Mecliste tansiyon yükseldi

İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen`in kadına yönelik şiddetle ilgili verdiği istatistiki bilgi tartışmalara neden oldu.

757
İl Genel Meclisi toplantısında Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü ile ilgili gündem dışı söz alarak bir konuşma yapan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen; “İstatistiklerin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda 2002 yılından buyana AKP iktidarında kadına yönelik şiddetin hızla arttığı görülmektedir” dedi. Bunun üzerine devreye giren İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin ise kadına yönelik şiddetle ilgili verilen istatistiğin yanlış olduğunu iddia etti. Diğer meclis üyelerinin de konuya dahil olmasıyla mecliste tansiyon bir anda yükseldi.
 
“AKP iktidarında kadına yönelik şiddetin hızla arttığı görülmektedir”
Meclis toplantısında konuşan İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen; “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü konusunda bir iki şey söylemek isterim ve farkındalık yaratmak isterim. Mirabel kardeşler, ülkelerindeki siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika`daki Dominik Cumhuriyetinde verdikleri mücadele sonucunda zulme uğrayarak Dominik Cumhuriyetinin diktatörünün askerleri tarafından tecavüz edilerek büyük bir işkence ile öldürülüyorlar. Bundan sonra 1981 yılında Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın Hakları Örgütleri Kurultayı 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü olarak kabul ediyor. Daha sonra da 1985 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele günü ilan ediliyor. Günümüzde dünyada ve ülkemizde kadınlar hayatın her alanında şiddete maruz kalmaktadır. Bu konuyla ilgili istatistiklerin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda 2002 yılından buyana AKP iktidarında kadına yönelik şiddetin hızla arttığı görülmektedir” dedi.
 
AKP`lilerden İşleyen`e tepki
İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin ise; “Nasıl arttığı Bülent Bey? Şuandaki kadar kadına sahip çıkma, kadın haklarına sahip çıkma hiçbir iktidar zamanında olmamıştır. Onda bir yanlışlık var. Bilgi yanlışlığı var” diye konuştu. Bunun üzerine İşleyen; “Türkiye’de 2002 yılından buyana gösterilen istatistikler kadına yönelik şiddetin hızla arttığıdır. Bunu ben kendim uydurmuyorum. Yarın bu konudaki istatistikleri çıkartır koyarım ortaya. Bu konuda bilgi sahibi oluruz hep beraber” şeklinde konuştu. AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda da “Cumhuriyet Meydanında kadına yönelik şiddeti kınayan bir toplantı yapıldı. Bayan arkadaşlarımız ve Kent Konseyi Meclis Başkanımız da oradaydı. Beyanatları okuduk öyle bir şey söylemedi orada ama biz oradaydık. Sayın Hüseyin Babacanoğlu ile beraber oradaydık ama Bülent Bey neredeydi onu da bilmiyorum” şeklinde konuştu. Şanda`nın ardından İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen ise; “Televizyonları hep beraber izliyoruz. Her gün kocası tarafından öldürülen bir kadının haberi naklen önümüze geliyor” diyerek gelen tepkilere karşılık verdi.
 
Öntürk; “Bizi de aynı şekilde koruyun”
İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin ise; “Önceden tabi toplumda bilgi akışı bu kadar çok olmadığı için belki birçok olay bilinmiyordu. Bugün iletişim çağında olduğumuz için hakikaten en ufak bir olay herhangi bir hadise Türkiye’de değil hatta dünyada anında duyuluyor ve tepki veriliyor” dedi. Tekin`in ardından söz alan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Ünsal Öntürk; “Az önce hemen direk olarak Grup Başkanvekilinin vermesi gereken cevabı verdiniz. Ben bundan sonra bizim gruba da böyle bir saldırı olduğunda bizim grubu da savunmanızı rica edeceğim. Bizim de aynı şekilde başkanımızsınız bizi de aynı şekilde koruyun” diye konuştu.
Paylaş