havadurum

MEKAG, Katılım Endeksine Uygun Bir Şirket Mi? İşte Cevabı!

Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MEKAG), borsada işlem gören bir şirket olarak yatırımcıların ilgisini çekiyor. Peki, MEKAG, katılım endeksine uygun bir şirket mi? Katılım endeksi nedir ve hangi şirketler bu endekste yer alıyor? Bu yazımızda, bu soruların cevaplarını arayacağız.

2837

MEKAG, katılım endeksine uygun bir şirket olarak değerlendiriliyor. Katılım endeksi, faizsiz yatırım ve katılım bankacılığı ilkelerine göre işlem gören şirketleri kapsayan bir borsa endeksidir.

MEKAG Nedir?

MEKAG, 1987 yılında kurulan ve kırma eleme, madencilik, hazır beton ve beton santralleri ekipmanları tasarlama ve üretme alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirket, dünya genelinde 110’dan fazla ülkede 4000’den fazla tesis ve ekipman kurmuştur2. MEKAG, Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmekte olup, halka arz edilen paylarının %27.04’ü halka açıktır.

Katılım Endeksi Nedir?

Katılım endeksi, Borsa İstanbul tarafından oluşturulan ve katılım finans ilkelerine göre yatırım kararlarını veren bireysel ve kurumsal yatırımcıların söz konusu ilkelere uygun faaliyet gösteren şirketler arasından seçim yapabilmesi amacıyla hazırlanan bir borsa endeksidir. Katılım endeksi, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) bünyesinde yer alan Danışma Kurulu ile işbirliği yapılarak belirlenen kriterlere göre oluşturulur. Katılım endeksinde yer alacak şirketlerin esas sözleşmesinde faizli faaliyetlerin yazılı olmaması, paylarında veya intifa senetlerinde kar veya tasfiye payı imtiyazının bulunmaması, katılım finans ilkelerine uygunluk bilgi formunu doldurması ve finansal oranlarını sağlaması gerekmektedir.

MEKAG, Katılım Endeksine Uygun Mu?

MEKAG, katılım endeksine uygun bir şirket olarak değerlendirilmektedir. Şirketin esas sözleşmesinde faizli faaliyetlerin yazılı olmadığı, paylarında veya intifa senetlerinde kar veya tasfiye payı imtiyazının bulunmadığı, katılım finans ilkelerine uygunluk bilgi formunu doldurduğu ve finansal oranlarını sağladığı görülmektedir. Bu nedenle, MEKAG, BIST Katılım Tüm Endeksinde yer alan şirketler arasındadır.

MEKAG, borsada işlem gören ve katılım endeksine uygun bir şirket olarak yatırımcılara sunulmaktadır. Katılım endeksi ise, faizsiz yatırım ve katılım bankacılığı ilkelerine göre işlem gören şirketleri kapsayan bir borsa endeksidir. Yatırımcılar, katılım endeksine dahil olan şirketleri takip ederek bu alanda farkındalık kazanabilir ve katılım finans sektöründeki fırsatlardan yararlanabilirler.

(Saim Tunçman)

Paylaş