"Mesleğimiz gasp ediliyor"

3219

 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı`nın kurulması sonrasında bölgede rehber eksikliği yaşandığını ileri süren seyahat acentaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından , "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti İle Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında" başlığıyla yönetmelik yayınlandı. Geçtiğimiz Pazar günü yayınlanan yönetmeliğe göre alan kılavuzluğu artık resmen yasallaştı. Yönetmeliğe göre bir süre kurs alan alan kılavuzları, eğitimlerinin tamamlanmasının ardından tek tik kıyafetler giyerek Tarihi Yarımada`ya gelen turistlere "rehberlik" hizmeti verecek. Yönetmeliğe Çanakkale Rehberler Odası (ÇARO) tarafından tepki gösterildi. Gazetemize konuşan ÇARO Başkanı Adem Biçer yönetmeliğin, rehberlik meslek kanunu ile çelişkiler gösterdiğinin altını çizdi. Biçer yapılan bu uygulamanın rehberleri işsiz bırakacağını belirterek, alan kılavuzları ile rehberlerin aynı ücrete tabi tutulması gerektiğini ifade etti. Tarihi Yarımada`da rehberlerin yetersiz kaldığı iddialarına da yanıt veren Biçer; "Biz 2013 yılında Çanakkale Rehberler Odası`nı kurduğumuz andan itibaren Türkiye`de aktif olarak mesleğini yapan 7 bin rehberden 2 bin tanesine Çanakkale`de eğitim verdik. Geçen ay da bir tane eğitim yaptık. Bana desinler ki Çanakkale`de iş var haftada 2-3 günü rehberler doldursun. Ben bin tane rehber getirtirim Çanakkale`ye... Türkiye`de yeterince rehber var. Sayıca yetersiz olan restorandır, oteldir, yoldur, feribottur, sağlık hizmetleridir... Alanda geçen sene 3 kişi yaşamını kaybetti" dedi.


"Kılavuzlar daha iyi hizmet verdikleri için değil; ucuz oldukları için tercih ediyorlar"
Çanakkale Rehberler Odası Başkanı (ÇARO) Adem Biçer, yönetmeliğin rehberleri mağdur ettiğini belirtti Biçer; "Bu uygulama rehberleri işsiz hale getirecek. Zaten memlekette iş yok, turizm bitti. Bu işin okulunu okumuş, bu işe emek vermiş, bu işten geçimini sağlayan bir sürü genç insan boşta kalacak çünkü haksız rekabet olacak, baş edemeyecekler. Ücret politikası aynı olmayacak. İnsanlar aynı hizmeti daha ucuza alacağını düşünerek rehberlerden ziyade kılavuzları tercih edecekler. İnsanlar kılavuzları daha iyi anlattıkları, daha iyi hizmet verdikleri için değil; tamamen ucuz oldukları için tercih ediyorlar. Aslında herkes rehberlerin bu işin eğitimini almış, donanımlı insanlar olduğunu biliyor, farkında fakat bu turları düzenleyen siyasi kişiler maliyeti daha ucuz olduğu için rehberlerden ziyade alan kılavuzlarını tercih ediyorlar.  Önce okulu bitiriyorsun, ardından en az bir yabancı dil bilmek zorundasın, sınavlara giriyorsun,  sonra Türkiye turu yapıp bir sürü masraf yapıyorsun, bunları yapmadan rehber olamıyorsun. Bütün hayatını rehber olmaya adayacaksın sonra birileri çıkacak iki haftalık kurs ile aynı işi yaptıracak. Kaldı ki meslek kanunu var. Acaba devletimiz, Çanakkale`deki yetkililerimiz doktorluk için de, avukatlık için de benzer kurslar açacaklar mı? Ben çok iyi İngilizce konuşuyorum, gidip İngilizce Öğretmenliği yapıyor muyum? Yapamam. Böyle bir şeyi biz kabul edemeyiz" dedi.
 
"Rehberler gerçekten mağdur"
Bu durumun rehberler açısından kabul edilemez olduğunu belirten ÇARO Başkanı Biçer; "Alan kılavuzlarına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikteki bazı maddeler, rehberlik meslek kanunları ile çelişiyor. Bunu gerekli yerlere dile getireceğiz. Söz konusu ekmeğimiz olunca yapılması gereken her şeyi yapacağız. Burada maalesef rehberlere yönelik bir gasp söz konusu. Benim hakkımı, ekmeğimi, mesleğimi gasp ediyorlar. Alan kılavuzu dediğimiz şahısların hepsini tanıyoruz. İçlerinde asker emeklisinden tutun, öğretmenine, siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatlarına, kamu kurumlarında çalışanlarına kadar herkes var. Bakıyorsun hepsinin hali vakti yerinde, tabiri caizse ununu elemiş eteğini asmış, kızağa çekmiş kendini... Kısa günün karı bakış açısıyla bu işi yapıyorlar.  Rehberler gerçekten mağdur. Zaten sezon çok kötü gidiyor. Bir çok rehber borç içerisine girdi. Evine ekmek götüremeyen, kirasını ödeyemeyenler var. Garsonluk, çiftçilik yapan rehberler var. Nitelikli, kalifiye insanlarımızı sektörden kaybediyoruz. Her geçen gün kan kaybı büyüyerek devam ediyor. Herkesin elini vicdanına koyması lazım. Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir`den alan kılavuzu ücretleri ile rehberlik ücretlerinin aynı yapılmasını talep ediyoruz. Bu en büyük temennimiz. O zaman insanlar kılavuzu mu tercih ediyor yoksa rehberi mi tercih ediyor göreceğiz" dedi. 
(Atakan Alkış)
Paylaş