Mehmet Şimşek, Dijital Vergi Dairesi ile Vergi İşlemleri ve Takibi Kolaylaşacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında yeni bir uygulama başlattıklarını duyurdu. Bakan Şimşek, tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda yapılacağı Dijital Vergi Dairesi’ni devreye aldıklarını açıkladı. Peki Dijital Vergi Dairesi nedir, nasıl çalışır, mükelleflere ne gibi avantajlar sağlar? İşte Mehmet Şimşek’in Dijital Vergi Dairesi ile ilgili açıklamaları…

1902

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda yapılacağı Dijital Vergi Dairesi’ni devreye aldıklarını açıkladı. Dijital Vergi Dairesi, mükelleflere vergisel işlemlerini vergi dairesine gitmeden elektronik ortamda yapabilme, mükellefiyet ve “Borcu yoktur” yazısı gibi bazı işlemleri tamamen elektronik ortamda gerçekleştirebilme, vergisel işlemleri anında çözüme kavuşturabilme, yapay zeka destekli asistan “Vergibot” ile vergisel sorulara anında cevap alabilme gibi pek çok avantaj sağlıyor.

Dijital Vergi Dairesi Nedir?

Dijital Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen ve bilişim teknolojilerinin getirdiği imkanlardan yararlanan bir elektronik uygulamadır. Dijital Vergi Dairesi, beyanname, bildirim, dilekçe gibi belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin işlemlerin sonuçlarının elektronik ortamda sunulması ile vergilendirmeye ilişkin ödevlerin yerine getirilmesinde kolaylık sağlar. Dijital Vergi Dairesi, “dijital.gib.gov.tr” adresinden hizmet verir.

Dijital Vergi Dairesi Nasıl Çalışır?

Dijital Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen ve halihazırda her birisine farklı internet adresinden giriş yapılabilen İnteraktif Vergi Dairesi, Elektronik Beyanname Sistemi, İnternet Vergi Dairesi ve Hazır Beyan Sistemi gibi uygulamaları tek çatı altında birleştirir. Bu sayede mükellefler, bir noktadan işlem yapabilmelerinin yanı sıra vergisel yükümlülüklerini daha kolay ve hızlı şekilde yerine getirebilirler.

Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yapmak için e-devlet şifresi veya mobil imza kullanılabilir. Giriş yapıldıktan sonra mükellefler, vergisel işlemlerini yapmak için ilgili menüleri seçebilirler. Örneğin, beyanname vermek için “Beyanname” menüsüne, borç sorgulamak için “Borç” menüsüne tıklayabilirler. Ayrıca mükellefler, vergisel işlemlerini yaparken yapay zeka destekli bir asistan olan “Vergibot” ile de iletişime geçebilirler.

Dijital Vergi Dairesi Mükelleflere Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Dijital Vergi Dairesi, mükelleflere pek çok avantaj sağlar. Bunlardan bazıları şunlardır:

Vergisel işlemleri vergi dairesine gitmeden elektronik ortamda yapabilme
Mükellefiyet ve “Borcu yoktur” yazısı gibi bazı işlemleri tamamen elektronik ortamda gerçekleştirebilme
Vergisel işlemleri anında çözüme kavuşturabilme
Yapay zeka destekli asistan “Vergibot” ile vergisel sorulara anında cevap alabilme
Elektronik ortamda sunulan hizmetlerin kalitesinin artması
Kağıt kullanımının azalması ve çevreye katkı sağlanması

(Yunus Erzincanlı)

Paylaş