Meclis’te ‘elektrik’li tartışma

İl Genel Meclisi’nde görüşülen kum ocağına trafo tesis edilmesiyle ilgili konu tartışma yarattı. Bayramiç ilçesine bağlı Çavuşköy içme suyu yüksek gerilim enerji nakil hattından kum ocağında kullanılmak üzere 160 KVA trafo tesis etmek için gerekli izin talep edildi. Bunun üzerine söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Halil Kaymak, ilgili komisyonun kararına sert bir dille tepki gösterdi.

340
 
Bayramiç ilçesine bağlı Çavuşköy içme suyu yüksek gerilim enerji nakil hattından kum ocağı tesisi için 160 KVA trafo tesis etmek için gerekli izin talep edildi. İlgili komisyon yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda hat katılım bedeli olan KDV hariç 5.446.00 TL’yi ödenmesine ve Bayramiç ilçesi Çavuşköy Köyü içmesuyu yüksek gerilim enerji nakil hattından faydalanması için Arabacıoğlu İnş. Gıda San. Tic. Ltd. Şti’ne muvafakat verilmesine karar verdi. Komisyon raporunun okunmasıyla birlikte İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, konuyu oylamadan önce meclis üyelerinin görüş bildirip bildirmeyeceğini sordu. Bunun üzerine söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Halil Kaymak, ilgili komisyonun kararına tepki göstererek; “Çanakkale İl Genel Meclisi bir yanlışa ve sorumsuzluğa imza atıyor. Buna izin vererek binlerce dönüm arazinin yok olmasına, onlarca köprünün çökmesine, milyonlarca üretimin yok edilmesine izin verdiğimiz için komisyonun bu kararının bir daha gözden geçirmesini talep ediyorum” dedi.
 
“Konuyu farklı yerlere saptırmayalım”
Daha sonra söz alan MHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, komisyonda yer alan üç parti grubu üyelerinin imzasının olduğunu söyledi. Akgün; “Bizim buraya verdiğimiz ocak ruhsatı değil. Yetkimiz ve görevimiz olmamasına rağmen komisyon olarak buraya gidip inceledik. Çevreye zararı var mı diye baktık ve burada herhangi bir zarar görmedik. Ama bizden talep edilen İl Özel İdare tarafından daha önce kurulmuş olan elektrik hattından elektrik alınabilir mi alınamaz mı? Konu bu. İlgili yerler buraya zaten ruhsat vermiş. Bizden de elektrik talepleri var. Yani alınan kararları farklı yerlere saptırmamak gerekiyor” diye konuştu. Yaşanan tartışmalara son noktayı koyan CHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Metin Öztürk ise “Bazı arkadaşlarımızın bu konulara kişisel tepkileri olabilir. Bunlar üyelerimizin en doğal hakkıdır. Bu nedenle grup kararını oy birliği ile alacağız diye bir karar yoktur” dedi. Yaşanan tartışmaların ardından konu oylamaya sunuldu. Mecliste tepkisini dile getiren CHP’li İl Genel Meclis üyesi Halil Kaymak ret oyu verirken, tartışmalara neden olan elektrik konusu oy çokluğu ile kabul edildi. Öte yandan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen ise meclise İller Bankası ile ilgili bir soru önergesi verdi.
Paylaş