Mecliste dosya tartışması

İl Genel Meclisi`nde gündeme gelen 124 nolu dosyanın CHP grubuna verilmemesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

558
Meclis toplantısında söz alan CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk, dosyanın kendilerine gelmemesi nedeniyle tepki gösterdi. Bu tepkinin ardından Öztürk ile İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün arasında bazı tartışmalar yaşandı. CHP`li meclis üyelerinin söz konusu dosyayı illegal yollardan elde etmek zorunda kaldığını ifade eden Öztürk; “124 nolu dosya bizim elimize ulaşmadı. Biz de yok bu dosya. Grup başkan vekillerine bu dosyalar veriliyordu. Ama bu yok” dedi. Bunun üzerine söz alan İl Genel Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, konuşması sırasında dosya ile ilgili ifadelerde bulunmaya çalışan Öztürk`e “Bağırma” diyerek tepki gösterdi.
 
 
“Dosyanın bize verilmesi gerekiyor”
İl Genel Meclisi`nde görüşülen konularla ilgili dosyalardan bir nüshasının grup başkan vekillerine verilmesi gerektiğini kaydeden Öztürk; “Bazı konularda arkadaşlar hemen sinirleniyor. Biz doğruyu söylemeye çalışıyoruz ama Rüştü bey `bağırma` falan gibi bir takım sözler kullanmaya kalktı. Ama ben doğruyu söylüyorum. Bu dosya bizim grubumuzda yok. Dosyalar bize verilmiyor demiyoruz. Sadece bu dosya bize verilmediği için gerekli araştırmaları illegal yollardan bulduk. Bunu söylemeye çalışıyorum. Ama bu dosyanın bize verilmesi lazım” dedi.
 
“Mesele, biri konuşurken dinlemeyi iyi bilmek”
Toplantıda Öztürk`e sinirlenen Akgün; “Grup başkan vekillerine çoğaltılıp bana verilen dosyalar sayın Öztürk`e de verilmiştir. Öztürk`te bulunan dosyanın aynısı var bendede. Ama mesele biri konuşurken dinlemeyi iyi bilmek. Ben konuşurken bağırarak müdahale ediyorsunuz. Biri konuşurken müdahale etmeyin ve dinleyin” diye konuştu.
 
“Kendinize gelin”
Bunun üzerine yeniden söz alan Öztürk; “Ben bağırmıyorum. Sadece konuyu anlatmaya çalışıyorum. Ama kimseden ahlak dersi alacak değiliz. Rüştü bey lütfen kendinize gelin. Bağırmakla alakası yok bu işin. Bizim, sizin aklınıza ihtiyacımız yok” şeklinde konuştu. Yaşanan tartışmaların büyümesiyle araya giren İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin; “İl genel meclis üyeleri, dosyalardan istediği belgeyi fotokopi çekitirip alabilirler” diyerek tatışmalara son noktayı koydu.
 
“Bize niye danışılmadı?”
CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Metin Öztürk, geçtiğimiz günlerde seçilen komisyonların başkanlarının belirlenmesinde CHP grubuna başvurulmamasını da eleştirdi. CHP`li üyelerin bilgisi olmadan başkanların belirlenmesine tepki gösteren Öztürk, komisyon başkanları belirlenirken oy birliği olmasının daha iyi olacağını dile getirerek; “Bu büyük bir yanlıştır. Ortaklar anlaşıp başkanları belirliyorlar. Bu böyle alışıla geldi. Hayırlı uğurlu olsun. Ama başkanları belirlerken bize danışan olmadı. Oy birliği ile başkanların belirlenmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi. İl Genel Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda ise, hukuk komisyonundaki üyelerle görüşüp başkanı belirlemede beraber karar verdiklerini söyledi. Bunun üzerine hukuk komisyonunda yer alan CHP`li üyeler ise konu ile ilgili kendilerine danışılmadığını ifade ettiler.
 
İşleyen`in eleştirisine yazılı cevap
CHP`li İl Genel Meclis üyesi Bülent İşleyen`in daha önceki toplantıda bilgilere ulaşmakta zorluk çektiğini ifade etmesiyle Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, konu ile ilgili yazılı açıklama gönderdi. Toplantıda meclis üyelerine okunan yazıda şu ifadelere yer verildi: “İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan e-içişleri projesine idaremiz 01.01.2009 tarihinden itibaren elektronik ortamda evrak modülünü kullanmaktadır. Bülent İşleyen`in 5455 sayı numarası alarak iç işlerine kaydı yapılmış ve konu ilgili birime havale edilmiştir. Kurumumuza gelen evraklar e-içişleri projesi kapsamında yürütülen evrak modülüyle elektronik ortamda aranarak kayıt altına alınmaktadır. İstenildiği takdirde sisteme kolayca ulaşılmaktadır.” Yazının okunmasının ardından İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin ise; “İlgili yerlere gerekli bilgi verildi. Bundan sonra bu tür şeylerle inşallah karşılaşılmayacak” dedi.
 
Birim müdürleri katılmadı
Hafta sonuna denk gelen İl Genel Meclisi`nin Mayıs ayı oturumlarına ilgili birim müdürlerinin katılmaması dikkat çekti. İl Özel İdaresi`nde görevli olan ilgili birim müdürlerinin toplantıya katılmamasına bazı meclis üyeleri de tepki gösterdi. Her toplantıya birim müdürlerinin de katılması gerektiğini ifade eden meclis üyeleri, hafta sonuna denk gelen toplantıda birim müdürlerinin yer almamasını eleştirdi.
Paylaş