Mecliste ödenek tartışması

İl Genel Meclisi`nde gündeme gelen 2013 yılı köyyolları yapım, bakım ve onarım işlerinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan ek ödenek tablosuna, köylere ödeneğin dengeli dağılmaması nedeniyle CHP grubu itiraz etti. Tartışmalara neden olan rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

538
Merkez ve ilçelere bağlı köylere ayrılan ödeneğin eşit bir şekilde dağıtılması gerektiğini savunan CHP gurubu, İl Genel Meclisi`nin Nisan ayı toplantısının 5. oturumunda gündeme gelen Plan, Bütçe ve Karma komisyonunun hazırladığı `ek ödenek alınması` ile ilgili rapora adaletsiz davranıldığı gerekçesiyle ret oyu verdi. Tartışmalara neden olan rapor, AKP ile MHP grubunun evet, CHP grubunun ise ret kararı sonucu oy çokluğuyla kabul edildi. İlgili komisyonun hazırladığı ek ödenek alınması ile ilgili rapor meclis üyelerine okundu. Toplantıda konu ile ilgili söz alan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Ünsal Öntürk, raporda yer alan ödeneklerin köylere göre dağılımında dengesiz olduğuna dikkat çekti. Öztürk, yaşanan adaletsizlik nedeniyle rapora tepki gösterdi.
“Neyi, kimden kaçırıyorsunuz”
Daha sonra söz alan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk, raporda sadece ilçe isimlerinin yazılması ve köylere ne kadar ödenek ayrıldığının yer almaması nedeniyle tepki gösterdi. Raporun yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Öztürk, tek tek köylere ne kadar ödenek ayrıldığının rapora yazılmasını talep etti. Ek ödeneğinin köylere eşit bir şekilde dağıtılmadığını belirten Öztürk; “Şube müdürünün bu konuyla ilgili bir teklifi de var. Gayet açık ve net yazmış. Bu toplantıda okundu ve komisyona gönderildi. Komisyonda bu konuyu görüştük. Orada çekincelerimizi söyledik. Meclise bunu getiriyorsunuz ve orada aldığımız kararları ve 600 bin lira olan parayı yol şube müdürümüzün kaleminden alıp köylere dağıtırken eşit dağıtmıyorsunuz” dedi.
“Bin lira ile muhtar ne yapacak?”
Merkeze bağlı köy muhtarlarının bin lira ödenek ile köyüne hiç bir şey yapamayacağını dile getiren Öztürk; “Mesela merkeze bağlı köyler için 50 bin lira ayırıyorsunuz. Merkezde zaten 50 tane köy var. Yani köy başına bin lira para ayırıyorsunuz. Bu bin lira ile ne olacak? Yani köy muhtarı bu parayla köye ne yapacak? Soruyorum. Bunu böyle yapacağımıza yol şube müdürümüzün getirmiş olduğu teklifi neden dikkate almıyoruz. Müdürümüz gayet güzel hazırlamış ve köylere ne kadar para gideceğini yazmış. Müdür bey bu işin uzmanı olmadan getirip bu teklifi il genel meclisine verir mi? Peki biz ne yaptık. 50 tane köy için 50 bin lira para verdik. Hadi bunu dağıtın dedik. Kasım ayında bütçe yapılırken 1 trilyon parayı köylere verilsin diye köy yardımları adı altında ayırdık” diye konuştu.
“Karara itiraz ediyorum”
Ek ödeneğin köylere eşit bir şekilde dağıtılmaması nedeniyle ilgili komisyonun aldığı karara itiraz ettiğini kaydeden Öztürk şu şekilde konuştu: “Almış olduğumuz karara itirazım var. Bunları ayrı ayrı yazacaksınız. Bu karar yanlış bir karardır. Yanlış yapılmıştır. Bu kararı lütfen yeniden tek tek yazıp getirin. Karmaşık bir şekilde yazıp meclisten hadi geçsin deniliyor. Böyle yağma yok.”
Akgün; “Köylere yardım yapılmasına itiraz ediyorsunuz”
İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün ise; “Siz köylere yardım yapılmasına itiraz ediyorsunuz. Biz bunu köylülere anlatırız. Tutanağa geçin köy yardımlarına itiraz ediyorlar” diye konuştu. Akgün`ün ifadelerine tepki gösteren Hakkı Öztürk; “Öyle yağma yok. Kurnazlık yok. Böyle ayaklara gelmeyiz biz. Biz de paranın eşit bir şekilde dağıtılmadığını köylülere anlatırız” dedi. Tartışmalara neden olan rapor, AKP ile MHP grubunun evet, CHP grubunun ise ret kararıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
Paylaş