havadurum

Meteoroloji’den 4 il için turuncu, 8 kent için sarı alarm! Fırtına ve sağanak yağış geliyor

Meteoroloji uyardı! Marmara, Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde bugün fırtına ve sağanak yağış bekleniyor. Meteoroloji, bazı iller için turuncu ve sarı kodlu uyarılar yaptı. Olası olumsuzluklara karşı vatandaşlar dikkatli ve tedbirli olmalı. Hava sıcaklığı ise mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. İşte detaylar…

1364

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün Marmara, Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde fırtına ve sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Bazı iller için turuncu ve sarı kodlu uyarılar yapıldı. İşte detaylar…

Fırtına ve sağanak yağış nerede olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre ülkemiz genelinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Marmara, Kıyı Ege, Kütahya, Antalya, Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Marmara’nın batısı ile Kıyı Ege’de yerel kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde yer yer pus ve sis bekleniyor.

Bu gece saat: 23.59 ile yarın saat: 12.00’ye kadar Marmara, Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde fırtınanın etkili olacağı bildirildi. Batı Karadeniz’in batısında rüzgarın akşam saatlerinden itibaren güney ve güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, yarın öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Marmara’da rüzgarın öğle saatlerinden itibaren güney ve güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir.

Hangi iller için uyarı yapıldı?

Meteoroloji; Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ile Çanakkale için “turuncu”, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın için “sarı” alarm uyarısında bulundu.

Turuncu alarm, “tehlikeli” anlamına gelirken, sarı alarm ise “dikkatli olunması gereken” durumu ifade ediyor.

Olası olumsuzluklara karşı ne yapmalıyız?

Meteoroloji, fırtına ve sağanak yağış nedeniyle olası olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan son değerlendirmelere göre; bu akşam saatlerinde, kuzeybatı kesimlerde görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Trakya Kesimi (Edirne il geneli, Kırklareli ve Tekirdağ’ın batısı) ve Çanakkale çevreleri ile Balıkesir’in batı ilçelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.”

Yağışlar akşam saatlerinde kuvvetli olacak

“Yağışların 18.00-23.59 arasında kuvvetli olacağı bildirildi.”

“Rüzgarın kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi nedeniyle; çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı zehirlenmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”

Hava sıcaklığı nasıl olacak?

Hava sıcaklığı kuzey, iç ve doğu kesimlerde 2 ila 5 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı ve yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

İstanbul’da bugün en yüksek sıcaklık 22 derece, Ankara’da 20 derece, İzmir’de 24 derece, Antalya’da 25 derece, Erzurum’da 14 derece, Diyarbakır’da 23 derece olacak.(Damla Yeltekin)

Paylaş