, demokrasi ve özgürlük yoksa dolar yükselir, ekonomi düzelmez. Türkiye borçlu bir ülkedir. Dışarıdan gelecek paraya ve yatırıma ihtiyaç var” dedi

 
“Tüm maddeler tek kişinin yararına belirlenmiş”
Anayasa paketinde milletin yararına bir tek madde dahi bulunmadığını ifade eden Öz; "Sistem değişikliğini direttikçe toplumda kutuplaşma artıyor. Yargı, üniversitelerde rektör seçimleri hatta televizyonlarda ne gösterileceği bile Cumhurbaşkanının elinde. Bu milletten daha ne istiyorsun? Referandumda evet diyeceklere soruyorum, anayasa da millet yararına tek bir madde var mı? Şu maddeleri bir bir okuyun.  Cumhurbaşkanı yargıyı belirler, rektörleri belirler, meclisi fesheder, kararname çıkarır,  bakanları belirler, milletvekillerini belirler.  Tüm maddeler tek kişinin yararına belirlenmiş.  Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerine Kemal Kılıçdaroğlu ya da Deniz Baykal olsaydı, anayasa değişikliğine yine de evet der miydiniz?  Biz kim olursa olsun hayır der, yine karşı çıkardık. Bizim derdimiz ülkenin kaderini bir kişiye teslim etmemektir" dedi.
 
“AKP bu süreçte bir korku yaşıyor”
Referandum için ‘Hayır’ çalışması yürütenlere yapılan baskılara da değinen Öz; “Dün Eceabat Gençlik Kolları Başkanımız ‘Diktaya Hayır’ diyerek yapmış olduğu paylaşım nedeni ile emniyet müdürlüğüne ifadeye çağırıldı. Geçtiğimiz günlerde de Türk Kamu-Sen Genel Başkanı ‘Hayır’ oyu vereceğini açıklamasının ardından binalarına saldırı düzenlendi. Gerçekten AKP bu süreçte bir korku yaşıyor. Bugün referandum anketlerine baktığımızda ‘Hayır’ oylarının önde olduğu ortada. Dolayısı ile bir baskı ve korku yaratarak referandumdan ‘Evet’ oyu çıkartmak için, darpla, baskı ile bunu yapmaya çalışıyor. Bunun da milletimiz görüyor” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş