Meclis krizinin geldiği son nokta!

2294

 Çanakkale Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısında yaşanan ‘tartışma krizi’ Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İl Başkanları Toplantısı’ndaki gündemindeydi. Erdoğan, dün toplantıda yaptığı açıklamada Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a yönelik olarak; “Çanakkale’nin belediye başkanı ciddi bir terbiyesizlik yaptı. Bizim meclis üyemize, bir bayan, hani bunlar kadın hakları savunucusuydu, seçilmiş bir meclis üyesine, “sesini kes”, “çık”, diyor. Ben de talimatını verdim. Bu belediye başkanını 18 Mart’ta Çanakkale törenlerinde konuşturmayacaksınız. Oradaki düzenlemenin faili hükümettir, validir. Bu seçilmişler için de böyle bir adımı attı. Bunun hesabını verecek” açıklamasında bulundu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan açıklamada bulundu. Olayın bir boyutunda konunun yanlış aktarıldığını ifade eden Gökhan; “Bu durumun iki boyutu var. Belediye Meclis Üyesi arkadaşımızın sesini kestiğim iddia edilmiş. Hayır kesmedim. Gündem dışında bir partinin iç işlerini gündeme getirdiği için rica ettim. Yerine getirmeyince de mikrofonu kapatma talimatı verdim. Ama mikrofonu kapattırmadım. Celal Bey konuşmasına devam etmek istedi. Konuşma yapmak isterken, arka taraftan da bir başka Meclis Üyesi üstümüze doğru yürüyüp bağırarak konuşunca bende; ‘kes sesini otur yerine’ dedim. Ona söyledim ancak Ömercioğlu’na böyle bir şey söylemedim. Bu işin bir boyutu” dedi.

 
“Zaten konuşturmuyorlardı”
Gökhan, 18 Mart töreni ile ilgili olarak açıklamaya ise; “İkincisi 18 Mart Törenleri’nde konuşturmayacaklarını söylüyorlar. Zaten konuşturmuyorlardı. Ama ben her şeye rağmen cesaretle çıkıyordum. O törenler artık Çanakkale’nin törenleri olmaktan çıkmıştı. Dolayısı ile AKP’nin şovu haline gelmişti” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Halkın olmadığı yerde benim ne işim var”
Törenlerin Çanakkale halkının olmaktan çıktığını ve halkın olmadığı yerde kendisinin olmasının bir şey ifade etmeyeceğini belirten Gökhan; “Devlet Töreni diyorlar doğrudur. Konuşturmuyorlarsa, bizde konuşmayız. Akşam fener alayında bulunuruz, orada konuşuruz. Bir internet sitesinde konuşur sesimizi duyururuz. Sesimizi kısacak halleri yok. Zaten, Çanakkale halkının olmadığı yerde tören yapıyorlar. Halkın olmadığı yerde benim ne işim var” dedi.
  
“Erdoğan’ın konuyu gündeme alması siyasi çöküştür”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından konuya dair bir açıklamada CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’ten geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu gündeme almasını siyasi bir çöküş olarak değerlendiren Erkek; “Ekonomi dibe vurmuşken, dış politika iflas etmişken, adalet ve eğitim çökmüşken, toplumsal barışımız ve huzurumuz ciddi tehdit altındayken, demokrasi ve insan hakları OHAL rejiminde askıya alınmışken Çanakkale Belediyesi Meclis toplantısında yaşananları, çarpıtarak gündemine alması siyasi çöküşün açık bir göstergesidir” dedi.
  
“Ülgür Gökhan’a yapılmış saygısızlık Çanakkale halkına yapılmıştır”
Daha önce gerçekleştirilen 18 Mart törenlerinde Ülgür Gökhan’ın konuşmasının engellenmesini Çanakkale halkına yapılmış bir saygısızlık olarak değerlendiren Erkek; “Bildiğiniz gibi, son yıllarda her 18 Mart’ta Çanakkale 18 Mart Stadyumu’nda yapılan törenlere Çanakkaleliler alınmamakta, taşımayla gelen bindirilmiş kıtalar resmi törenlerde Çanakkale ruhuna aykırı ve anma töreni adabına uygun olmayan hareketler etmektedir. Bu tavrın sahiplerinden, bugünkü açıklamayı duymak şaşırtıcı olmamıştır. İçinde oldukları siyasi çıkmazı ve düşüşü gizlemek isterken Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde, Çanakkale’de, Çanakkale halkının seçtiği belediye başkanının konuşmasını engellemeye teşebbüs etmek bir aczin ifadesidir. Bir şehrin yaşayanlarının güvenip, takdir edip kendisini 15 yıldır temsil etme görevi verdiği kişiye yapılan hakaret, bütün Çanakkale halkının iradesine yapılmıştır. Kimse unutmasın ki 18 Mart’ta belediye başkanımızın ve bizlerin halkla buluşmasını ve konuşmasını engellemeye hiçbir güç yetmeyecektir. AK Parti Genel Başkanına en güzel yanıtı, 18 Mart akşamı düzenleyeceğimiz fener alayında ve ilk seçimde Çanakkale halkı verecektir” dedi.
     
“AKP Genel Başkanı, her zaman olduğu gibi yine yanıltılmıştır”
Erdoğan’ın AKP üyelerinin partinin iç işlerini belediye meclisine taşımak istediklerini görmediğini belirten Erkek; “AKP Genel Başkanı, her zaman olduğu gibi yine yanıltılmış ve kandırılmış olmalı ki kendi belediye meclis üyesinin, belediye meclisi toplantısında partimizin iç meselesini gündeme taşımak istediğini görmemiştir. O gün bir belediye meclis üyesi, kentin sorunlarının konuşulması gereken yerde Partimizin iç konularına girmek istemiş, Belediye Başkanımız defalarca nezaketle uyarıda bulunmuş ve yanlışlığı belirtmiştir. Buna rağmen konuşmaya devam eden üyenin yarattığı kaosla ayağa kalkanlara karşı belediye başkanımızın tavrı son derece haklıdır. Gerçekleri çarpıtarak bir yere varamayacağını AKP Genel Başkanı en kısa zamanda görecektir” dedi.
 Erkek; “Kadına bakış açısını ve zihniyetini yansıtan, kadınlarla ilgili sözlerini hatırlaması yeterlidir. Son olarak, bu ülke kimsenin çiftliği değildir. Görev ve sorumluluğu içinde olmayan konularda verdiği talimatlarla demokrasi ve hukuku zedeleyenler, tek adam rejimini topluma dayatmayı asla başaramayacaklardır. Ülkemizi her alanda dibe vurduranlara en güzel yanıt, korktukları ve rafa kaldırmak istedikleri demokrasiyle verilecektir” dedi.   
(Eren Aşnaz
Seçkin Sağlam)
Paylaş