Mecliste CHP krizi!

1344

 Ekim ayı Belediye Meclis Toplantısı önceki gün gerçekleşti. Toplantı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın gündem değerlendirmesi ve yapılan çalışmalara ilişkin bilgi vermesi ile başladı. Açılış konuşmasına Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir’in gazetelere bütçe ile ilgili verdiği beyanlar hakkında; “Kent Konseyi’nin başkanına bütçe verilmez. Bütçe Kent Konseyine verilir. Hala birilerini dolduruşuna geliyor. Yapamıyorsa bu işi bırakmalı ve yeni bir Kent Konseyi Başkanı seçmeliyiz. Basına şikayet etmesi son derece abes” dedi. AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ’ın “Çanakkale Belediyesi’nde aynı soyadı taşıyan kaç kişi çalışıyor” sorusuna ise Başkan Gökhan, “Bin 286 çalışan içerisinde toplam 870’inin soyadı aynı. Ama bunlardan sadece soyadı benzerliği olanlar var. Arslan, Yılmaz, gibi soyadı olup akrabalık bağı olmayan insanlar var” şeklinde cevap verdi. İl Özel İdaresi Binası’nın yıkılarak yeşil alan yapılması ile ilgili sunum yapan Başkan Gökhan’ın açılış konuşmasının ardından AKP Grup Başkanvekili Ömercioğlu söz aldı. CHP Merkez İlçe delege seçimlerinde yaşanan olayları belediye meclis toplantısında konuşmak isteyen Ömercioğlu’na Başkan Gökhan;  “Burası siyaset yapma yeri değil, halkın meclisi” diyerek müdahale etti. Ömercioğlu’nun konuşmakta ısrarcı olması üzerine Başkan Gökhan tarafından mikrofonu kapattırıldı. AKP grubu bunun üzerine salonu terk etti. Yaşanan durum üzerine ara verilen meclis toplantısı AKP grubu olmadan kaldığı yerden devam etti.  

 
 “2 bin 286 personelin 276 tanesinde akrabalık ilişkisi var”
AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ’ın “Çanakkale Belediyesi’nde aynı soyadı taşıyan kaç kişi var?” sorusuna istatistiklerle cevap veren Gökhan; “AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ basına beyanlarda bulunmuş. Bazı sorular sormuş. Sorular sormuşsa bunları cevaplamamız lazım. Diyor ki; ‘Çanakkale Belediyesinde aynı soyadı taşıyan kaç kişi çalışmakta.’ Bin 286 çalışan içerisinde toplam 870’inin soyadı aynı. Ama bunlarda sadece soyadı benzerliği olanlar var. Arslan, Yılmaz, gibi soyadı olup akrabalık bağı olmayan insanlar var. 15 kişinin soyadı Çetin, ancak hiç birinin birbiri ile bağlantısı yok. ‘Çanakkale’de evli olan kaç kişi çalışmakta?’ diye sormuş. 46 çiftimiz var. Bunların çoğu işe girdikten sonra burada evlenenler. Dolayısı ile bunların durumu da bu. Hangi İdare Müdürleri’nin akrabaları eşleri ve yakınları, hangi birimlerde çalışmaktadır? diye sormuş. Toplam 20 Müdürlük var. Bunlardan sadece 10 Müdürün akrabası Belediyede çalışmakta. Ancak 3 Müdürümüz kurum içerisinde çalışmaya başladıktan sonra evlendikleri için zaten bunlar Birim Müdürü olmuşlar ve eşleri de burada çalışıyor. Bu bağlamda 2 bin 286 personelin 276 tanesi akrabalık ilişkisi olan personelimiz. Çalışanları yüzde 21. 46’sı orta noktaları olan kişiler. Son soru ‘belediye personelinde çalışanların siyasi partilere üyelikleri var mı? Varsa kaç kişi?’ Bizler, insan kaynağı seçim yaparken, siyasi parti üyeliği aramayız. Bizim aldığımız arkadaşın herhangi bir siyasi parti görüşü yoksa daha sora partiye dahil edilmiş olabilir. Ancak herhangi bir partiye üye ol gel denmez. CV’lere hiç kimseye git bizim partiye üye ol denmez” dedi.
 
 “Sorunlar çözülürse meclis iradesini koyar”
İl Özel İdaresine ait eski binanın yıkılarak yeşil alan yapılması ile ilgili öncelikle sorunların ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Gökhan; “Milletvekilimiz Bülent Turan ve Ayhan Gider İl Özel İdaresi eski binası ile ilgili Halk Bahçesi’ni açalım diyorlar. Hatta Ayhan Bey kentsel dönüşümü ranta çevirmekten bahsediyor. Özelikle 4-5 katlı binaya 7 katlı imar verildiğini ifade ediyor. Ben de o binayı merak ediyorum.  Bunu ben vermiyorum siz (belediye meclisi) veriyorsunuz. Dolayısı ile Ayhan Bey ‘Halk Bahçesi’ni açalım. Biz kaynakta bulacağız. Herkes elini taşın altına koysun. Bülent Turan vekil ile Ankara’da ne gerekiyorsa yapalım’ demiş. Öncelikle teşekkür ederim. Adliye binasını yıkalım ve meydan yapalım. İl Meclisi bir karar alıyor diyor ki; İl Özel İdare binasını arka tarafındaki Halk Bahçesi ile birleştirilerek etrafından yapılaşmanın olmadığı, sadece halkımızın ve şehre gelenlerin faydalanacağı geniş bir alan kazandırılması noktasında gerekli kurulların da üzerine düşeni yapması ve eski Özel İdare Binasının etrafındaki binaların da kamulaştırılıp gereken tüm adımların atılması şartı ile mülkiyeti Çanakkale İl Özel İdaresine ait taşınmazın meydan ve alan olarak kullanılmak üzere ticaret yapılacak herhangi bir yapı yapılmamak şartı ile bedelsiz olarak terk edilmesi hususunda Çanakkale İl Genel Meclisimizin her türlü adımı atmaya, gereken işlemleri yapmaya hazır olduğuna dair prensip kararı oy birliği ile alınmıştır’ deniliyor.  Biz de bunun üzerine durumu tespit edip çalışmamızı yaptık. Buradaki bir İl Özel İdare binasının alt kat birinci bağımsız bölümü Çanakkale Kalkınma Kooperatifler Birliğine satılmış, dördüncü bağımsız bölüm Güney Marmara Kalkına Ajansına satılmış. Buradaki bina ile ilgili. Öncelikle bu iki mülkiyetin çözülmesi gerekir. İkincisi arkada iki tane bina var biri Ana Çocuk Sağlığı Merkezi, diğeri de başka bir kuruma ait tescilli binalar. Burada iki tane Maliye hazinesine ait yer var. Maliye Hazinesinin izni ve onayı olmadan meclisten burayı istimlak edemeyiz. Bu alanlar ilgili bir çalışma yapsınlar. Bunlarla ilgili çalışma yapıldığı takdirde bu alanlarla ilgili meclisimiz iradeyi ortaya koyar. Burada ki iki mülkiyetle ilgili sorun çözüldüğünde bizlerde yeşil alan yapmak için bunları kaldırırız.  Burada ciddi bir maliyet var. Buradan hareketle Sayın vekilimiz Ayhan Gider ‘biz kaynak da vereceğiz’ cümlesinden hangi kaynakları kullanacağını AKP grubu aracılığı ile bize bildirirse. Biz de gerekenleri yaparız” dedi.
  
 “Kaset skandalı gündemde”
Ömercioğlu konuşmasında CHP Merkez delege seçimlerinde yaşanan olayları meclis toplantısında açmak istemesi toplantıda gerginliğe sebep oldu. Başkan Gökhan’ın konuyu kapatması uyarısına Ömercioğlu; “Çanakkale’de hizmetler varken diğer bir gündemde de kaset skandalı yer aldı. Bazı olaylarda biz dalga konusu yapılırken, istifa mektupları burada açıklanırken böyle bir durum yaşanmadı. Benim yakıştıramadığım bir olay var ve bunu dile getireceğim. Bizim durumumuzda dalgalara, alaylara varan durumlar meydan geldi. CHP’liler arasında bir meydan muharebesi var” şeklinde yanıt verdi.  
 
“CHP üzerinden hiçbir şey elde edemezsiniz”
Konunun asıl yerinin siyasi partiler olduğu ve belediye meclis toplantısında tartışılmaması gerektiğini belirten Gökhan, Ömercioğluna; “Bu konuya girmeyelim. Partinizde eleştiri yapabilirsiniz ancak meclis bunun yeri değil. Bunun yeri siyasi partinizdir” dedi. Ömercioğlu’nun konuşmakta ısrarcı olması üzerine Başkan Gökhan, CHP iç işlerinin kendilerini ilgilendirmeyeceğini ifade ederek; “Bu konuyu açmayalım. Başka yere gitmesin. Size ne? Bu sizi neden ilgilendiriyor? Siz CHP’liler içerisinde böyle şeyler olunca bir şey olacağınızı mı zannediyorsunuz. Hiç bir şey olamazsınız. CHP üzerinden hiçbir şey elde edemezsiniz. Size ekmek yok. Siz kendi pisliklerinize bakın.  Devam etmeyin.  Biz burada iktidarız. Biz Çanakkale’de muhalefet değiliz. Siz sanırım farkında değilsiniz. Sizin Belediye Başkanlarınız FETÖ’den dökülüyor. Bizim işimize karışmayın. Gidin dışarıda ne istiyorsanız söyleyin. Bana mikrofonu kapattırmayın. Biraz ahlaklı olun. Arkadaşlar lütfen mikrofonu keselim” dedi.  Mikrofonun Başkan Gökhan tarafından kesilmesi üzerine AKP Grubu toplu olarak meclis toplantısını terk etti. Durum üzerine ara verilen meclis toplantısı AKP Grubu olmadan devam etti.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş