havadurum

Mermanat: Karadeniz’in Terk Edilmiş Cenneti

Karadeniz Bölgesi’nin Rize iline bağlı Pazar ilçesinde yer alan Mermanat köyü, son yıllarda gündeme gelen ve merak edilen bir yer oldu. Peki, Mermanat ne demek, nerededir ve neden meşhurdur? İşte, Mermanat köyü hakkında bilmeniz gerekenler.

819

Mermanat Ne Demek?

Mermanat, Rize’nin Pazar ilçesine bağlı bir köyün adıdır. Köy, yaklaşık 1500 metre yükseklikte, dik dağların arasında yer almaktadır. Mermanat, “mermer” ve “anat” kelimelerinden oluşmuş bir isimdir. Köyün adının, bölgede bulunan mermer kaynaklarından geldiği düşünülmektedir.

Mermanat Nerededir?

Mermanat köyü, Karadeniz Bölgesi’nde, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür. Mermanat köyü Pazar ilçesine ise 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köy, Mermanal Deresi’nin hemen yanında bulunan Akbucak Köyü olarak da bilinmektedir.

Mermanat Neden Meşhurdur?

Mermanat köyü, bir belgesel filme konu olunca meşhur olmuştur. Zeynep Keçeciler isimli yönetmenin çektiği 'Mermanat' adlı belgesel film, köyün yavaş yavaş terk edilişini ve nihayetinde boş evler ve terkedilmiş çay tarlaları arasında son kalan ailenin de köyden ayrılışını anlatır. Nokta nine diye bilinen 80 yaşındaki bir yaşlı insanın köyde tek başına kalmasının hazin bir öyküsü ile Mermanat köyü gündeme gelmiştir. Belgesel film, 2023 yılında Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gösterilmiş ve büyük ilgi görmüştür.

Mermanat Köyü’nün Güncel Durumu

Mermanat köyü, göç nedeniyle çok düşük bir nüfusa sahip köyler içerisinde gelir. Köyde yaşayan insanlar, daha iyi bir hayat için şehirlere veya yurt dışına göç etmişlerdir. Köyde kalanlar ise yaşlı veya çocuklardır. Köyün altyapısı, ulaşımı ve imkanları yetersizdir. Köyde elektrik, su, telefon, internet gibi hizmetler bulunmamaktadır. Köydeki evler, ahşap ve taştan yapılmıştır. Köyün geçim kaynağı ise çay tarımıdır. Ancak, köydeki çay tarlaları da bakımsız ve terkedilmiş durumdadır. Köydeki doğal güzellikler ise görülmeye değerdir. Köy, yeşilin ve mavinin her tonunu barındıran bir cennettir.

Mermanat Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Mermanat köyüne gitmek için Rize iline ulaşmak gerekmektedir. Rize ilinden Pazar ilçesine giden otobüs, minibüs veya taksi ile Pazar ilçesine gelinir. Pazar ilçesinden ise Mermanat köyüne giden minibüs veya taksi bulmak zordur. Bu nedenle, Pazar ilçesinden özel araç ile Mermanat köyüne gitmek daha kolaydır. Mermanat köyüne giden yol, oldukça virajlı ve dar bir yoldur. Yol boyunca, muhteşem manzaralar eşliğinde ilerlenir. Mermanat köyüne ulaştığınızda, köyün sessizliği ve huzuru sizi karşılar.

Mermanat Köyü’nde Ne Yapılır?

Mermanat köyünde yapılacak pek çok şey vardır. Köyde, doğanın tadını çıkarmak, köy yaşamını deneyimlemek, köyün tarihini ve kültürünü öğrenmek, köydeki insanlarla tanışmak ve sohbet etmek, köyün yöresel yemeklerini tatmak, köydeki evlerde konaklamak, köydeki doğal güzellikleri fotoğraflamak, köydeki çay tarlalarını gezmek, köydeki hayvanlarla ilgilenmek, köydeki çocuklarla oynamak, köydeki yaşlılarla vakit geçirmek gibi aktiviteler yapılabilir. Mermanat köyü, sakin ve huzurlu bir tatil arayanlar için ideal bir yerdir.

Mermanat Köyü’nde Ne Yenir?

Mermanat köyünde, yöresel yemeklerin tadına bakmak mümkündür. Köyde, Karadeniz mutfağının lezzetli yemekleri yapılır. Köyde, hamsi, mısır ekmeği, karalahana, fasulye, turşu, bal, peynir, kaymak, yoğurt, süt, yumurta, balık çorbası, kuymak, laz böreği, sarma, dolma, helva, baklava gibi yemekler yenir. Köyde, çay da bol bol içilir. Köyde, yemekler doğal ve organik malzemelerden yapılır. Köyde, yemekler genellikle köydeki evlerde misafirlere ikram edilir.

Mermanat Köyü’nde Nerede Kalınır?

Mermanat köyünde, konaklama seçenekleri sınırlıdır. Köyde, otel, pansiyon, kamp alanı gibi yerler bulunmamaktadır. Köyde, konaklamak için en iyi seçenek, köydeki evlerde misafir olmaktır. Köydeki evler, ahşap ve taştan yapılmış, geleneksel ve sade bir mimariye sahiptir. Köydeki evler, temiz, konforlu ve sıcaktır. Köydeki evlerde, elektrik, su, telefon, internet gibi hizmetler bulunmamaktadır. Köydeki evlerde, misafirler, köyün sıcak ve samimi insanları tarafından ağırlanır. Köydeki evlerde, misafirler, köyün yöresel yemeklerini tatma, köy yaşamını deneyimleme, köyün tarihini ve kültürünü öğrenme, köyün doğal güzelliklerini seyretme gibi imkanlara sahiptir.

Mermanat Köyü’ne Ne Zaman Gidilir?

Mermanat köyüne, yılın her mevsimi gidilebilir. Köy, her mevsim farklı bir güzelliğe bürünür. Köy, ilkbaharda yeşilin, yazın mavinin, sonbaharda sarının, kışın ise beyazın tonlarını sunar. Köy, her mevsim doğaseverler, fotoğrafçılar, maceraperestler, kültür meraklıları, sakin ve huzurlu bir tatil arayanlar için cazip bir yerdir. Köy, her mevsim ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatır.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş