havadurum

Mavi Bayrağı göndere minikler çekti

852

 Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)  tarafından her yıl başvuru ile verilen Mavi Bayrak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Barış Kordon’unda düzenlenen törenle göndere çekildi. Kordonda düzenlenen törene Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin, Belediye Meclis Üyeleri Ali Sürücü, İbrahim Can Ergun, TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatör Yardımcısı Yetkin Karabinali ile Atam Kreşi ve TEMA öğrencileri katılım gösterdiler. Deniz temizliği, plaj bakımı ve güvenliği… gibi uluslararası kriterlere uygun olarak her yıl başvuru ile verilen mavi bayrağın bu yıl Türkiye’de 460 plaja verildiği belirtildi. Belediye Başkan Yardımcısı Çetin, bayrağı göndere Atam kreşi minikleri ile beraber çekti.   TÜRÇEV Koordinatör Yardımcısı Karabinali,  Çanakkale Belediyesine özverili çalışmalarında dolayı teşekkür etti. Karabinali, mavi bayrak için;  “Temiz bakımlı, güvenli donanımlı ve dolayısı ile uygar bir çevrenini sembolüdür” dedi.  Aynı zamanda Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar temizliğin önemine değinerek; “Biz, Çanakkale Belediyesi olarak çevrenin bize geçmiş kuşaklardan kalan bir miras değil, gelecek kuşaklara bir emanet olduğu gerçeğini hatırlatarak gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak bilinci ile çalışmalarımıza yön vermekteyiz” ifadelerini kullandı. 

“Mavi bayrak çalışmaları devam ediyor”

Mavi bayrak hakkında ilgilendirmede bulunan TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatör Yardımcısı Karabinali; “TÜRÇEV, Turizm Bakanlığı’nın girişimleri ile kurulmuş ve her yıl mavi bayrak sayısını arttırarak başarılı bir şekilde mavi bayrak organizasyonunu yürüten bir özerk kuruluştur. Mavi bayrak uluslararası niteliklere haiz olan ve bu nitelikleri sağlamış olan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, güvenli donanımlı ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolüdür. Özellikle plajlarda temiz deniz suyu kriterinin, çevre temizlik kriterlerini de barındıran uygar bir çevrenin sembolüdür. Dünya üzerinde ilk olarak 1985 yılında Fransa’da uygulanmaya başlanan program kısa sürede yukarıya doğru ivme artışı alarak tüm dünya ülkelerine yayılmış. Ülkemizde 1993 yılında Türkiye Çevre Eğitim Vakfının kurulması ile başlamıştır. Her geçen yıl bayrak sayısını arttırarak başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdüren Türkiye Eğitim Vakfı, bu sene itibari ile mavi bayrak sayısında öncülüğüne hak kazanmış bulunuyoruz. 460 plaj, 22 marina ve 10 yata mavi bayrak kazandırmış bulunuyoruz. Dünya üçüncüsü olan Türkiye’de belediyelerin halk plajları ve yine turistik tesislerinde yürütmüş olduğu özverili çalışmaları taçlandırmaktadır. Özellikle 2015 senesinden itibaren Çanakkale Barış Plajı’na Mavi Bayrak kazandırmak konusundaki özverili çalışmalarından ötürü Çanakkale Belediyesi’ni Türkiye Çevre Eğitim Vakfı adına şükranlarımız sunmak istiyorum. Bu özverili çalışmaların gelecekte de devam edeceğine inanıyorum. Çanakkale Belediyesi önümüzdeki 2019 yılında bayrak sayısını arttırmaya yönelik çalışmalarını başlatmış bulunuyor. 2018 yılı mavi bayrak sezonu tüm Çanakkale halkı için hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi. 
 
“Temiz çevre gelecek kuşaklara bir emanet”
Temiz çevrenin gelecek kuşaklar için önemine değinen Temizlik İşleri Müdürü Kavcar ise; “Dünya 45 yıldır çevre gününü kutluyor. Ancak son 45 yıldır insanlığın içinde bulunduğu gezegeni kendi aç gözlülüğü nedeni ile kirletmeye devam diyor. Dünyanın en önemli bilim insanları böyle giderse önümüzdeki yıllarda yaşanabilir özelliklere sahip bir dünyanın kalmayacağını net bir şekilde belirtiliyorlar. Bu sebeple yaşanabilir bir doğanın korunması zorunludur.  Başka bir dünya olmadığına göre sağlıklı yaşam ortamlarımızı yok etmeyelim. Çok geç olmadan üzerinde yaşadığımız dünyaya sahip çıkalım. Biz, Çanakkale Belediyesi olarak çevrenin bize geçmiş kuşaklardan kalan bir miras değil, gelecek kuşaklara bir emanet olduğu gerçeğini hatırlatarak gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak bilinci ile çalışmalarımıza yön vermekteyiz. Bugün bir arada bulunmamızın sebebi mavi bayrağımızın yeniden asılmasıdır. Mavi bayrak deniz suyunun temiz olduğu, çevre yönetimine önem verildiği, çevre bilinci oluşturulması sebebi ile etkinliklerin yapıldığı, donanım ve güvenliğin sağlandığı uluslararası bir çevre ödülüdür. Her yıl başvurarak aldığımız bayrak için 2018 yılına ait başvurumuz yenilenmiş ve barış kordonumuz uluslararası çevre ödülü mavi bayrak almaya yeniden hak kazanmıştır. Bu ödülün kent merkezinde alınması kentimizin sahip bandında yer alan diğer ilçe ve belde belediyelerini teşvik etmiştir” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş