Medeni Kanunun kabul edilişinin 86. yıldönümü

CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Sekreteri Sevil Özyurt, Medeni Kanunun kabul edilişinin 86. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

751
Özyurt yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bugün biz kadınlar için önemi büyük olan Medeni Kanunun kabul edilişinin 86. yıldönümüdür. 17 Şubat 1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile toplumsal hayatımızda, aile içinde kadın-erkek eşitliğinin hukuki temeli sağlanmıştır. Medeni Kanununun kabulü özellikle kadınlarımıza sağladığı haklarda devrim yaratan bir girişimdir.
 
Türk Kadını bugün, dünyada birçok kadının sahip olmadığı haklara ve toplumsal konuma sahiptir. Kadına sağlanılan hakların başında, kadına Cumhuriyet Toplumunun eşit ve onurlu bir bireyi olarak sosyal hayatta yer vermesi gelir. Diğer tüm haklar bu ana başlığın etrafında oluşturulmuştur. Türk Medeni Kanunun kabul edilmesiyle; kadın ve erkek arasında toplumda, sosyal ve ekonomik eşitlik sağlanmıştır. Tek eşle evlenme ve resmi nikah kabul edilmiştir. Kadınlara da boşanma hakkı tanınmıştır. Mirastan pay alma mahkemelerde tanıklık yapma konularında kadın erkek eşit hale getirilmiştir. Meslek seçiminde kadınlara haklar verilmiştir. Aile kuruluşu ve işleyişi çağdaş kural ve kanunlara bağlanmıştır.
 
Bizler ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin yasalarla güvence altına alınmasını Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşından hemen sonra gerçekleştirdiği devrimler ile çağdaş ve modern bir devletin temelleri atılmıştır. Kadınla ilgili tüm sorunların çözümü eğitimden geçer. Kadın haklarını bilmek, demokrasinin temel koşuludur. Kazanılan hakların korunması ve geliştirilmesi kadınların örgütlü mücadelesinden geçer. Bu nedenle tüm kadınlarımızı Atatürk Devrimlerine ve Cumhuriyetin kendilerine verdiği haklara sahip çıkmaya davet ediyoruz.”
Paylaş