Mecliste ayrımcılık tartışması

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantısına gündem dışı konuşmalar damga vurdu.

906
İl Genel Meclis üyeleri, Ekim ayı olağan meclis toplantısında yer alan gündem maddelerini görüşmek için bir araya geldi. Toplantıda gündem dışı söz alan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk; “14 Ağustos tarihinde Çanakkale Milli Eğitim İl Müdürlüğüne ait bir ihale yapıldı. Kömür ihalesi okullarımıza 400 ton. Sayın Genel Sekreter Yardımcımızın telefonu ile ihaleye ben de katıldım. Üç tane firma girdi bir tanesine verildi. Ancak bu sabahta dahil olmak üzere okulları gezdim kömürler gelmemiş. Şimdi iki gün sonra Çanakkale’de hava sıcaklığı 14 dereceye düşüyor. Meteorolojinin verdiği bilgi bu. Bu kömürler ne zaman gelecek? Ne zaman depolara girecek? Ne zaman yanacak? Kaloriferler ne oldu? Bu konuda bugüne kadar herhangi bir çalışma var mı, yok mu? Bu kömürler gelse de görsek. Nedir, ne değildir. Meclis Başkanlığımızın bu konuyla ilgilenmesini rica ediyorum” dedi.
 
İşleyen`den İl Özel İdaresi`ne eleştiri
Daha sonra söz alan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen ise; “İl Özel İdaresi sanki Biga, Çan ilçelerini güzelleştirme ve yaşatma derneği gibi çalışıyor. Diğer ilçeler, suyun öte tarafında bulunan ilçeler sanki bu ilin ilçeleri değilmiş gibi davranılıyor. Bu konuyla ilgili bir sürü örnek verebiliriz. Ben size şöyle bir karar okuyacağım. 28 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazetedeki Bakanlar Kurulu Kararı. Karar Resmi Gazetede yayınlandı. Yayınlanma nedeni `Mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan ilçelere doğal gaz ulaştırılması amacıyla BOTAŞ’a yetki verilmesi` konusu. Bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu Karar alıyor. Ben altı aydan beri bekliyorum Çanakkale İl Özel İdaresinin bu konuyla ilgili üstüne düşen görevi yapmasını bekliyorum ama yapmıyor. Ama bu 3 konu Çan’ı, Biga’yı ilgilendirmiş olsaydı bugüne kadar en azından Milletvekilleri müdahil olmuş olacaktı ve o hizmetin oraya gitmesi için herkes seferber olacaktı. Çanakkale’mizde Biga, Çan, Ezine, Merkez ve Bayramiç ilçeleri doğalgaz kullanıyor. Bunun dışında Ayvacık, Eceabat, Gelibolu, Lapseki, Yenice İlçeleri doğalgaz kullanmıyor. Bu ilçelere de doğalgaz ulaştırılması konusunda hükümetin almış olduğu karardan belki İl Özel İdaresinin haberi bile yok” diye konuştu.
 
“İl Özel İdaresi daha dikkatli olmalı”
“İl Özel İdaresine düşen bir tek görev var burada. Bu konuyla ilgili banka hesap numarası belirleyip bu hesap numarasını doğalgazın bulunmadığı ve nüfusu 10 Binin üzerindeki ilçelere göndermek ve bu konuyla ilgili bilgilendirme yapmak. O belediyeleri, yerel yönetimleri ve o halkı bilgilendirmek. Bunu bile yapamıyoruz” diyen İşleyen; “Ayvacık, Eceabat, Gelibolu, Lapseki, Yenice ilçeleri için bir banka hesap numarası açılıp elektrik abone sayısının % 60’ı kadar insan bu bedeli yatırdığında oraya da doğalgaz getireceğim diyor. Ama ne hikmetse bizim İl Özel İdaresi belki çok ağır olacak ama yol yapmaktan başka hiçbir iş yapmıyor. Bir de burada imar planları görüşüyoruz. Onun dışında hiçbir şey yapmıyoruz. Lütfen bu konuyla ilgili suyun öte tarafında olan iki tane ilçemize ya da diğer ilçelerimize daha yardımsever olalım, daha hoşgörüyle bakalım. O ilçelerin de sorunları olabileceğini, o ilçelerin de eksikleri olabileceğini düşünelim. Bu İl Özel İdaresi yalnızca Çan’a, Biga’ya hizmet etmekle mükellef değil. Diğer ilçeleri de var. Suyun öte tarafı olmak bize sanki bir cezaymış gibi geliyor. Bu kadar basit işleri bile yapmaktan imtina ediyoruz. Bu konuyla ilgili İl Özel İdaresinin daha dikkatli olmasını, daha yardımcı olmasını beklerdim” şeklinde konuştu.
 
“Kesinlikle bir ayrım yapmadık, yapmayız”
Kesinlikle bir ayrımın yapılmadığını kaydeden İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin; “Bütün İl Genel Meclis Üyelerimiz burada. Gerek İl Özel İdaresi bütçesinden gerekse Köydes’ten ne kadar ödenek geldiyse hiçbir ilçemize ayrım yapmadan Çan’a, Biga’ya, Yenice’ye, Ayvacık’a, Bayramiç’e ne kadar ödenek gidiyorsa Eceabat’a, Gelibolu’ya da aynısı gidiyor. Hesaplar ortada istediğiniz zaman istediğinize bakabiliriz. Kesinlikle bir ayrım yapmadık, yapmayız” dedi.
Paylaş