Memurlar isyanda: “Onurumuzla oynandı”

İki yıllık toplu sözleşme sürecinde son noktayı koyan Kamu Çalışanları Hakem Heyeti’nin öngördüğü zam memurları isyan ettirdi. 5 günlük toplantının sonunda hakem heyeti, hükümetin teklif ettiği yüzde 3,5 + 4’lük 2012 zammını yarım puan artırdı, 2013 zammına ise dokunmadı. Memur emekçilerine verilen zam oranını sert bir dille eleştiren Çanakkale’deki sendika temsilcileri, hükümetin memura yönelik tavrını protesto etmek için düzenleyecekleri kitlesel mitingler için çağrıda bulundu. AKP hükümetinin resmen memurlarla dalga geçtiğini belirten sendika temsilcileri, memur emekçilerine reva görülen zam oranlarını mey-danlarda protesto edeceklerini dile getirdiler. Öğretmenlik mesleğini ayaklar altına alana AKP hükümetine sert bir şekilde cevap veren sendika temsilcileri; “Memurların onuruyla oynanmıştır. AKP hükümeti resmen memurla dalga geçilmiştir. Bunu sineye çekmeyeceğiz” dediler.

633
Memur emekçilerine verilen zam oranını sert bir dille eleştiren Çanakkale’deki sendika temsilcileri, hükümetin memura yönelik tavrını protesto etmek için düzenleyecekleri kitlesel mitingler için çağrıda bulundu. AKP hükümetinin resmen memurlarla dalga geçtiğini belirten sendika temsilcileri, memur emekçilerine reva görülen zam oranlarını meydanlarda protesto edeceklerini dile getirdiler. Öğretmenlik mesleğini ayaklar altına alana AKP hükümetine sert bir şekilde cevap veren sendika temsilcileri; “Memurların onuruyla oynanmıştır. AKP hükümeti resmen memurla dalga geçilmiştir. Bunu sineye çekmeyeceğiz” dediler.
 
 
Koç’tan emekçilere çağrı
Son zamların ardından emekçilere örgütlenme ve birleşme çağrısında bulunan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Bu sonuç aslında üzülerek öngördüğümüz bir sonuçtu. Hükümet kendi yandaşlarıyla toplu sözleşme yapıyormuş gibi gösterdi. O nedenle bir sonuç çıkması beklenemezdi. O nedenle çalışanların lehin bir sonuç beklenemezdi. Ama bizim üzüntümüz, emekçilerin gerçek anlamda sendikal mücadeleyi vermemeleri ve haklarını aramamasıdır. Türkiye’de her gelişen olay Eğitim-Sen ile KESK’i doğruladı. Bu süreçte yavaş yavaş bizim haklılığımız ortaya çıktığı için insanlar artık nihayet gerçek anlamda sendikacılık yapan yapıyı fark ettikçe, sendikamıza daha büyük bir ilgi artmış oluyor ve üye sayımız artıyor. Çanakkale’de Eğitim-Sen KESK bileşenleri olarak mesleki değerlendirmelerden hareketle yol haritasını çizeceğiz. Birinci önceliğimiz örgütlenme ve ikinci önceliğimiz ise eğitim. Çünkü bu mücadele bugünden yarına bitecek bir mücadele değil. Kitle ne kadar bu bilince sahip olursa o kadar buna sahip çıkar. Bu süreç bir anlamda çalışanların aleyhine daha da olumsuza doğru da gelişecek bunu da öngörüyor. Özellikle eğitim sektöründe çok belirgin bir şekilde özelleştirme, ticarileştirme ve taşeronlaştırma hazırlıkları var. Ülkemizde bir taşeron mantıkla yürütüldüğü için bizim de buna karşı hazırlıklarımız var. Bunu değerlendirip uygulamaya taşıyacağız. Emekçi arkadaşlarımız bu süreci çok iyi değerlendirsin. Gerçek anlamda mücadeleyi kim veriyor? Kime omuz vermek gerekiyor? Buradan emekçilere Çanakkale halkına çağrıda bulunuyoruz. Emekçilerle birlikte en iyi mücadeleyi vereceğiz” dedi.
 
 
Memurlar meydanlara çıkacak
Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, AKP hükümetinin öğretmenlik mesleğini ayaklar altına aldığını ve resmen memurlarla dalga geçtiğini belirterek; “Birliği sağlayarak hükümete karşı bu zamları kabul etmediğimizi gösterecek kitlesel mitingler düzenlenmesinden yanayız. Biz bunu sineye çekmeyeceğiz. Resmen memurla dalga geçilmiştir. Anayasa sürecinde anayasaya evet veren ve yetmez ama evet diyenler sonrasında, sendika yasası bu şekilde çıktığı için bugün biz hak ettiğimiz ücret artışını alamamaktayız. Bunun sorumluları bellidir. Birleşik Kamu –İş ve Eğitim-İş olarak Anayasa sürecinde bürolarımıza hayır pankartı asarak anayasaya hayır demiştik. Sakat bir sendika yasası ile bu şekilde bize reva görülen zamları kabul etmemiz mümkün değil. Önce sendika yasasının değişmesi gerekiyor. Bunu biz daha önce de anlatmıştık. Tüm kamu çalışanları kaybetti ve zarar etti. Onurumuzla oynandı. Mustafa Kemal Atatürk, Vali ile sorunu olan bir öğretmen için ‘Valinin yerini değiştirin’ diyerek, öğretmene ve öğretmenlik mesleğine verilen değeri göstermişti. AKP hükümeti, sayın başbakan ve Milli eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmenlik mesleğinin onurunu ayaklar altına almıştır. Sayın bakan konferansta sert bir dille yaptığı konuşmada okul yöneticilerine de adeta sopa göstermiştir. Yani bırakın gidin ve ben kendi kadromu kurarım demiştir. Zaten gerici bir kuşatmanın altındayız” diye konuştu.
 
“Emek cephesinde birleşeceğiz”
Emek cephesinde AKP hükümetine karşı birleşeceklerini kaydeden Bozdemir; “Etnik köken, dini inanç ve siyaset ayrımına bakmaksızın, emekçilerin hak ettiği sosyal haklara kavuşması için birlikte hareket edeceğiz. Bunun ön adımını da Çanakkale’de attık. Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, Eğitim Bir-Sen’in de başkanlarıyla görüştük. Bu hafta içerisinde 4 sendika başkanı olarak bir araya gelip toplanacağız. Hem bize reva görülen zamlar hem de öğretmenevi yatakhanesinin kapatılmasıyla ilgili de en sert tepkiyi vereceğiz” şeklinde konuştu.
 
 
Temiz; “Zam oranları beklentimizin çok altındadır”
AKP hükümetini memura verdiği zam oranlarının beklentilerini çok altında olduğuna dikkat çeken Memur-Sen İl Temsilcisi İsmail Temiz; “Belirlenen rakamlar, Memur-Sen olarak talep ettiğimiz rakamların çok altındadır. Dolayısıyla bu zammın çalışanları tatmin etmesi mümkün değil. Genel merkezimin talimatları doğrultusunda iş bırakıp bu zamlara tepki göstermiştik. Bundan sonraki süreci de genel merkezimizin alacağı kararlar doğrultusunda bu konuya ilişkin itirazlarımızı sürdüreceğiz. Bu zam oranları beklentimizin aşağı yukarı %50’sine tekabül ediyor. Bunu kabul etmemiz bizden beklenmesin” dedi.
Paylaş